Vloerkleden Summer Sale - 25% korting op heel veel vloerkleden
Vloerkleden Summer Sale - 25% korting op heel veel vloerkleden
How to: een wollen vloerkleed reinigen?
Wooninspiratie / 16 Sep 2020

How to: een wollen vloerkleed reinigen?


Al strijkend over het hoogpolige vloerkleed dat bij jouw thuis in de lounge ligt, verbaas jij je nog altijd over de zachtheid van het tapijt. Heerlijk! De aankoop van de eeuw, een wollen vloerkleed. Wat is het toch fijn om daar met een kopje thee op te zitten. Je zou het wollen kleed bijna beschouwen als een luie loungebank. De wol vormt zich lekker om jouw lijf heen. Daarbij houdt het kleed warmte vast omdat de wol op natuurlijke wijze isoleert. Trek er nog een paar wollen sokken bij aan en je bent helemaal klaar voor een avond Netflix. Maar helaas, op één plek lijkt het kleed wat te gaan lubberen en zit er een kleine vlek in jouw wollen tapijt. Hoe krijg je die weg? Die zachtheid, mag immers niet verloren gaan. In deze blog nemen we door hoe je een wollen tapijt kunt reinigen. 

Ga de buitenlucht in

Wol is afkomstig van schapenvacht. De alpaca’s en merino’s zijn zelfs bekend geworden om hun dikke vacht! Het produceren van wol is een dier- en milieuvriendelijk proces. De schaapjes krijgen na het scheren gewoon weer een nieuwe, warme vacht. Niet alleen schapen houden van de buitenlucht: jouw wollen vloerkleed ook. Ruikt jouw tapijt wat muf? Om jouw vloerkleed vrij te maken van geurtjes wil frisse lucht goed helpen. Hang het kleed even aan de waslijn, zo wordt het schoon van vuil. Klop er voor meer effect met een bezem tegenaan. Dit is dé manier om stof te verwijderen. Daarbij haal je er zelf ook nog voordeel uit: een frisse neus! 

Wollen tapijt wit

Opgelet, zo krijg je een vlek zo uit jouw wollen vloerkleed!

Echte vlekken in het wollen vloerkleed reinig je met natuurlijk schoonmaakmiddel. Dit betekent: keukenzout of water met azijn. Heb je een vlek in het vloerkleed gemaakt? Ga snel aan de slag! Strooi het zout over het kleed, laat het even intrekken. Zout heeft een neutraliserend effect. Zorg dat je naderhand het zout wel uit het kleed haalt door te stofzuigen. Naast zout werkt baking soda ook goed! Heeft dit niet voldoende gewerkt? Overweeg een behandeling met water en azijn. Dit mengsel doet wonderen. Wrijf het voorzichtig in het wollen tapijt met een doek. Gebruik vervolgens een föhn of een absorberende doek om het wollen tapijt droog te maken. Et voilà, je wollen tapijt is gereinigd. Heb je een blauw wollen vloerkleed of een beige wollen vloerkleed? Deze methodes houden de kleur in leven bij jouw wollen tapijten. 

Een wasbeurt voor je wollen tapijt

Je zou het misschien niet zeggen maar tapijtreinigende mousse of shampoo doet de ‘haren’ van jouw wollen tapijt ook goed! Je hebt dan een aantal dingen nodig voor de reiniging van wol: koud water, mousse en een spons. Ga voorzichtig te werk, smeer de mousse over het vloerkleed, laat dit even intrekken en dep als laatste handeling met een droge doek de mousse van het kleed. Misschien verbaast het je maar scheerschuim heeft eigenlijk dezelfde werking. Een scheermes helpt zelfs om pluisjes uit het tapijt te halen. Waar een scheerset allemaal niet goed voor is. Dit werkt ook bij ronde wollen vloerkleden!

Wollen vloerkleed Wise naturel

Checklist reinigen (en onderhoud) wollen tapijt

Een aantal dingen zijn erg belangrijk om in de gaten te houden wanneer je een wollen vloerkleed bezit. De slijtvaste vezel waaruit wol is gemaakt, kan wel tegen een stootje. Het heeft hierom een ongelooflijke lange gebruiksduur. Desalniettemin, met wat kleine aanpassingen gaat jouw wollen tapijt nog langer mee.

  • Schaf een onderkleed aan! Zoals eerder genoemd kan een wollen kleed wel tegen een stootje, maar wat zou het toch fijn zijn als er geen krullen in komen. Je voorkomt er tevens verschuiving mee. 
  • Keer het kleed eens in het halfjaar om. Zo vermijd je lelijke plekken. Denk aan een poes die zich innestelt op een vaste plaats of afdrukken van schoenen door over het vloerkleed te wandelen. 
  • Zuig je kleed regelmatig, het liefst meerdere keren per maand! Dit kan je het best doen met een schone zuigmond anders blijft er alsnog wat stoffigheid in het wol hangen. Niet geheel onbelangrijk om te vermelden, een te hardhandige manier van stofzuigen kan er nog weleens voor zorgen dat de glans en de textuur van het wol verloren gaan. 
  • Besprenkel het wollen vloerkleed af en toe met wat koud water. 

Hopelijk gaat met deze DIY onderhoud-tips jouw laag- of hoogpolig wollen vloerkleed lekker lang mee. Je kunt zo duurzaam genieten van een biologisch zacht kleed. Hopelijk is de schoonheid en veerkracht van een wollen kleed zo lang mogelijk te rekken met deze tips!

Deze tips bewaren? Bewaar dit artikel naar Pinterest

Reacties:
Grietje Brouwer:
Hallo, mijn wollen vloerkleed is erg gaan pluizen, Hoe kan ik deze het best verwijderen. Mvg, Grietje

Laat een reactie achter


Terug naar overzicht
Deze website maakt gebruik van cookies. Door op Akkoord te klikken of gebruik te maken van onze website ga je hiermee akkoord. Akkoord Meer over cookies »