15-11-2021 · 3. min leestijd

Jute, hennep, rotan en sisal: wat is het verschil?

Ga voor een duurzaam vloerkleed van natuurlijk materiaal

Ondanks dat de materialen jute, hennep, rotan en sisal afkomstig zijn van een plant en het uiterlijk met elkaar gemeen hebben, verschillen zij toch erg veel van elkaar. Hierbij kan je denken aan het gebied van herkomst en de productiemethoden. Eén ding is zeker: met een natuurlijk vloerkleed help jij mee aan de verduurzaming van de wereld en gebruik je materialen die zo uit de natuur komen! Gaat het materiaal dan niet op korte termijn rotten? Zeker niet! Door de verwerking en productie van het materiaal, kan het materiaal zelfs jaren mee!

Verschil jute, hennep, sisal en rotan

Verschil tussen jute, hennep, rotan en sisal

Ondanks dat je met het neerleggen van een natuurlijk vloerkleed niet de hele wereld redt, draag je uiteraard wel een steentje bij aan verduurzaming. Graag nemen we jou mee in de oorsprong en verwerking van deze prachtige, oersterke materialen.

Jute vloerkleden

Als we ‘jute’ zeggen, denken we natuurlijk aan… Precies! De zak van sinterklaas. Een oersterke zak waar alle cadeautjes in worden vervoerd voor de kinderen die o zo zoet zijn geweest het afgelopen jaar. Gelukkig hoeft jute niet alleen gebruikt te worden voor sinterklaas, maar leent het zich ook perfect voor het maken van een vloerkleed.

De jute plant kom je voornamelijk tegen in landen als China, India en Bangladesh. Nadat de plant zijn groeiperiode van vier maanden heeft gehad, worden de stengels afgesneden en 20 dagen geweekt in water. De bastvezels worden gescheiden van de houtpijp. De bundel bastvezels wordt nog eens gewassen in stromend koud water om het overige vuil weg te spoelen. Na dit proces worden de bundels 2 tot 3 dagen in de zon gelegd om te drogen om vervolgens per kleur, lengte en sterkte gesorteerd te worden.

Wist je dat geen enkel jute vloerkleed hetzelfde is? Doordat de kleuren nagenoeg nooit hetzelfde zijn, heb je altijd een uniek vloerkleed in huis! Door de natuurlijke en warme kleur van het jute materiaal, creëer je thuis een natuurlijk interieur waarin je helemaal tot rust kan komen. Wij vinden het ook niet zo gek dat jute bekend staat als ‘golden fiber’.  

Jute vloerkleed

Hennep vloerkleden

Wij begrijpen dat je bij hennep niet meteen denkt aan een hennep vloerkleed. Toch is niets minder waar. Naast dat hennep voor bepaalde doeleinden kan worden gebruikt, leent het zich uitstekend voor het maken van een vloerkleed. De Cannabis Sativa, kortgezegd de hennepplant, is een bijzondere plant an sich. Een hennepplant kan zowel mannelijk, vrouwelijk of hermafrodiet zijn. Waar moeten we hierbij dan aan denken? Door te kijken naar de plek waar de zijtakken uit de hoofdstam groeien, kan je het geslacht van de plant achterhalen. Simpel gezegd groeien er bij de mannelijke hennepplant ‘balletjes’ en bij de vrouwelijke hennepplant witte bloeiharen. De hermafrodiet heeft het allebei!

De hennepplant kunnen we dichter bij huis vinden. De plant wordt namelijk geteeld in Duitsland, Frankrijk en ons eigen kikkerlandje: Nederland! De planten hebben een prachtige groene kleur die je in een hennep vloerkleed terug ziet komen. Als je misschien zelf ooit eens een herbarium hebt gemaakt, weet je dat bij het drogen van planten de vezels verkleuren. Of kijk simpelweg naar buiten wanneer in oktober alle blaadjes van de boom vallen. Hennep vloerkleden komen in de kleuren crème, bruin, zand en beige.  

Rotan vloerkleden

Ahhh, de Calamus Rotang, ofwel rotan. Wat een prachtig, natuurlijk en ijzersterk materiaal. Dit materiaal kan veel lijken op jute en sisal, maar kan zich erg goed onderscheiden. Ook rotan wordt uit een tropische omgeving geoogst, maar zien we vaker terug in kastjes, stoelen en tafeltjes.

Het materiaal kan je voornamelijk vinden in de oerwouden aan de voet van de Himalaya, in Maleisië, Sri Lanka en Zuid-China. De rotanplant weet zich overal tussen te wurmen om zijn prachtige stengels te laten groeien en te tonen. Hoe meer rotan, hoe beter! Een rotan stengel kan zelfs tot wel 200 meter groeien! Wij zijn dan ook erg blij dat een rotan vloerkleed aan het rijtje van rotanmeubelen en accessoires kan worden toegevoegd.

Jute vloerkleed

Sisal vloerkleden

Afkomstig uit de Agaven familie zie je de sisalplant vooral terugkomen in Zuid-Amerika en op sommige plekken in India. Hiervoor gaan we een stukje terug in de geschiedenis van het materiaal sisal. De naam is afkomstig van het havenstadje waarvandaan sisal werd geëxporteerd naar de rest van de wereld. Het stadje Sisal bevindt zich in Mexico. Laat Mexico nu ook bekend staan om de Maya’s die weer de naam sísil aan het materiaal geven, wat staat voor ‘vochtigheid’.

Het oogsten van Sisal is ‘overseas’ gegaan en kun je nu ook vinden in landen als Cuba, China en Tanzania. Om een sisal vloerkleed te produceren heb je de stengels van een sisalplant nodig die een lengte tussen de 110 en 150cm hebben bereikt. De bladeren worden van de plant afgesneden om vervolgens te worden geperst en goed te kunnen drogen. De gedroogde vezels worden gesponnen tot weefgaren waarvan wij een sisal vloerkleed kunnen maken!

Het voordeel van natuurlijke materialen

Nog een voordeel dat jute, hennep, rotan en sisal vloerkleden met elkaar gemeen hebben, is dat deze op eenzelfde manier tot vloerkleed gemaakt worden. Dat is namelijk middels een vlechttechniek. Doordat de takken worden verwerkt tot garen, kan er een gevlochten vloerkleed worden geproduceerd. Dit benadrukt de natuurlijke vibe en voegt een speelse touch toe aan jouw huis!

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice

TrustedShops
star rating grey star rating grey star rating grey star rating grey star rating grey
star rating star rating star rating star rating star rating
30008 klantbeoordelingen | 4.6 / 5
Niks missen? Volg ons!