Welk vloerkleed is geschikt voor allergieën?

Hatsjoe! Ben jij ook zo iemand die altijd met een jeukende neus of een kriebelende keel rondloopt? Of heb je een huisgenoot, partner of kind die er last van heeft? Het kan zijn dat je net zoals zo’n 1,7 miljoen andere Nederlanders allergisch bent voor huisstofmijt, astma hebt of overgevoelig reageert op ronddwarrelende stof- of haarresten. Het zijn vooral de uitwerpselen van de huisstofmijt die voor ongemakken zorgen. Deze nestelen zich het liefst in warme, ietwat vochtige omgevingen, zoals bijvoorbeeld vloerkleden en tapijten. Hierdoor denken veel mensen automatisch dat het onmogelijk is om vloerkleden en tapijten te hebben in huis wanneer je overgevoelig bent voor deze stofdeeltjes. Onzin zeggen wij!

Om klachten omtrent deze huisstofmijt te reduceren of te voorkomen, is het zaak om het deze stofdeeltjes zo moeilijk mogelijk te maken. Gelukkig zijn hier tal van mogelijkheden voor met betrekking tot het materiaal van de vloerkleden en de reiniging ervan. Hierdoor hoeven mensen met allergieën, eczeem en allergie-gerelateerde klachten helemaal niet vloerkleedloos door het leven te gaan. Lees mee en omarm deze verademende tips!

Vloerkleed voor allergieën: synthetische en laagpolige vloerkleden kunnen wél!

Om het grootste gerucht maar gelijk uit de weg te ruimen; een gladde, laminaat vloer is zeker niet in alle gevallen de beste oplossing wanneer het om het bestrijden van allergieën gaat. Tapijten en vloerkleden hebben juist een stof en/of pollen-aantrekkende werking, waardoor de stofresten zich voornamelijk rondom het kleed verzamelen en daardoor gemakkelijk, in één keer op te zuigen zijn.

Hierdoor kan een vloerkleed juist helpen bij allergische en astmatische klachten. Echter, dit handigheidje gaat wel enkel op voor laagpolige vloerkleden of exemplaren gemaakt van synthetisch materiaal. Wollen vloerkleden, shaggy kleden en kleden met een hoge pool zijn helaas niet het beste idee wanneer je last hebt van jeuk, vaak niest en/of andere ongemakken hebt.

Anti allergie vloerkleed: hef die stofzuiger!

Daarnaast is het bij de benoemde allergieën erg belangrijk dat je de juiste stofzuiger gebruikt. Oude, klassieke modellen maken vaak de allergieën alleen nog maar erger, doordat ze de opgezogen deeltjes gewoon weer de kamer in blazen. Je kunt beter gebruik maken van stofzuigers die werken met een speciaal watersysteem. Hierdoor worden de huisstofmijten en de stofresten gelijk vermengd met het water, waardoor het niet meer mogelijk is dat de deeltjes weer terug de lucht in fladderen. Wanneer je klaar bent met stofzuigen, gooi je het vuile water gewoon weg in de wasbak. Naast deze watersystemen zijn er ook speciale filters te verkrijgen die je op je stofzuigers kunt plaatsten. Deze zogenoemde High Efficiency Particulate Air-Filters hebben het vermogen om allergenen uit de lucht te filteren en zelfs de allerkleinste stofdeeltjes op te vangen. Tenslotte is een mechanische borstel erg aan te raden omdat deze ook de vastzittende stofdeeltjes van de draden los kan trekken.

In ons assortiment hebben we verschillende soorten vloerkleden die prima geschikt zijn als je overgevoelig bent voor huisstofmijt. Graag benoemen wij hieronder onze top 5 materialen en ontdek hoe ook jij meer sfeer en comfort in je huis kunt brengen met een geschikt vloerkleed.  

#1: Tencel vloerkleden

Zo zijn daar de tencel vloerkleden. Deze duurzame soort heeft naast een uniek zijdeachtig uiterlijk nog een aantal voordelige kwaliteiten. Het materiaal waaruit deze vloerkleden worden gemaakt, ontstaat door het verwerken van cellulose- een vezel die wordt gewonnen uit eucalyptus hout. Niet alleen heeft deze houtsoort een luchtweg verbredende werking, ook bevordert het de luchtventilatie in de ruimte waarin het kleed ligt. Zo ontstaat er een verhoogde ventilatie die ervoor zorgt dat stofresten niet vast blijven zitten in de draden. Dit is vooral voor mensen met astma -letterlijk - een opluchting, ook voor iedereen met een gevoelige huid en andere allergieën zijn deze vloerkleden een goede oplossing.

#2: Acryl vloerkleden

Een ander alternatief voor mensen met allergieën en overgevoeligheid, zijn acryl vloerkleden. Deze synthetische vloerkleden worden van kunststoffen gemaakt. Synthetische materialen voorkomen dat stofdeeltjes zich kunnen nestelen in de vezels van het kleed omdat ze simpelweg te glad zijn. Deze gladheid zorgt er daarnaast voor dat acryl vloerkleden lekker zacht en soepel blijven. Dit maakt ook het reinigen van de kleden erg gemakkelijk, omdat de huisstofmijt als het ware bovenop de kleden blijven liggen. Hierdoor zuig je resten in een mum van tijd op.

#3: Jute vloerkleden

Natuurlijke vezels zoals die van de jute vloerkleden zorgen ervoor dat de huisstofmijt zich moeilijk in de vezels kan nestelen, maar er eerder bovenop blijft liggen. Klaar om opgezogen en afgevoerd te worden! Daarnaast hebben deze natuurlijke vezels het vermogen om stofdeeltjes op te vangen en ze te neutraliseren. Hierdoor verliezen de stofdeeltjes hun werking en krijgt schimmelvorming geen kans. Een jute vloerkleed functioneert daarom perfect als deurmat of als kleed in vochtige ruimtes.

#4: Sisal vloerkleden

Sisal vloerkleden worden net zoals jute kleden geproduceerd van natuurlijke vezels. Hierdoor hebben ze eigenlijk dezelfde werking als jute vloerkleden, waardoor ze ook erg geschikt zijn voor mensen met allergieën, ademhalingsziektes en andere overgevoeligheden met betrekking tot huisstofmijt. Sisal vloerkleden zijn iets minder ruig en daardoor minder opvallend dan jute. 

#5: Katoenen kleden

Tenslotte kunnen ook kantoenen kleden een goede optie zijn voor mensen met jeuk, niesaanvallen en andere problematiek omtrent huisstofmijt. Doordat deze vloerkleden heel dun en draagbaar zijn, kun je ze gemakkelijk elke dag uitkloppen of even buiten laten luchten. Daarnaast nestelen stofdeeltjes zich ook minder snel in de platte pool van deze kleden. Een regelmatige stofzuigbeurt is daarom zo gepiept én erg efficiënt.

Maak jouw woning en vloerkleed anti allergie proof! 

Dit is misschien niet wat je wilt horen, maar niet alleen het soort vloerkleed zorgt ervoor dat de allergieën verminderd worden. Zelf zal je hier ook een steentje aan bij moeten dragen. Naast dat we je uitleg hebben gegeven over welke vloerkleden de beste match zijn met een allergie, geven je nog graag wat tips voor hoe jij je allergiereacties kunt minimaliseren. 

We hebben al een kleine introductie gemaakt voor gladde vloeren. Deze zijn niet altijd de beste match. Dit komt mede doordat de stof zich binnen de kortste keren al gaat verzamelen op de gladde vloer. Bij de eerste de beste bries waaien deze stofdeeltjes zo de lucht in en adem jij deze in. Niet zo prettig voor je allergie! Een anti allergie vloerkleed heeft hierin een aantrekkende werking, maar ook jij kan nog iets extra's doen om de verspreiding van stof te verminderen. 

#1: Regelmatig dweilen 

Je kan in het meest gunstige geval iedere dag de vloer vochtig afnemen. Hiermee zorg je ervoor dat de stof als het ware aan de grond blijft plakken en minder kans heeft om door de lucht te dwarrelen. 

Bij de aanschaf van je nieuwe stofzuiger kan je kijken naar de tips die we eerder in dit artikel hebben benoemd. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om een HEPA-filter, een mechanische borstel of een stofzuiger met een speciaal watersysteem. Toch kan het zijn dat jouw allergische reactie weer oprakelt wanneer je jouw stofzuigerzak gaat vervangen. Om nu volledig ingepakt met een mondmasker jouw stofzuiger buiten te voorzien van een nieuwe stofzuigerzak is misschien wat aan de gekke kant. Gelukkig zijn er ook hierin wat mogelijkheden.

#2: Antibacteriële binnenlaag 

Bij het shoppen van nieuwe stofzuigerzakken kan je het beste kijken naar zakken met een antibacteriële binnenlaag. Zo hebben schimmels, mijten en bacteriën geen schijn van kans om zich te vermeerderen. 

Wist je dat een deurmat ook een goede werking heeft op het verminderen van stof in de woning? De fijne stofdeeltjes die door het raam of de deur heen komen, worden opgevangen door een deurmat. Een ook deze is gemakkelijk weer te stofzuigen of buiten uit te kloppen. 

#3: Deurmat

Je deurmat is natuurlijk makkelijker om dagelijks uit te kloppen. Toch adviseren wij je ook om eens in de zoveel tijd ook je vloerkleed buiten uit te kloppen. Bij het uitkloppen in de buitenlucht zorg je ervoor dat het vloerkleed stofvrij wordt gemaakt en de loskomende stofdeeltjes met de wind mee worden genomen. Voor het beste resultaat kan je zo lang mogelijk kloppen totdat er geen stofdeeltjes meer uit het vloerkleed komen. 

Fabels over anti allergie vloerkleden 

Allergisch zijn voor een vloerkleed is een fabeltje. Uiteraard kan een vloerkleed veel huisstofmijt bevatten, maar dit is enkel wanneer het niet goed schoongehouden wordt. Reinig je vloerkleed regelmatig en klop het eens in de zoveel tijd uit zodat het grootste gedeelte van het vuil uit het vloerkleed valt.

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice

TrustedShops
star rating grey star rating grey star rating grey star rating grey star rating grey
star rating star rating star rating star rating star rating
23.468 klantbeoordelingen | 9.2 / 10
Niks missen? Volg ons!