19-11-2018 · 3 min. leestijd

Wat is een Kelim vloerkleed?

Wat is een Kelim vloerkleed precies? Wij leggen het je haarfijn uit in deze blog! Lees snel verder en ontdek de wonderen van het Kelim vloerkleed! Kelim vloerkleden worden ook wel kelims genoemd. Misschien weet je hoe dit vloerkleed eruit ziet, maar weet je niet precies wat 'kelim' is? Kelim vloerkleden zijn in de meest uiteenlopende maten en kleuren verkrijgbaar.

Een Kelim vloerkleed

Zo zijn er rozenkelim vloerkleden en Patchwork kelims. Een Kelim vloerkleed brengt de Oosterse sferen in huis en door de verschillende mogelijkheden kan je je omgeving eindeloos blijven inspireren. Kelims hebben vaak een gedetailleerd patroon. De felle kleuren in dit soort vloerkleden zorgen ervoor dat het zijn eigen unieke uitstraling creëert.

Een vloerkleed Kelim

De traditionele kelims worden geweven met betekenis. Dit wordt geuit in een patroon of geometrische lijnen. Deze kelims komen onder andere uit Afghanistan of Turkije. Vaak zijn de kleinere motieven datgene wat een betekenis heeft. De motieven in de kelims worden daarom ‘kam’ genoemd.

De traditionele kleuren van een kelim zijn vaak rood, roze, blauw of groen.

Vroeger werden de kelims ook al geverfd. Dit werd gedaan met natuurlijke kleurstoffen. Deze kleuren werden uit planten gehaald. Doordat het natuurlijke kleuren zijn, was het ook altijd lastig om bijvoorbeeld dezelfde kleur ‘groen’ te krijgen. Dit duurde heel lang. Nadat de kudde schapen was geschoren werd van het wol dat van het schaap af kwam een prachtige kelim gemaakt.

Als een kelim klaar was kreeg de kelim vaak een naam. Vaak werd een kelim vernoemd naar de stam of regio waar degene die de kelim gemaakt had vandaan kwam.

rond-kelim-vloerkleed vloerkleed-rozenkelim

Kelim vloerkleed, niet zomaar een kleed

Naast dat een kelim ‘gewoon’ een w is, had het vloerkleed meer doeleinde. Het vloerkleed werd gebruikt als bidkleed, voor de kou en om dingen af te schermen. Vroeger was het heel normaal als mensen gingen trouwen je als cadeau een aantal kelims mee gaf. Kelims worden steeds populairder in Europa, maar nog steeds is het een verbazend soort vloerkleed en is elk kleed weer een uniek stuk. 

Stijl jouw Kelim vloerkleed

Nu heb je een prachtig Kelim vloerkleed in huis maar weet je niet zo goed hoe je het vloerkleed het beste kan stijlen. Het gevaar met een Kelim vloerkleed is dat het interieur er rommelig uit kan komen te zien als je teveel kleuren in huis hebt. Zorg er daarom voor dat het Kelim vloerkleed gecombineerd wordt met één kleur. Bijvoorbeeld groen. Ga dan voor groene accessoires, kussentjes een poef en een warme deken. Je kan ervoor kiezen om één muur in huis groen te verven zodat het nog mooier matcht! Wordt jouw Kelim vloerkleed de eyecatcher in huis?!

Besproken producten in deze blog
Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice

TrustedShops
star rating grey star rating grey star rating grey star rating grey star rating grey
star rating star rating star rating star rating star rating
30008 klantbeoordelingen | 4.6 / 5
Niks missen? Volg ons!