• 10% EXTRA korting op warme vloerkleden!

Vloerkleed op vloerverwarming: kan dat?

Een veelgestelde vraag is: 'Kan een vloerkleed op vloerverwarming?' Het korte antwoord op deze vraag is: ja! Een vloerkleed en vloerverwarming gaan goed samen. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden, lees verder waar je op moet letten.

Welke vloerkleden zijn geschikt voor vloerverwarming?

Bij de keuze van een vloerkleed voor vloerverwarming is het belangrijk om rekening te houden met:

  • De materialen: vloerkleden gemaakt van natuurlijke vezels zoals wol en katoen zijn ideaal omdat ze goed warmte doorlatend zijn.
  • De structuur: let op de dikte van het vloerkleed, een dunner vloerkleed zorgt voor een betere warmteoverdracht en verhoogt de efficiëntie van de vloerverwarming. Vermijd vloerkleden met een vastgelijmde rug, omdat deze de warmte kunnen blokkeren en de lijm kan loslaten. Kies in plaats daarvan voor vloerkleden met een open weefselstructuur die warmte doorlatend zijn.

Een wollen vloerkleed en vloerverwarming

Een wollen vloerkleed is een uitstekende keuze voor vloerverwarming omdat wol van nature goed warmte geleidt en helpt bij het gelijkmatig verspreiden van de warmte.

Let op: Hoewel wollen vloerkleden goed samenwerken met vloerverwarming, is het belangrijk om te beseffen dat de constante warmte kan leiden tot uitdroging van de vezels. Om uitdroging te voorkomen, is het aan te raden om het vloerkleed regelmatig te laten luchten. Je kunt ook het vloerkleed af en toe te besprenkelen met water, of plaats een bakje water op de verwarming. Zo houd je de luchtvochtigheid in de kamer in balans.

Een katoenen vloerkleed en vloerverwarming

Katoenen vloerkleden zijn een uitstekende keuze voor vloerverwarming, omdat katoen een natuurlijke vezel is die goed warmte doorlaat. Katoenen vloerkleden zijn licht, dun, en ademend. Bovendien zijn katoenen vloerkleden gemakkelijk te onderhouden en duurzaam, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik in combinatie met vloerverwarming.

Een jute vloerkleed en vloerverwarming

Jute vloerkleden zijn gemaakt van natuurlijke vezels die relatief goed warmte doorlaten, waardoor ze ook geschikt zijn voor vloerverwarming. Maar, jute is een wat stuggere en minder isolerende vezel. Het vloerkleed kan hierdoor minder zacht aanvoelen en mogelijk minder warmte vasthouden dan de andere natuurlijke materialen zoals wol of katoen. Zorg ervoor dat het jute kleed niet te dik is, zodat het kleed alsnog voldoende warmte doorlaat.

Een polypropyleen vloerkleed en vloerverwarming

Polypropyleen vloerkleden zijn geschikt voor gebruik met vloerverwarming vanwege hun synthetische vezels die goed bestand zijn tegen hitte en slijtage. Deze kleden zijn vaak dun en licht, waardoor ze de warmte efficiënt kunnen doorlaten. Daarnaast zijn polypropyleen vloerkleden gemakkelijk schoon te maken en behouden ze hun kleur en vorm goed, zelfs bij regelmatig gebruik van vloerverwarming.

Vloerkleed op vloerverwarming en soort vloer

  • PVC-vloeren zijn ideaal vanwege hun uitstekende warmtegeleidende eigenschappen, waardoor de warmte van de vloerverwarming efficiënt wordt verspreid, zelfs met een vloerkleed erop.

  • Houten vloeren kunnen ook goed samengaan met vloerverwarming, mits de juiste houtsoort is gekozen en correct is geïnstalleerd; dunne vloerkleden zoals die van katoen of polyester zijn hierbij het meest geschikt om de warmte optimaal door te laten.

  • Tegelvloeren zijn perfect voor vloerverwarming door hun hoge warmtegeleiding en kunnen gecombineerd worden met vrijwel elk type vloerkleed, waarbij een antislip-onderkleed handig kan zijn om verschuiven te voorkomen.

Antislip onderkleed op vloerverwarming

Antislip onderkleed op vloerverwarming

Een antislip onderkleed is een goede manier om een vloerkleed te beschermen tegen vloerverwarming. Een antislip kleed vormt als het ware een barrière tussen vloerverwarming en het vloerkleed en voorkomt daarmee direct contact. Let wel goed op bij de aankoop van een vloerkleed; sommige vloerkleden kun je namelijk niet direct op een vloer met vloerverwarming neerleggen. Denk hierbij aan een rond kleed waarbij de randen zijn afgewerkt met lijm. Hierbij is het gebruik van een antislip onderkleed sterk aan te raden.

Een antislip onder je vloerkleed is daarnaast ook een bewuste keuze. Vooral als je een gladde ondergrond hebt, zoals een tegelvloer of laminaat, kan een vloerkleed weleens glijden of verschuiven. Een antislip onderkleed zorgt ervoor dat een vloerkleed goed op zijn plek blijft liggen en langer mooi blijft.

vloerkeed op vloerverwarming

Welk vloerkleed is niet geschikt voor vloerverwarming?

Het is ook belangrijk om te weten welke vloerkleden niet geschikt zijn voor vloerverwarming of waar je op moet letten. Uiteindelijk wil je natuurlijk van zowel je vloerkleed als van je vloerverwarming zo optimaal mogelijk genieten. Lees hieronder welk type vloerkleed je beter niet kunt kiezen.

  • Hoogpolig tapijt vloerverwarming

Een hoogpolig vloerkleed is doorgaans minder geschikt voor vloerverwarming, omdat de dikke en dichte vezels de warmteoverdracht kunnen belemmeren. Als je toch kiest voor een hoogpolig tapijt, is het belangrijk om te controleren of het specifiek is ontworpen voor gebruik met vloerverwarming, zodat het de warmte beter kan doorlaten.

  • Vloerkleed met gelijmde rug

Vloerkleden met gelijmde ruggen kunnen de warmteoverdracht van de vloerverwarming naar de bovenkant van het kleed aanzienlijk belemmeren. De constante blootstelling aan warmte kan de lijm in de rug van het vloerkleed na verloop van tijd doen verslechteren. Dit kan leiden tot afbrokkeling of loslaten van de rug, wat niet alleen het kleed zelf beschadigt maar ook resten op de vloer kan achterlaten.

Kies een warmte doorlatend vloerkleed voor vloerverwarming

Als je op zoek bent naar het ideale vloerkleed in combinatie met vloerverwarming, dan kies je voor een warmte doorlatend vloerkleed. Een warmte doorlatend vloerkleed is een kleed dat gemaakt is om efficiënt warmte van vloerverwarming door te laten. Let bij je keuze op onderstaande punten:

  • Materiaal: Vloerkleden gemaakt van natuurlijke vezels zoals wol, katoen of jute zijn vaak beter in het doorlaten van warmte. Deze materialen hebben een goede warmtegeleiding en kunnen warmte effectief verspreiden.
  • Dikte: Dunnere vloerkleden zijn doorgaans beter in het doorlaten van warmte dan dikkere kleden. Een dunner kleed zorgt ervoor dat de warmte van de vloerverwarming sneller en gelijkmatiger in de ruimte wordt verdeeld.
  • Structuur: Vloerkleden met een open weefselstructuur laten meer warmte door dan kleden met een dichte structuur. Een open weefsel laat de warmte gemakkelijker door het kleed heen naar boven stijgen. Sisal vloerkleden en jute vloerkleden zijn voorbeelden van vloerkleden met een open weefselstructuur.
Besproken producten in deze blog
Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice

TrustedShops
star rating grey star rating grey star rating grey star rating grey star rating grey
star rating star rating star rating star rating star rating
30864 klantbeoordelingen | 4.5 / 5
Niks missen? Volg ons!