25-05-2018 · 4 min. leestijd

Ontdek alles over Oosterse tapijten!

Is het een vliegtuig? Is het een vogel? Nee, het is Aladin! Op een vloegend oosters tapijt. Volledig ontspannen fladdert hij de Duizend-en-een-nacht in. Droom jij daar ‘s nachts nu ook van? Op je Oosterse tapijt vlieg je langs knooppunt Moordrecht of de vertraagde NS-trein inhalen? Ontdek de bijzondere krachten van de verschillende Oosterse tapijten, droom weg met onze blog en je zult zien dat deze vloerkleden echte hoogvliegers zijn!

Om te beginnen even een korte geschiedenis over het vloerkleed. In de prehistorie werden kleden vooral in praktische zin gebruikt om leefruimtes warm en minder vochtig te houden. Hoe de boel eruitzag, was bijzaak. Maar in de loop van de tijd, werd het steeds belangrijker om de ogen de kost te geven en de leefomgeving eens flink te pimpen. Zo werden ook de kleden onder een ware metamorfose geworpen. Nieuwe knoop- en weeftechnieken lieten het toe om verschillende patronen, prints en versieringen te creëren waardoor tapijten tot steeds groter groeiende stukken kunst evalueerden.

Exclusieve tapijten

Vooral in het Midden-Oosten wierp men zich vol enthousiasme op het ontwikkelen van steeds meer geavanceerde ontwerpen, waardoor het weven van tapijten zich tot een ware kunst ontwikkelde. Toen de handel op gang kwam, werden Oosterse tapijten gezien als de crème de la crème op artistiek vlak en lagen (of hingen!) ze vooral in de paleizen van de rijken der aarde. En tot op de dag van vandaag zijn Oosterse tapijten top notch wanneer het om tapijtkunst gaat. Echter is de productie ervan wel drastisch veranderd. Waar vroeger de nomaden het knopen op zich namen en eeuwenoude tradities en technieken gebruikten, worden tegenwoordig enkel nog professionele ateliers gebruikt voor de productie van echte Oosterse tapijten, ofwel ‘the real shit’.

De verschillen tussen Oosterse tapijten

Er zit dan ook een groot verschil tussen echte ‘oude’ Oosterse tapijten en de vintage vloerkleden die tegenwoordig worden gemaakt. Echte waardevolle exemplaren dateren uit de tijd voor 1700 en zijn uniek in hun soort. Ook de vloerkleden die tegenwoordig met de hand worden geweven, kunnen zeker wat kosten. Hoe meer manuren, hoe hoger de prijs. Daarnaast duurt het ook erg lang, omdat vaak niet langer dan 2 uur per dag aan een kleed gewerkt kan worden. De ‘budgettaire’ kleden die worden gemaakt voor de Westerse wereld, worden door machines gemaakt waardoor de prijzen laag kunnen worden gehouden. Hierbij een korte uitleg over Oosterse tapijten, Perzische tapijten, kelim kleden en berber tapijten, zodat jij straks precies weet wat je in huis haalt.

Oosters vintage vloerkleed

Oosterse tapijten

De verzamelnaam voor handgeweven- en geknoopte tapijten, voorzien van een pool (op een uitzondering na, zie ‘kelim kleed’!) die oorspronkelijk uit het Midden-Oosten komen, maar later ook in streken verspreid over Azië geproduceerd worden. De tapijten zijn grofweg onderverdeeld in zes groepen, die per regio elk hun eigen kleuren, prints, motieven en knooptechnieken kennen. Kenmerken van Oosterse tapijten zijn:

  • Hetgeen dat Oosterse tapijten zo bijzonder maakt, is de zogenoemde ‘knoopdichtheid’, dus het aantal knopen per dm². Hoe meer knopen, hoe waardevoller. Oosterse tapijten met meer dan 10.000 knopen per dm² zijn geen uitzondering;
  • De manier van produceren varieert van het gebruik van een één of twee ‘kettingdraden’ en het verschil tussen hele of halve knopen die daaromheen worden geweven en geknoopt;
  • Wol (in verschillende vormen; kamelen wol, schapenwol) vormt het basismateriaal, maar er worden ook materialen zoals zijde, hennep, katoen, vlas en jute verwerkt in de Oosterse tapijten.

Perzische tapijten

Officieel mogen enkel tapijten die gemaakt worden in Iran/Perzië, ‘Perzische tapijten’ genoemd worden.

  • Echter worden in de volksmond de termen Perzische tapijten en Oosterse tapijten veelal door elkaar heen gebruikt aangezien ook in andere regio’s tapijten worden geproduceerd die op deze Perzen gebaseerd zijn;
  • Bij Perzische tapijten wordt vaker één enkele kettingdraad gebruikt, waar omheen de knopen worden geweven.
kelim vloerkleed en berber vloerkleed

Kelim tapijt / kelim kleed

Hetgeen dat de kelim vloerkleden een uitzondering op de regel maakt wanneer het gaat om Oosterse tapijten, is het feit dat ze een platte pool hebben.

  • Door de platte pool komen Oosterse patronen, motieven, kleuren en prints op kelims nog beter uit;
  • Door de platte pool, zijn kelim kleden relatief dun, luchtig en zijn ze gemakkelijk op te rollen;
  • Kelim kleden kunnen niet alleen als vloerkleed gebruikt worden, maar ook als wandkleed gebruikt worden;
  • Kelim tapijten hebben veelal en zomerse look & feel en doen het op droge dagen ook goed op het terras in de tuin of op het balkon;
  • Kelim kleedjes worden soms door Moslims gebruikt als gebedskleed.

Berber tapijt / berber kleed

Deze wollige tapijten kennen hun oorsprong in de bergen Marokko. Maar omdat de weef- en knooptechnieken gebaseerd zijn op Oosterse tradities, vallen ook berber vloerkleden onder de categorie Oosterse tapijten.

  • De pool van berber kleed wordt doorgeknipt waardoor een wollige pluis ontstaat;
  • De doorgeknipte pool geeft de prints en patronen een speels effect;
  • Berber tapijten zijn uitzonderlijk zacht en creëren een warme, knusse sfeer;
  • Door het vuilafstotende vermogen van het materiaal wol, zijn berber tapijten gemakkelijk schoon te houden;
  • Verschillende wolsoorten afkomstig uit uiteenlopende regio’s, geven berber tapijten hun eigen, unieke kenmerken.

 Et voilà, grofweg de grootste verschillende binnen het spectrum der Oosterse tapijten. Ben je al overtuigd van de magie ervan? En zie je jezelf á la Aladin, al helemaal zitten op je nieuwe kleed? Zoek dan nog een bijpassende lamp mét geest erbij en jouw sprookjeshuis is compleet!

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice

TrustedShops
star rating grey star rating grey star rating grey star rating grey star rating grey
star rating star rating star rating star rating star rating
30008 klantbeoordelingen | 4.6 / 5
Niks missen? Volg ons!