25-05-2018 · 3 min. leestijd

Ga jij voor het Rozenkelim vloerkleed?

Rozen verwelken, schepen vergaan- maar rozenkelims, blijven bestaan.
Altijd al met je blote voeten door een rozenstruik willen woelen? Onze nieuwste rozenkelims zijn alles behalve een doorn in het oog. We laten je door deze blog even proeven aan het rozenkelim vloerkleed en en wellicht valt het dit unieke soort vloerkleed wel bij jou in de smaak!

Het begin van de rozenkelim

Laten we het kleedje eerst bij de naam noemen. Een ‘kelim’, wat houdt dat nu eigenlijk in? Wel nu, laten we even duidelijk maken met wat we hier te maken hebben. Een kelim vloerkleed is namelijk niet niks. Het is namelijk de moeder, de bron, de oorsprong- het begin van de kunst der tapijt maken. Waar de kelim precies is ontstaan, is moeilijk te zeggen omdat het kleed in allerlei volkeren voorkomt. Wel is zeker dat de geboorteplek van deze unieke tapijten ergens tussen de Balkan het Midden-Oosten ligt. De benaming ‘kelim’ is van Turkse origine, waar deze tapijten de naam ‘Gelim’ dragen.

De techniek achter de rozenkelim

Naast de naam, geeft de traditionele wijze waarop de kelim geweven wordt, ‘body’ aan het geheel. Het meest kenmerkende aan de kelim, is het feit dat deze vloerkleden een platte pool hebben. Dit komt doordat de wollen garen die op een plantaardige manier worden geverfd, op katoenen weefgetouwen worden geweven en zo in elkaar worden geknoopt. De patronen, een ander kenmerk van deze vloerkleden, zijn vaak bijzonder abstract of juist uiterst sierlijk. Denk hierbij aan strakke geometrische vormen of juist aan de mooiste bloemenprints. Elk nomadenvolk heeft zijn eigen kenmerkende patronen. Door de unieke weeftechniek en de platte pool, komen deze detailleerde dessins, uitzonderlijk goed tot hun recht.

vloerkleed rozenkelim estate rozenkelim vloerkleed rosa

De voordelen van een rozenkelim

Een ander pluspunt van kelims is dat ze erg licht en in verhouding aardig ‘dun’ zijn. Dit maakt dat je een kelim, wanneer het buiten zonnig en droog is, ook goed als buitenkleed kunt gebruiken. Tuinfeestje? Leg de rozenkelim op het terras voor een extra gezellig vibe of rol het vloerkleed uit voor een sessie zonnebaden op het balkon. Is de zon ondergegaan of is het feestje voorbij? Door de geringe dikte, rol je de kelim gemakkelijk op en zet je deze zo weg.

Hoewel wegzetten? Daarmee doe je de rozenkelim eigenlijk geen eer aan. Door de luchtigheid, geringe dikte en de kunstige patronen en prints, fungeert het kleed ook prima als wandkleed! Duw het familieportret een stukje opzij, gooi die oude Rollin’ Stones-poster in de prullenbak en creëer een mooi plekje voor de kelim. Je zult zien dat er een verrassend effect ontstaat waarbij een Oosterse sfeer de ruimte vult. Lees meer over de kunst van het ophangen van vloerkleden aan de wand. Een ander interessant feit over de kelim is dat deze vaak gebruikt wordt als gebedskleed door Moslims. Door de combinatie van luchtigheid, schoonheid en stevigheid, is het kleed gemakkelijk uit te rollen, te gebruiken tijdens het gebed, en wanneer dit afgelopen is- weer op te bergen. Hierdoor maakt de kelim deel uit van de jarenlange traditie die de Islam kent.

Traditionele kleden in een nieuw jasje

Onze designers hebben deze eeuwenoude technieken in zich opgenomen, hun eigentijdse expertise uit de kast gehaald, samen in de blender gegooid et voilà; het beste van twee werelden komt bijeen in onze collectie fleurige rozenkelims. Door de moderne touch passen deze kelims perfect in de interieurstijl van nu, maar gaat de mystieke Oosterse stijl niet verloren. Be accentueer de luchtige eigenschap van de rozenkelims door het te combineren met ‘lichte’ materialen zoals bamboe, riet of lichte houtsoorten. Of ga voor een op en top Oosterse sfeer door het gebruik van rijkere stoffen zoals velvet, zijde en donker hout. De rozenprint leent zich perfect als beginpunt van een bloem en plantrijke ruimte. Het groen van de rozenkelims, komt nog beter tot uiting wanneer deze omringt wordt door andere groentinten voortgekomen uit plantsoorten. Of je het nu combineert met een volledig wit, strak interieur of er echt voor gaat met andere Oosterse invloeden; een kelim in je interieur staat voor mystiek- maar wel op een frisse en luchtige manier. Kortom; een rozenkelim in je interieur is sowieso een schot in de roos!

Besproken producten in deze blog
Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice

TrustedShops
star rating grey star rating grey star rating grey star rating grey star rating grey
star rating star rating star rating star rating star rating
30008 klantbeoordelingen | 4.6 / 5
Niks missen? Volg ons!