Natuurlijke vloerkleden

In de inrichting van onze woningen gaan we steeds meer natuurlijke materialen terugvinden. Zo kan een natuurlijk vloerkleed natuurlijk niet ontbreken. Niet alleen omdat ze een natuurlijke en warme uitstraling hebben, ook omdat duurzaamheid centraal staat

25 - 48 van 508 producten
  • checkmark Achteraf of in 3 termijnen betalen
  • checkmark Gratis bezorgd vanaf 89 euro
  • checkmark 2 showrooms om te bezoeken
1 2 3 4 5 ... 22

In een wereld waarin steeds vaker verduurzaming en recycling een breder én belangrijker begrip aan het worden is, en daarmee ook voorop staat, kunnen we bij Volero niet achterblijven in het produceren en aanbieden van duurzame en natuurlijke vloerkleden. En laten er nu net ook toevallig materialen in de wereld bestaan waar prachtige vloerkleden van kunnen worden geproduceerd. Maakt dit dat natuurlijke vloerkleden harder en anders aanvoelen? Wel nee! Met de nieuwste technieken zorgt de producent ervoor dat deze natuurlijke materialen op een dusdanige manier verwerkt worden dat deze alsnog zacht en fijn aan de voeten voelen. Maak je je daar maar geen zorgen over. Welke materialen vloerkleden zijn er zoal? Dat vertellen wij je maar al te graag.

Welke natuurlijke materialen zijn er?

Natuurlijke vloerkleden worden steeds populairder. Alleen van welke natuurlijke materialen kunnen vloerkleden worden gemaakt? Natuurlijke vloerkleden kunnen worden gemaakt van materialen als rotan, sisal, jute, wol, katoen, bamboe, leer en hennep. Deze veelzijdige en robuuste materialen maakt het mogelijk om vloerkleden op verschillende manieren te produceren. Hierbij kan je denken aan geweven, gevlochten of geknoopte vloerkleden.

Een natuurlijk wollen vloerkleed

Ondanks dat een natuurlijk vloerkleed geen breed scala aan kleuren en motieven heeft, kan het wel degelijk een aangename sfeer met zich meebrengen. Een wollen vloerkleed heeft charme an sich. Dit natuurlijke vloerkleed neemt al genoeg ambiance en warmte met zich mee. Aan het wol wordt nagenoeg niks gedaan en kan in verschillende tinten worden geleverd. Denk hierbij aan bruin, antraciet, wit en beige. Voornamelijk neutrale kleuren die rechtstreeks van een schaap komen.

Weetje #1: wist je dat een wollen vloerkleed bijzonder waterafstotend te werk gaat? Hoe vaak heb jij op een regenachtige dag een doorweekte schaap in de wei gezien? Precies! Nooit. Door de waterafstotende werking raakt het wol niet platgeslagen op het lichaam van de schaap. Het behoudt zelfs zijn prachtige vorm waardoor het schaap ook niet doorweekt raakt.  

Niet alleen is een wollen vloerkleed waterafstotend, ook reinigt wol zichzelf. Net als een kat die zichzelf wast. Of jijzelf wanneer je onder de douche staat. De wollen vezels zijn zo sterk in elkaar geweven dat het vuil geen mogelijkheid geeft om er tussen te kruipen. Door de sterke weving is het wol ook niet kapot te krijgen.

Een natuurlijk jute vloerkleed

De zak van Sinterklaas, Sinterklaas, Sinterklaas. De zak van Sinterklaas, o jongens het is zo’n baas! Als we aan het materiaal jute denken, denken we al vrij snel aan de zak van Sinterklaas. De zak van Sinterklaas is gemaakt van dit oersterke materiaal. Hoe kan het anders al die zware cadeautjes voor jou en de kinderen over het dak heen tillen? Van dit oersterke materiaal kan er dus ook perfect een jute vloerkleed worden gemaakt. Jute vloerkleden zijn een neutrale en duurzame toevoeging aan jouw interieur. Of je nu gaat voor een industrieel of Scandinavisch interieur. Een jute vloerkleed komt overal tot zijn recht.

Waar komt het materiaal jute toch vandaan? De jute plant komt voornamelijk uit Bangladesh, China en India. De stengels die van de jute plant worden gesneden, worden na het oogsten 20 dagen in water geweekt. Hierna worden de bastvezels van de houtpijp gescheiden en worden de bastvezels gebundeld en nog eens gewassen in helder stromend water om vuil weg te spoelen. Hierna worden de bundels in 2-3 dagen gedroogd en gesorteerd per kleur, sterkte en lengte.

Weetje #2: wist je dat na vier maanden in volle glorie te hebben gegroeid, de jute plant wordt geoogst? De stengels van een jute plant kunnen tot wel vier meter lang  worden en variëren tussen de kleuren bruin tot gebroken wit. Hier kunnen we aardig mee op weg. De glanzende jute draden zijn erg stevig en lenen zich perfect aan het weven van een vloerkleed. In de vloerkleden wereld zie je bij het materiaal jute veelal gevlochten vloerkleden voorbij komen.

Een natuurlijk sisal vloerkleed

Is het materiaal niet hetzelfde als rotan of jute? Dat zou je kunnen denken. Er zit wel degelijk verschil in! Sisal is ene tropische vezel dat behoort tot de Agavenfamilie.

Weetje #3: wist je dat sisal vernoemd is naar het Mexicaanse havenstadje.. Sisal?! Vanuit deze havenstad werd het meeste sisal geëxporteerd. En laat deze naam nu net weer komen van het Maya: siísil, wat ‘vochtigheid’ betekent.

Hedendaags wordt sisal niet alleen in Mexico gewonnen, maar komen we de winning tegenwoordig ook tegen in landen als Tanzania, Cuba en China. Plekken waar een tropische regenbui zo nu en dan erg goed van pas komt!

De sisalplant wordt geoogst wanneer de bladeren een lengte hebben bereikt van tussen de 110-150cm. Deze bladeren worden afgesneden en geperst om vervolgens goed te kunnen drogen. De vezels worden gesponnen tot weefgaren die vervolgens weer gebruikt kunnen worden in het produceren van een sisal vloerkleed!  

Weetje #4: wist je dat het materiaal sisal ook voornamelijk wordt gebruikt bij producten als deurmatten, touw en borstels? De Maya’s gebruikten zelfs de verfijnde vorm van het materiaal voor kleding. Helaas is sisal minder geschikt voor scheepskabels doordat het niet erg waterbestendig is.

Bij het creëren van een jungle-inrichting in huis, kan jij als woonkamer vloerkleed het materiaal sisal erg goed gebruiken en tot zijn recht laten komen! 

Een natuurlijk rotan vloerkleed

We kunnen het materiaal rotan toevoegen aan het rijtje van de jute en sisal vloerkleden. Ook rotan is een duurzaam materiaal wat wordt gewonnen vanuit een tropische omgeving. Vaak zien we rotan dan ook terug in kastjes, stoelen en tafeltjes. Dit vinden wij natuurlijk niet genoeg! Een rotan vloerkleed is een natuurlijke toevoeging aan iedere woning en kan uitstekend gecombineerd worden met diverse woonaccessoires en meubels.

De Calamus rotang, kortgezegd rotan, kan je terugvinden in tropische regenwouden. Dit keer voornamelijk in Zuid-China, Sri Lanka en de Maleise Archipel. Als een waar klimspecialist klimt de rotanpalm overal tussendoor om zijn prachtige stengels te laten. En dat allemaal voor een goed doeleind, namelijk het maken van prachtige en duurzame meubel en woonitems.

Weetje #5: wist je dat de stengels van een rotanpalm kunnen groeien tot wel 200cm?! Wanneer jij je aan de voet van de Himalaya bevindt en op het punt staat jouw klimtocht naar de top te beginnen, kan je deze plant dan ook niet missen.

Een natuurlijk katoenen vloerkleed

Pluizige witte bolletjes die in een grote hoeveelheid te zien zijn over grote velden. Katoen is een zachte vezel dat aan het uiteinde van de katoenplant bloeit. De witte katoenen bolletjes worden geoogst om hier vervolgens zachte, lange draden van te maken zodat er een textielvezel ontstaat en wij er kleding van kunnen maken. Nog belangrijker: een katoenen vloerkleed.

Weetje #6: wist je dat 90% van de wereldproductie voornamelijk in Centraal-Amerika plaatsvindt? Hier wordt voornamelijk het behaarde katoen Gossypium hirsutum geteeld. De overige 10% behoort tot landen als India, Pakistan, Zuid-Amerika en Arabisch Schiereiland.

Ook katoen wordt dus in Tropische gebieden geteeld. De katoenplant wordt vaak na 1 jaar geoogst. Hierbij heeft de katoenplant een groeiperiode van 150 tot 180 dagen, knopvorming van 50 tot 85 dagen, bloemvorming van 25 tot 30 dagen and last but not least 50 tot 60 dagen van de bloemopening tot een volwassen katoenen bol!

Weetje #7: wist je dat de katoenbol bestaat uit katoenvezel én katoenzaad? Het katoenzaad is twee derde van het gewicht en wordt geperst om er olie voor menselijke consumptie van te maken. De schil van het katoenzaad wordt gebruikt voor veevoer. De katoenvezels worden gespannen tot langere draden die weer verwerkt kunnen worden tot kleding en dus ook bijvoorbeeld een katoenen vloerkleed. Een duurzaam materiaal waarbij geen verspilling plaatsvindt. 

Een natuurlijk hennep vloerkleed

Hennep staat voornamelijk bekend om de verdovende werking dat optreedt wanneer het wordt gerookt. Wist je dat een hennepplant, ook wel Cannabis sativa genoemd, zich uitstekend leent voor het maken van vele andere producten? De plant heeft veel moois te bieden. Hennep an sich is er prachtige plant. Het bloeit met groenachtige bloemen en is tweehuizig.

Weetje #8: wist je dat de hennepplant zowel mannelijk als vrouwelijk als hermafrodiet kan zijn? Een mannelijke hennepplant kan je, simpelweg, herkennen aan het produceren van zakjes die eruit zien als balletjes. Deze groeien op de plekken waarbij de zijtakken vanuit de hoofdstam groeien. Bij een vrouwelijke hennepplant groeien op deze plek witte bloeiharen. Hoe herken je dan een hermafrodiete hennepplant? Aan de balletjes en de witte bloeiharen! Een hermafrodiet heeft het namelijk allebei.

Vanuit een hennepplant worden de vezels, het zaad en de houtachtige delen gescheiden en gebruikt voor verschillende doeleinden. De vezels van de hennepplant worden voornamelijk gebruikt bij het weven van textielstoffen. Met deze stoffen kan er dan ook weer een hennep vloerkleed worden geproduceerd.

In tegenstelling tot de natuurlijke materialen als jute, rotan en sisal, worden hennepplanten ook dichter bij huis geteeld. We kunnen deze hennepteelten tegen komen in Frankrijk, Duitsland en Nederland. Hennepplanten zijn prachtig groen, maar krijg je dan ook een groen vloerkleed? Welnee, de vezels van de hennepplant worden gedroogd waardoor deze een natuurlijke kleur krijgen. Hierbij kan je denken aan kleuren als beige, zand, bruin en crème.

Veelgestelde vragen over 

  • Een natuurlijk vloerkleed is een vloerkleed dat gemaakt is van natuurlijke materialen. Voorbeelden van materialen van natuurlijke vloerkleden zijn wol, jute, katoen en sisal.
  • De populairste materialen voor natuurlijke vloerkleden zijn wol en jute. Wollen vloerkleden worden gemaakt van dierlijke wol en zijn populair door hun zachte en warme uitstraling. Jute vloerkleden worden vervaardigd uit gedroogde plantvezels en hebben daardoor een unieke textuur.
  • Natuurlijke vloerkleden zijn vaak biologisch afbreekbaar, hypoallergeen en vrij van schadelijke chemicaliën. Ze zijn ook duurzaam en hebben vaak een unieke, organische uitstraling.
Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice

TrustedShops
star rating grey star rating grey star rating grey star rating grey star rating grey
star rating star rating star rating star rating star rating
30008 klantbeoordelingen | 4.6 / 5
Niks missen? Volg ons!