Help, mijn wollen vloerkleed pluist!

Heb je een wollen vloerkleed? Dan kan het zijn dat je wollen vloerkleed pluist de eerste weken na aanschaf. Geen zorgen, dit een natuurlijk gewenningsproces dat hoort bij wollen vloerkleden. Weten wat je kunt doen tegen een wollen kleed dat pluist? Je leest het in deze blog!

Help, mijn wollen vloerkleed pluist!

Waarom een wollen vloerkleed pluist

Wol heeft van nature een zachte en pluizige structuur. Echter, in de beginfase van het gebruik van een wollen vloerkleed kun je meer hinder ervaren van pluisvorming. Waarom? Tijdens de productie van een vloerkleed worden vezels en garens afgesneden. Die losse vezels kunnen in het vloerkleed achterblijven en zich ophopen. Dat een wollen kleed pluist kun je zien als een proces waarbij een vloerkleed zich ontdoet van die losse vezels. Gelukkig is overtollige pluisvorming slechts tijdelijk. Afhankelijk van de hoeveelheid wol, hoeveelheid afgesneden vezels en poolhoogte, kan het ontpluizingsproces gemiddeld 2 á 3 weken duren. Daarna zal pluisvorming weer afnemen.

Tips als je wollen kleed pluist

Zoals tijd vele dingen heelt, zal ook jouw wollen vloerkleed met de tijd minder gaan pluizen. In de tussentijd kun je het pluizen inperken met de volgende tips:

1.       Trek geen pluisjes los

Doe je dat wel, loop je het risico om ook vastzittende vezels los te trekken. Wacht dus gewoon tot de pluisjes vanzelf omhoog komen en verwijder ze eventueel met een stofzuiger. Let wel dat je een stofzuigermond gebruikt met ingetrokken borstelharen of een speciale opzetborstel voor tapijten. Een trekker kan jou ook helpen met een wollen kleed ontpluizen. Haal een droge trekker over het vloerkleed heen (niet te hard) en je zult zien dat losse stofdeeltjes aan het rubber blijven plakken.

2.      Houd de luchtvochtigheid op peil

Een te lage luchtvochtigheid kan ervoor zorgen dat een wollen vloerkleed pluist. Een manier om de luchtvochtigheid op peil te houden is om een bakje met water op de verwarming te laten. Ook kun je het vloerkleed lichtelijk besprenkelen met wat water. Doe dit ongeveer één keer per week.

3.      Keer het vloerkleed om

Een wollen vloerkleed kan na intensief gebruik eventueel wat looproutes gaan vertonen, zoals bijvoorbeeld een hoogpolig wollen vloerkleed. Plekken die meer worden belopen dan anderen, krijgen meer wrijving te verduren en kunnen daardoor meer gaan pluizen. Door het vloerkleed eens in het halfjaar te keren of draaien voorkom je dit en zorg je ervoor dat het vloerkleed aan alle kanten gelijkmatig slijt en dus minder pluist.

Het is belangrijk om te onthouden dat pluis een tijdelijk verschijnsel is en na verloop van tijd weer afneemt. Pas deze tips toe tegen een wollen vloerkleed dat pluist en laat het genieten beginnen!

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice

TrustedShops
star rating grey star rating grey star rating grey star rating grey star rating grey
star rating star rating star rating star rating star rating
30008 klantbeoordelingen | 4.6 / 5
Niks missen? Volg ons!