19-06-2019 · 2 min. leestijd

Trend alert: Afghaanse tapijten!

Ben je opzoek naar een unieke look voor je interieur? Dan is een Afghaans tapijt een goede overweging! Het bijzondere aan Afghaanse tapijten is dat deze gekleurd worden aan de hand van natuurlijke producten. Lees verder voor meer over Afghaanse tapijten!

Zoals de naam al doet vermoeden worden Afghaanse tapijten gemaakt in Afghanistan. Ze worden met de hand geweven en zijn verrassend genoeg voordelig geprijsd voor hand geweven vloerkleden. Het bijzondere aan Afghaanse tapijten is dat deze gekleurd worden aan de hand van natuurlijke producten. Vroeger werden hier vooral verschillende type groentes voor gebruikt. De meeste Afghaanse tapijten hebben een medium formaat, zijn rond of hebben een rode achtergrond en lijken hiermee soms erg op Perzische tapijten

Afghaanse tapijten: Proces

Toen Nomaden vroeger zochten naar materialen voor hun tapijten werd natuurlijk gebruik gemaakt van materialen die voorhanden waren. Daarom bestaan de meeste authentieke Afghaanse tapijten uit schapenwol. Dit wol werd goed gereinigd en vervolgens op kleur gesorteerd. De volgende stap in het proces was het kammen en spinnen van de wol waarna het zorgvuldig geverfd werd met de natuurlijke materialen. De garen worden in een verfbad gelegd waarbij geldt: hoe langer het hierin weekt, hoe donkerder de kleur. Daarna worden de garen te drogen gehangen.

Afghaans vloerkleed Vloerkleed Afghaans

Synthetische Afghaanse tapijten

Waar Afghaanse tapijten vroeger dus veelal uit wol bestonden, heeft dit wollen vloerkleed de afgelopen jaren plaats gemaakt voor de synthetische versie. De traditionele Afghaanse tapijten vind je tegenwoordig ook in opvallende kleuren, van traditioneel rood tot fel roze. De synthetische variant heeft als voordeel dat deze veel langer meegaat. Het nadeel van traditionele Afghaanse tapijten is dat door het gebruik van natuurlijke verf, de kleuren na verloop van tijd vervagen. Ook zitten er vaak oneffenheden in, vaak omdat de maker door zijn wol heen was en dus opzoek moest naar een soortgelijke kleur garen. Zulke oneffenheden worden ook wel Abrash genoemd en echte kenners vinden dit juist een prachtig kenmerk. Toch worden tegenwoordig veelal synthetische tapijten aangeschaft. 

Afghaanse vloerkleden stijlen

De innemende kleuren van een Afghaanse tapijt zijn natuurlijk prachtig. Maar hoe stijl je zo’n vloerkleed nou precies? Allereerst kunnen Afghaanse tapijten natuurlijk fantastisch staan in een authentiek Oosters interieur. Maar ook in een moderne, lichte ruimte kunnen Afghaanse tapijten fantastisch tot hun recht komen. Een Afghaans vloerkleed met rood kan je super mooi stijlen met licht beige of groene kleuren. Denk dan bijvoorbeeld aan leuke kussentjes op de bank, een warme deken, een leuke poef en wat kaarsen ter decoratie! Een Afghaans vloerkleed kan ook voor in de slaapkamer, kantoor of welke ruimte dan ook! 

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice

TrustedShops
star rating grey star rating grey star rating grey star rating grey star rating grey
star rating star rating star rating star rating star rating
30008 klantbeoordelingen | 4.6 / 5
Niks missen? Volg ons!