Vloerkleden Sale - tot 30% korting op heel veel vloerkleden
Vloerkleden Sale - tot 30% korting op heel veel vloerkleden
Wat is een Kelim vloerkleed?
Wooninspiratie / 19 Nov 2018

Wat is een Kelim vloerkleed?


Kelim vloerkleden worden ook wel kelims genoemd. Misschien weet je hoe dit vloerkleed eruit ziet, maar weet je niet precies wat 'kelim' is? Kelim vloerkleden zijn in de meest uiteenlopende maten en kleuren verkrijgbaar.

Zo zijn er rozenkelim vloerkleden en Patchwork kelims. Een Kelim vloerkleed brengt de Oosterse sferen in huis en door de verschillende mogelijkheden kan je je omgeving eindeloos blijven inspireren. Kelims hebben vaak een gedetailleerd patroon. De felle kleuren in dit soort vloerkleden zorgen ervoor dat het zijn eigen unieke uitstraling creëert.

Nu ik beschreven heb hoe een vloerkleed Kelim eruit ziet, rest ons nog de vraag wat Kelim is. De naam Kelim is Turks en komt van het Perzische ‘gelim’. Het woord ‘kelim’ is een woord voor een bepaalde weeftechniek. Vloerkleden die gemaakt zijn van kelim worden geweven van schapen of kamelen. Doordat er gebruik wordt gemaakt van deze techniek hebben kelims altijd een lage pool. Omdat vroeger de kelims handgeweven werden hebben sommige vloerkleden wel meer dan 10 verschillende kleuren.

 

Kelim vloerkleed

De traditionele kelims worden geweven met betekenis. Dit wordt geuit in een patroon of geometrische lijnen. Deze kelims komen onder andere uit Afghanistan of Turkije. Vaak zijn de kleinere motieven datgene wat een betekenis heeft. De motieven in de kelims worden daarom ‘kam’ genoemd.

De traditionele kleuren van een kelim zijn vaak rood, roze, blauw of groen.

Vroeger werden de kelims ook al geverfd. Dit werd gedaan met natuurlijke kleurstoffen. Deze kleuren werden uit planten gehaald. Doordat het natuurlijke kleuren zijn, was het ook altijd lastig om bijvoorbeeld dezelfde kleur ‘groen’ te krijgen. Dit duurde heel lang. Nadat de kudde schapen was geschoren werd van het wol dat van het schaap af kwam een prachtige kelim gemaakt.

Als een kelim klaar was kreeg de kelim vaak een naam. Vaak werd een kelim vernoemd naar de stam of regio waar degene die de kelim gemaakt had vandaan kwam.

Rozenkelim

Kelim, niet zomaar een kleed

Naast dat een kelim ‘gewoon’ een vloerkleed is, had het vloerkleed meer doeleinde. Het vloerkleed werd gebruikt als bidkleed, voor de kou en om dingen af te schermen. Vroeger was het heel normaal als mensen gingen trouwen je als cadeau een aantal kelims mee gaf.

Kelims worden steeds populairder in Europa, maar nog steeds is het een verbazend soort vloerkleed en is elk kleed weer een uniek stuk. 

Laat een reactie achter


Terug naar overzicht
Deze website maakt gebruik van cookies. Door op Akkoord te klikken of gebruik te maken van onze website ga je hiermee akkoord. Akkoord Meer over cookies »