Vloerkleed schoonmaken: zo doe je dat!

Na verloop van tijd kan een vloerkleed best toe zijn aan een opfrisbeurt. Stof en vuil kunnen zich ongemerkt hebben opgehoopt of er zijn vlekken ontstaan waar je graag van af wilt. Wat is nu de juiste manier om een vloerkleed schoon te maken? Een veel gestelde vraag waar onze specialisten je graag bij helpen! Lees mee hoe je jouw vloerkleed kunt schoonmaken en weer als nieuw krijgt.

Hoe kan ik mijn vloerkleed schoonmaken: stofzuigen

Allereerst is regelmatig stofzuigen belangrijk. Dit helpt om los vuil, stof en haren te verwijderen. Om te voorkomen dat stof zich dieper in het vloerkleed gaat nestelen, raden we je aan om een vloerkleed minimaal twee keer per week te stofzuigen. Ter bescherming van jouw vloerkleed kan je het beste een zuigmond gebruiken met ingetrokken borstelharen. Zo voorkom je dat je onbedoeld de vezels lostrekt. Merk ook op dat vacuümstofzuigers, zoals steelstofzuigers of robotstofzuigers, niet geschikt zijn voor natuurlijke vloerkleden.  

Vloerkleed schoonmaken

Vloerkleed reinigen van vlekken

 

Ongeluk zit in een klein hoekje. Heb je een vlek op jouw vloerkleed, dan is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te behandelen. Dit doe je in de meeste gevallen met een schone doek die je licht vochtig maakt. In alle gevallen geldt: deppen en zeker niet wrijven of schrobben. Zo voorkom je dat je de vlek dieper in de vezels duwt. Over het algemeen zijn natuurlijke vloerkleden gevoeliger voor vocht dan synthetische vloerkleden. Gebruik dus niet te veel water wanneer je een vloerkleed van wol, jute of viscose behandelt! Als water alleen niet voldoende is, kun je het proberen met de volgende middelen.

  • (Baking) soda is een effectief middel voor het verwijderen van nare geurtjes en lichte vlekken uit een vloerkleed. Strooi een laag soda over de vlek en wrijf het er voorzichtig in met een schone doek. Laat dit een paar uur intrekken en zuig vervolgens op met een stofzuiger.  

  • Heb je een hardnekkige vlek? Maak een oplossing van gelijke delen water en witte azijn. Giet het azijnmengsel voorzichtig op de vlek en laat even intrekken. Voorkom dat het vloerkleed te nat wordt en dep vervolgens droog met een schone microvezeldoek.

  • Groene zeep is een natuurlijk en milieuvriendelijk reinigingsmiddel dat kan helpen bij het verwijderen van vlekken. Vul een emmer van circa 5 liter met lauwwarm water en doe hier een eetlepel milde groene zeep bij. Breng het sopje met een zachte borstel of schone doek aan op de vlek en wrijf het mengsel voorzichtig in het vloerkleed. Laat ongeveer 15 minuten inwerken en verwijder met schoon water en een schone doek. Laat vervolgens goed drogen.

  • Biotex is een krachtig vlekverwijderingsmiddel. Het wordt vaak gebruikt voor hardnekkige vlekken en je maakt het door Biotex te mengen met lauwwarm water. Raadpleeg de instructies op de verpakking voor de exacte verhoudingen. Breng het mengsel met een zachte borstel of schone doek aan op de vlek. Laat minstens 15 minuten intrekken en dep af met schoon water en een schone doek. Laat vervolgens goed drogen.

  • Vloerkleedreiniger is een speciaal soort reinigingsmiddel dat specifiek is ontworpen voor het reinigen en onderhouden van vloerkleden en tapijten. Het gebruik van vloerkleedreiniger kan variëren afhankelijk van het specifieke product en het vloerkleed materiaal. Lees de instructies daarom goed door alvorens je te werk gaat.

Dieptereiniging vloerkleed

Wil je jouw vloerkleed echt grondig reinigen? Overweeg dan een dieptereiniging die je zelf of professioneel laat uitvoeren. Bij de meeste bouwmarkten kun je een professionele tapijtreiniger of stoomreiniger huren of kopen. Zorg er dan wel voor dat je een reinigingsoplossing gebruikt die veilig is voor jouw vloerkleed. Om de levensduur van jouw vloerkleed te verlengen, is het aan te raden om het vloerkleed minimaal één keer per jaar diep te reinigen. Deze manier van reinigen helpt trouwens ook tegen nare geurtjes!

Door een vloerkleed regelmatig te onderhouden, verleng je de levensduur en kun je er langer van genieten. Heb je nog vragen over hoe je een vloerkleed kan schoonmaken? Onze specialisten helpen je graag!

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice

TrustedShops
star rating grey star rating grey star rating grey star rating grey star rating grey
star rating star rating star rating star rating star rating
30008 klantbeoordelingen | 4.6 / 5
Niks missen? Volg ons!