Hoe maak je een buitenkleed schoon?

Heb je een mooi buitenkleed liggen in de tuin of op het balkon? Met alle invloeden van buiten is het onvermijdelijk dat deze een keer vies wordt. Geen enkele reden tot zorgen, want met de juiste tips krijg je jouw buitenkleed binnen no time weer als nieuw. Hoe maak je een buitenkleed schoon? Je leest het in deze blog!

Buitenkleden worden over het algemeen gemaakt van de kunststof polypropyleen. Hierdoor is een buitenkleed onderhoudsvriendelijk en makkelijk schoon te maken. Des te meer tijd je overhoudt om lekker te genieten van jouw buitenkleed. Hieronder bespreken we de verschillende manieren voor het reinigen van een buitenkleed.

Hoe maak je een buitenkleed schoon?

Tip 1: Buitenkleed schoonmaken van vuil

Doordat een buitenkleed is blootgesteld aan verschillende (weers)invloeden, kan deze na verloop van tijd best wat vuil verzamelen. Wij adviseren dan ook om jouw buitenkleed regelmatig uit te kloppen of te vegen om los vuil zoals bladeren of kruimels te verwijderen. Zo voorkom je dat vuil zich dieper in het buitenkleed gaat nestelen.

Tip 2: Buitenkleed reinigen van vlekken

Een plaatselijke vlek verwijderen doe je het beste met een katoenen doek en wat water. Verwijder eerst opgedroogd vuil en pak daarna pas de vlek aan. Doe dit altijd met beleid en met een deppende beweging, nooit schrobben. Zo duw je de vlek alleen maar dieper in het buitenkleed of spreid je de vlek onbedoeld verder uit. Blijft de vlek zichtbaar? Overweeg dan de volgende behandelingen:

  • Zout

Zout heeft het vermogen om vuil te absorberen. Strooi wat zout over de vlek en laat dit minimaal een halfuur intrekken. Dep het zout vervolgens weg met een vochtige doek en spoel af met water.

  • Baking soda

Baking soda, ook wel zuiveringszout, is een prima middel om van vlekken en nare geurtjes af te komen. Strooi een ruime hoeveelheid baking soda op het te behandelen gebied. Giet hier vervolgens lauwwarm water overheen of een verdund mengsel van azijn en water. Dit kan gaan schuimen. Laat het enige tijd intrekken en spoel vervolgens af met water. Leg het buitenkleed daarna altijd te drogen.

  • Azijn

Meng een deel azijn met ongeveer een gelijke hoeveelheid water. Giet dit mengsel op de te behandelen vlek en laat intrekken. Spoel af met water en laat het buitenkleed goed drogen.

  • Vloerkleedreiniger

Gebruik speciale vloerkleedreiniger voor hardnekkige vlekken die zich niet gemakkelijk laten reinigen. Lees goed de instructies door alvorens je te werk gaat. Vermijd reinigingsmiddelen met bleek om de kleuren in het buitenkleed te beschermen.

*Herhaal de behandelingen meerdere keren als de vlek niet meteen is verdwenen.

Tip 3: Buitenkleed opfrissen

Is jouw buitenkleed toe aan een flinke opfrisbeurt? Maak een sopje van milde zeep of afwasmiddel en lauwwarm water en giet dit over het buitenkleed heen. Gebruik een zachte borstel en schrob het buitenkleed schoon met draaiende bewegingen. Schrob niet te hard, zodat je de vezels niet beschadigt. Spoel het sopmengsel af met een emmer water of eventueel met een tuinslang. Laat het kleed vervolgens goed drogen, bij voorkeur in de zon. Hang het buitenkleed op of leg het te drogen op een schone, droge ondergrond.

Tip 4: Buitenkleed opbergen

Hoewel een buitenkleed gemaakt is van materialen die tegen verschillende weersinvloeden kunnen, is het raadzaam om een buitenkleed op te bergen na het buitenseizoen. Ook bij hevige regenbuien kun je een buitenkleed het beste even opbergen of goed afdekken. Ga je jouw buitenkleed voor langere tijd niet gebruiken? Rol het buitenkleed op en berg het op in een droge ruimte. Hiermee verleng je de levensduur en kun je meerdere seizoenen genieten van jouw buitenkleed!  

Heb je nog een vraag over het schoonmaken van een buitenkleed? Kom gerust langs in één van onze showrooms. Onze specialisten helpen je graag met jouw vraag!

 

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice

TrustedShops
star rating grey star rating grey star rating grey star rating grey star rating grey
star rating star rating star rating star rating star rating
30008 klantbeoordelingen | 4.6 / 5
Niks missen? Volg ons!