Hoe kan ik mijn wollen vloerkleed reinigen?

Wat is het toch fijn om op een wollen vloerkleed te relaxen met een kopje thee in de hand. Je zou bijna vergeten dat je ook nog een bank hebt om op te zitten. Trek er nog een paar wollen sokken bij aan en je bent helemaal klaar voor een filmmarathon. Vanuit je ooghoek bespeur je een vlekje op jouw wollen tapijt. Hoe krijg je die weg en behoud je die fijne zachtheid? In deze FAQ leggen wij je stap voor stap uit hoe je een wollen vloerkleed kan schoonmaken.

Wollen vloerkleed reinigen Wollen vloerkleed reinigen

Nare geurtjes uit jouw wollen vloerkleed halen

Wol is afkomstig van dierenvacht. Schapen, alpaca’s en merino’s staan bekend om hun dikke vacht. Het produceren van wol is een dier- en milieuvriendelijk proces. De schaapjes krijgen na het scheren gewoon weer een nieuwe, warme vacht. Niet alleen schapen houden van de buitenlucht: jouw wollen is er ook dol op! Ruikt jouw tapijt wat muf? Om jouw vloerkleed vrij te maken van ongewenste luchtjes, kan de frisse buitenlucht goed helpen. Hang het kleed gewoon even aan de waslijn. Wil je ook meteen af van kruimels en stof? Ouderwets uitkloppen werkt wonderen! Daarbij haal je er zelf ook nog voordeel uit: een frisse neus en meteen alle frustraties eruit geklopt! 

Opgelet, zo krijg je een vlek uit jouw wollen vloerkleed!

Echte vlekken in een wollen vloerkleed reinig je met natuurlijk schoonmaakmiddel, zoals keukenzout of een mengsel van water en azijn. Heb je een vlek in het vloerkleed gemaakt? Ga snel aan de slag! Strooi het keukenzout over het kleed en laat het even intrekken. Zout heeft namelijk een neutraliserend effect. Zorg dat je naderhand het zout wel uit het kleed haalt door te stofzuigen. Naast zout werkt baking soda ook goed om de vlek te absorberen. Last van een hardnekkige vlek? Overweeg een behandeling met water en azijn. Dep het mengsel voorzichtig in het wollen tapijt met een doek. Gebruik vervolgens een föhn of een absorberende doek om het wollen tapijt droog te maken. Et voilà, je wollen tapijt is gereinigd. Heb je een blauw wollen vloerkleed of een beige wollen vloerkleed? Deze methodes zorgen ervoor dat de mooie kleur van jouw wollen vloerkleed wordt behouden en levendig blijft.

Een wollen tapijt wassen

Je zou het misschien niet zeggen, maar tapijt reinigende mousse of shampoo doet de ‘haren’ van jouw wollen tapijt ook goed! De benodigdheden voor het reinigen van jouw wollen vloerkleed zijn: koud water, tapijtreiniger en een spons. Ga voorzichtig te werk als je jouw wollen tapijt schoonmaakt. Breng de tapijtreiniger aan en laat even intrekken. Reinig de vlek met een spons en dep vervolgens schoon met koud water. Als laatste handeling gebruik je een droge doek om restanten te verwijderen en het wollen vloerkleed te drogen.

Wellicht verbaast het je, maar je zou deze stappen ook eens kunnen proberen met scheerschuim. Scheerschuim heeft een reinigende werking en is ook nog eens budget proof! Let er wel op dat het scheerschuim geen kleur of andere toevoegingen bevat die schadelijk kunnen zijn voor jouw wollen vloerkleed. Om het helemaal af te maken, verwijder je tot slot met een scheermes alle ongewenste pluisjes van jouw wollen vloerkleed. Waar een scheerset allemaal niet goed voor is!

Checklist voor het onderhouden van jouw wollen tapijt

Een aantal dingen zijn erg belangrijk om te onthouden als je een wollen vloerkleed hebt. De slijtvaste vezel waaruit wol bestaat, kan weliswaar tegen een stootje, maar met een aantal handige tips gaat jouw wollen tapijt zelfs nóg langer mee.

  • Schaf een onderkleed aan! Zoals eerder genoemd, kan een wollen kleed wel tegen een stootje, maar wat zou het toch fijn zijn als er geen krullen in komen. Je voorkomt er tevens verschuiving mee. 
  • Keer het kleed eens in het halfjaar om. Zo vermijd je ingelopen plekken. Denk aan een huisdier dat zich innestelt op een vaste plaats of loopsporen.
  • Zuig je kleed regelmatig, het liefst meerdere keren per maand. Dit kan je het beste doen met een schone zuigmond en een opzetstuk met ingetrokken borstelharen. Zo trek je namelijk geen pluisjes los. Ook niet geheel onbelangrijk: een te hardhandige manier van stofzuigen kan er nog weleens voor zorgen dat de glans en de textuur van het wol verloren gaan. Wees dus voorzichtig!
  • Benevel het wollen vloerkleed af en toe met wat koud water om de luchtvochtigheid op peil te houden. Zo voorkom je dat je wollen vloerkleed gaat pluizen.

Pas deze tips regelmatig toe om de schoonheid en veerkracht van jouw wollen kleed zo lang mogelijk te rekken!

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice

TrustedShops
star rating grey star rating grey star rating grey star rating grey star rating grey
star rating star rating star rating star rating star rating
30008 klantbeoordelingen | 4.6 / 5
Niks missen? Volg ons!