Na verloop van tijd kan een vloerkleed best toe zijn aan een opfrisbeurt. Stof en vuil kunnen zich ongemerkt hebben opgehoopt of er zijn vlekken ontstaan waar je graag van af wilt. Wat is nu de juiste manier om een vloerkleed schoon te maken? Een veelgestelde vraag waar onze specialisten je graag bij helpen! Lees meer hoe je jouw vloerkleed kunt schoonmaken en weer als nieuw krijgt.
Hoe je een vloerkleed moet schoonmaken is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het materiaal van het kleed, het soort vuil en de beschikbare schoonmaakproducten. Kijk altijd eerst naar het etiket of vraag aan één van onze specialisten hoe het voerkleed gereinigd kan worden. Voordat je begint met het schoonmaken van je vloerkleed, lees je goed in of vraag altijd eerst goed na hoe je het beste je vloerkleed kunt reinigen. Tip: probeer het eerst uit op een klein gebied en zie wat het effect is.
Allereerst is regelmatig stofzuigen belangrijk. Dit helpt om los vuil, stof en haren te verwijderen. Om te voorkomen dat stof zich dieper in het vloerkleed gaat nestelen, raden we je aan om een vloerkleed minimaal twee keer per week te stofzuigen. Ter bescherming van jouw vloerkleed kan je het beste een zuigmond gebruiken met ingetrokken borstelharen. Zo voorkom je dat je onbedoeld de vezels lostrekt. Merk ook op dat vacuümstofzuigers, zoals steelstofzuigers of robotstofzuigers, niet geschikt zijn voor natuurlijke vloerkleden. Bij jute of sisal vloerkleden kunnen de borstels van de robotstofzuiger vast gaan zitten in de grove vezels, wat niet alleen de stofzuiger kan beschadigen, maar ook het vloerkleed.
Een wollen vloerkleed schoonmaken doe je allereerst door het vloerkleed te stofzuigen. Gebruik hiervoor een opzetstuk met ingetrokken borstelharen en vermijd roterende borstels om de delicate vezels niet te beschadigen. Vlekken dep je onmiddellijk met een schone doek. Wrijf niet, omdat je de vlek hiermee verspreidt en dieper in de vezels drukt. Gebruik eventueel een mild (wol)reinigingsmiddel en wat water (niet te veel!) om hardnekkige vlekken te behandelen. Laat je wollen vloerkleed vervolgens goed drogen. Wil je meer informatie? Lees hier meer over het reinigen van een wollen vloerkleed?
Jute is een natuurlijke materiaalsoort die gevoelig kan zijn voor vocht en chemische reinigingsmiddelen. Behandel een vlek daarom bij voorkeur droog met een schone doek of eventueel wat baking soda. Strooi baking soda op de vlek en laat enkele uren intrekken alvorens je het stofzuigt. Een hardnekkige vlek behandel je het beste met milde reinigingsmiddel en zo min mogelijk vocht. Droog je jute vloerkleed met een föhn op de koude stand tot het helemaal droog is. Regelmatig stofzuigen is belangrijk om oppervlakkig vuil te verwijderen. Gebruik hiervoor een stofzuiger met zachte borstel en pas op met roterende borstels en vacuümstofzuigers (steel-/robotstofzuigers) om de delicate jute vezels te beschermen. Lees hier meer tips over een jute vloerkleed schoonmaken.
Synthetische vloerkleden zijn over het algemeen onderhoudsvriendelijk, omdat synthetische vezels goed bestand zijn tegen vocht en reinigingsmiddelen. Stofzuig je vloerkleed regelmatig om vuil te verwijderen. Gebruik voor vlekken tapijtreiniger en breng aan met een schone doek of een zachte borstel. Doe dit met beleid om verdere verspreiding te voorkomen. Spoel af met water en laat vervolgens goed drogen.
Ongeluk zit in een klein hoekje. Heb je een vlek op jouw vloerkleed, dan is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te behandelen. Dit doe je in de meeste gevallen met een schone doek die je licht vochtig maakt. In alle gevallen geldt: deppen en zeker niet wrijven of schrobben. Zo voorkom je dat je de vlek dieper in de vezels duwt. Over het algemeen zijn natuurlijke vloerkleden gevoeliger voor vocht dan synthetische vloerkleden. Gebruik dus niet te veel water wanneer je een vloerkleed van wol, jute of viscose behandelt! Als water alleen niet voldoende is, kun je het proberen met de volgende middelen.
(Baking) soda is een effectief middel voor het verwijderen van nare geurtjes en lichte vlekken uit een vloerkleed. Voor het opfrissen van jouw vloerkleed stofzuig je jouw vloerkleed eerst grondig. Strooi dan een flinke laag soda over het gehele vloerkleed en laat dit enkele uren intrekken. Zuig de baking soda vervolgens op met een stofzuiger. Baking soda heeft een absorberende werking en zal alle nare luchtjes uit het vloerkleed halen. Heb je een vlek in je vloerkleed? Strooi wat baking soda op de vlek en wrijf het er voorzichtig in met een lichtvochtige doek. Laat minstens een uur staan en zuig het papje vervolgens op met een stofzuiger.
Heb je een hardnekkige vlek? Maak een oplossing van gelijke delen water en witte azijn. Giet het azijnmengsel voorzichtig op de vlek en laat even intrekken. Voorkom dat het vloerkleed te nat wordt en dep vervolgens droog met een schone microvezeldoek.
Groene zeep is een natuurlijk en milieuvriendelijk reinigingsmiddel dat kan helpen bij het verwijderen van vlekken. Vul een emmer van circa 5 liter met lauwwarm water en doe hier een eetlepel milde groene zeep bij. Breng het sopje met een zachte borstel of schone doek aan op de vlek en wrijf het mengsel voorzichtig in het vloerkleed. Laat ongeveer 15 minuten inwerken en verwijder met schoon water en een schone doek. Laat vervolgens goed drogen.
Biotex is een krachtig vlekverwijderingsmiddel. Het wordt vaak gebruikt voor hardnekkige vlekken en je maakt het door Biotex te mengen met lauwwarm water. Raadpleeg de instructies op de verpakking voor de exacte verhoudingen. Breng het mengsel met een zachte borstel of schone doek aan op de vlek. Laat minstens 15 minuten intrekken en dep af met schoon water en een schone doek. Laat vervolgens goed drogen.
Vloerkleedreiniger is een speciaal soort reinigingsmiddel dat specifiek is ontworpen voor het reinigen en onderhouden van vloerkleden en tapijten. Het gebruik van vloerkleedreiniger kan variëren afhankelijk van het specifieke product en het vloerkleed materiaal. Lees de instructies daarom goed door alvorens je te werk gaat.
Als je Vanish gebruikt om je vloerkleed schoon te maken is het belangrijk om het eerst op een onopvallende plek te testen om er zeker van te zijn dat het de kleuren niet aantast. Wacht een paar minuten en controleer het resultaat. Gebruik Vanish spray of poeder. Verdeel het gelijkmatig op de vlek en laat het 5 tot 10 minuten inwerken. Gebruik een zachte borstel of spons om de Vanish zachtjes in de vezels van het tapijt te wrijven. Dit helpt bij het losmaken van vuil en vlekken. Voor sommige soorten Vanish (zoals de vloeibare tapijtreiniger) kan het nodig zijn om het gebied af te spoelen met schoon, warm water. Gebruik een spons om overtollig schoonmaakmiddel en vuil te verwijderen. Als het vloerkleed droog is dan adviseren we om nogmaals te stofzuigen om de resten van vuil en Vanish te verwijderen.
Wil je jouw vloerkleed echt grondig reinigen? Overweeg dan een dieptereiniging die je zelf of professioneel laat uitvoeren. Bij de meeste bouwmarkten kun je een professionele tapijtreiniger of stoomreiniger huren of kopen. Zorg er dan wel voor dat je een reinigingsoplossing gebruikt die veilig is voor jouw vloerkleed. Om de levensduur van jouw vloerkleed te verlengen, is het aan te raden om het vloerkleed minimaal één keer per jaar diep te reinigen. Deze manier van reinigen helpt trouwens ook tegen nare geurtjes!
Door een vloerkleed regelmatig te onderhouden, verleng je de levensduur en kun je er langer van genieten. Heb je nog vragen over hoe je een vloerkleed kan schoonmaken? Onze specialisten helpen je graag!
We adviseren om elke week je vloerkleed te stofzuigen. Heb je huisdieren of kinderen en zie je veel haren of kruimels? Dan adviseren we om dagelijks je vloerkleed te stofzuigen. Heb je een vlek? Dan moet je onmiddellijk actie ondernemen zie bovenstaande tips hoe je dit kunt doen. Een dieptereiniging adviseren we om één keer per jaar te doen. Met huisdieren kan dit vaker zijn, twee keer per jaar bijvoorbeeld. Professionele reiniging door een bedrijf kun je ook overwegen, denk hierbij aan tussen de 12 en 18 maanden.
Je begint met stofzuigen, als je vlekken hebt dan kun je de vlek behandelen met een vlekkenverwijderaar of een mengsel van water en afwasmiddel. Breng de oplossing aan op de vlek en dep voorzichtig met een schone doek. Belangrijk: niet wrijven, dit kan de vlek verspreiden. Handmatig reinigen kun je doen met een borstel. Dompel een borstel met zachte haren in water en schrob het tapijt in een cirkelvormige beweging. Hierna is het belangrijk om het schoonmaakmiddel te verwijderen. Gebruik een schone doek en warm water om de schoonmaakoplossing uit het vloerkleed te verwijderen. Tot slot, gebruik schone en droge doeken om zoveel mogelijk water uit het vloerkleed te halen. Laat het buiten drogen als het kleed teveel water bevat.
Met zout! Maar eerst, dep de rode wijnvlek op met keukenpapier of een schone doek om zoveel mogelijk vloeistof op te nemen. Niet wrijven, hierdoor kan de rode wijn verspreiden en dieper in de vezels dringen. Strooi dan een hand zout over de vlek, laat het zout minstens 15-20 minuten intrekken. Voor hardnekkige vlekken kun je het zout langer laten zitten, tot een paar uur of zelfs de hele nacht. Tot slot, veeg het zout weg met een borstel en stofzuig de restanten op.
Ja dit kan, maar het hangt af wat voor soort vloerkleed je wilt schoonmaken. Niet alle vloerkleden zijn geschikt om schoon te maken met een hogedrukspuit. Door de hoge druk kunnen de vezels beschadigd raken. We adviseren om de volgende vloerkleden niet schoon te maken met een hogedrukspuit: wollen vloerkleden, handgeweven vloerkleden, hoogpolige vloerkleden of fluffy tapijten en vloerkleden met een 'gevoelige' backing. Buitenkleden zijn wel geschikt om schoon te maken met een hogedrukspuit. Deze kleden zijn vaak gemaakt van weerbestendige materialen zoals polypropyleen of andere synthetische vezels die goed bestand zijn tegen water en beter om kunnen gaan met een hoge druk. Maar let goed op, want je wilt je vloerkleed niet beschadigen. Let op dat je een lage drukinstelling gebruikt, te hoge druk kan ook deze vloerkleden beschadigen en beweeg de straal constant. Laat de straal niet te lang op één plek staan. Twijfel je of heb je vragen? Neem dan contact op met één van onze specialisten.
Nare geurtjes uit een vloerkleed verwijderen doe je door eerst het vloerkleed grondig te stofzuigen. Vervolgens strooi je een flinke hoeveelheid baking soda over het gehele vloerkleed en borstel je dit met een zachte tapijtborstel dieper in het vloerkleed. Laat het zuiveringszout een paar uur of een nacht intrekken en zuig dit op met een stofzuiger. Baking soda heeft een absorberende werking en zal nare geurtjes in het vloerkleed neutraliseren. Gebruik eventueel nog wat textielverfrisser voor extra frisheid.
Om je vloerkleed wit te krijgen kun je middelen gebruiken die een blekende werking hebben. Wil je het op een natuurlijke manier proberen? Gebruik dan citroensap en zout. Citroensap heeft natuurlijke bleekeigenschappen en kan helpen bij het wit maken van je vloerkleed. Hoe doe je dit? Meng vers citroensap met een kleine hoeveelheid zout tot een kleverige pasta, breng dit aan op de vlekken, laat het 30 minuten tot een uur inwerken en spoel het vloerkleed daarna af met water. Je kan ook bleekmiddel gebruiken om je vloerkleed wit te krijgen, let wel goed op wat het effect is en gebruik het alleen als je echt een wit vloerkleed hebt. Bleekmiddel kan de kleur verwijderen of de vezels beschadigen. Hoe doe je dit? Verdun bleekmiddel met water (gebruik 1 deel bleekmiddel op 10 delen water), spray de oplossing op het vloerkleed, laat het een paar minuten inwerken en spoel daarna het vloerkleed grondig schoon met water.
Neem contact op met onze klantenservice