Hoe kun je een jute vloerkleed schoonmaken?

Jute is een natuurlijk materiaal en een jute vloerkleed schoonmaken vergt enige zorgvuldigheid. Goed nieuws: bij de juiste verzorging gaat een jute vloerkleed onwijs lang mee. Hoe kun je een jute vloerkleed reinigen? In deze blog duiken we in de do’s en don’ts!

Hoe kun je een jute vloerkleed reinigen

Jute vloerkleed schoonmaken: regelmatig stofzuigen

Het begint allemaal met regelmatig onderhoud. Door je vloerkleed regelmatig te stofzuigen, verwijder je kruimels en oppervlakkig vuil. Gebruik daarbij wel een zachte borstel en pas op met roterende borstels en vacuümstofzuigers (steel-/robotstofzuigers), omdat deze de jute vezels mogelijk kunnen beschadigen.

Jute vloerkleed reinigen: deppen, niet wrijven!

Een kenmerk van het jute vloerkleed is dat het gemaakt is van een natuurlijke vezel, oftewel het is een natuurlijk vloerkleed. Dit maakt het een jute kleed wel extra kwetsbaar voor vochtplekken en andere uitslag. Onthoud bij ongelukjes in ieder geval het volgende: wrijf een vlek nooit verder uit over het jute kleed. Doe je dit wel, dan heb je kans dat het vuil alleen maar dieper in het kleed trekt. Wat je in plaats daarvan moet doen, is de vlek deppen met een schone doek. Indien nodig, kun je eventueel te werk gaan met een lichtvochtige doek.

Jute vloerkleed schoonmaken

Jute kleed schoonmaken: pas op met vloeistof

Het materiaal jute is gevoelig voor vocht en kan zelfs gaan rotten wanneer het diep in het vloerkleed trekt.  Een jute kleed schoonmaken met veel vocht is dus echt een no-go! Mocht je toch een keer vloeistof morsen, ga dan snel te werk. Neem overtollig vocht op met een absorberende doek of keukenpapier. Droog het resterende vocht met een föhn op de koude stand tot het vloerkleed helemaal droog is.

Vlekken verwijderen uit een jute vloerkleed

Heb je te maken met een ingetrokken vlek op je jute vloerkleed? Gebruik wederom niet te veel vocht om het jute vloerkleed te reinigen. Probeer de vlek te verwijderen met een lichtvochtige doek en eventueel wat tapijtreiniger. Vermijd chemische schoonmaakmiddelen omdat deze de kleur en het jute materiaal kunnen beschadigen.

Nare geurtjes verwijderen uit een jute kleed

Hangt er nog een vreemd luchtje aan jouw jute of sisial vloerkleed? In dat geval werken poedervormige reinigingsmiddelen zoals baking soda het beste om geurtjes te neutraliseren. Strooi wat baking soda over het vloerkleed en laat minstens een uur inwerken. Zuig dit vervolgens op met een stofzuiger en jouw jute vloerkleed is weer helemaal fris!

Met deze handige tips kun je jouw jute vloerkleed schoonmaken en weer laten stralen als nieuw. De juiste zorg kan het verschil maken!

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice

TrustedShops
star rating grey star rating grey star rating grey star rating grey star rating grey
star rating star rating star rating star rating star rating
30008 klantbeoordelingen | 4.6 / 5
Niks missen? Volg ons!