Summer Sale - tot 30% korting op heel veel buitenkleden
Summer Sale - tot 30% korting op heel veel buitenkleden
Do's en Don'ts  reinigen Jute vloerkleed
Wooninspiratie / 11 Nov 2019

Do's en Don'ts reinigen Jute vloerkleed


Wellicht denk je bij het materiaal jute al snel aan de jute zak van sinterklaas. In feite is een jute tapijt een waar style item. Tijd voor een imagoverandering voor het jute vloerkleed! De neutrale uitstraling van het kleed maakt dat vele kleuren en materialen samenkomen. ‘T jute vloerkleed heeft bijvoorbeeld de gave om een verzameling koele items tot een warm geheel te transformeren. Voor liefhebbers van natuurtinten in huis is een jute vloerkleed een groot cadeau. Eindeloos te combineren met mintgroene, maar ook bruine kleuren; allemaal van een aards kleurenpalet. Daarbij verschijnt het kleed in meerdere vormen: rond, rechthoekig en gekleurd. Glans, stabiliteit en kracht zijn zomaar een paar eigenschappen die het jute tapijt typeren. Het moge duidelijk zijn dat een jute vloerkleed veelzijdig is. Waarschijnlijk rest de eigenaren van een jute vloerkleed nog een brandende vraag: hoe reinig je een jute vloerkleed? In deze blog duiken we in de do’s en don’ts!

Laten we beginnen met goed nieuws. Bij de juiste verzorging gaat een jute vloerkleed onwijs lang mee. Reden genoeg om hier aandacht aan te besteden! 

Deppen, niet wrijven 

Een kenmerk van het jute tapijt is dat het gemaakt is van een natuurlijke vezel. Dit maakt het jute vloerkleed wel extra kwetsbaar voor vochtplekken en andere uitslag. Is het bij jullie thuis helaas al mis gegaan? Onthoud het volgende: of het nu gaat om etensresten, kaarsvet of een vochtplek, wrijf een vlek niet verder uit over het jute kleed. Doe je dit wel, dan zal de natte vloeistof alleen maar verder in het kleed trekken. Wat je dus moet doen is deppen, niet wrijven. Reinig vuile plekken in het jute vloerkleed met een zachte, droge doek. Dep tot de absorberende doek het water heeft opgezogen. Een spons kan ook handig zijn voor bij het deppen. Ga niet als een wilde schrobben, de kleur kan hierdoor verloren gaan. Het is ook mogelijk om keukenpapier neer te leggen op de natte plek na het deppen. Do: deppen met een absorberende doek. Don’t: het wegwrijven van een vlek.

Houd de boel droog (want vloeistof is funest)

De kwaliteit van het jute vloerkleed gaat verloren wanneer het erg vochtig wordt. Het jute vloerkleed reinigen met veel vocht is dus een echte ‘no go’. Als je dan toch water gebruikt, gebruik dan zeker geen warm water. Dit lijkt intuïtief misschien een goed idee maar dit zal de situatie alleen maar verergeren. Haal overtollig vocht snel weg van het kleed, om ergere beschadiging te vermijden. Pak na het deppen de föhn erbij, om het jute vloerkleed verder te drogen. Je wilt er bij een natte vlek namelijk zo snel mogelijk bij zijn. Gelukkig zijn haardrogers multifunctioneel! Do: extra drogen met een haardroger. Don’t: een jute kleed schoonmaken met (warm) of veel water. Houd het eerder bij een klein beetje water. 

Baking soda als beste vriend

Het deppen en drogen lijkt al aardig te hebben gewerkt. Toch hangt er nog een vreemd luchtje in jouw ronde jute vloerkleed. Poedervormige reinigingsmiddelen werken erg goed voor kleden en tapijten. Denk hierbij aan baking soda. Baking soda wordt bij vieze geuren in jouw vloerkleed misschien wel je beste vriend! Gebruik dus bij voorkeur geen andere agressieve schoonmaakmiddelen, zoals chloor of zoutzuur. Je wilt toch niet dat jouw jute tapijt opeens verkleurd of beschadigd? Do: gebruik poedervormige reinigingsmiddelen, zoals baking soda. Don’t: het aanschaffen van te zwaar geschut, agressief schoonmaakmiddel kan bijten in het kleed. Reinig jouw jute vloerkleed liever met baking soda!

Wat laatste take aways 

Iedereen wil natuurlijk zo lang mogelijk plezier hebben van een jute vloerkleed na aanschaf. Een gouden tip om het reinigen van een jute vloerkleed voor te zijn: onderhoud is de sleutel tot succes! Wees zuinig op je jute tapijt. 

  • Do: stofzuig regelmatig! Pak de stofzuiger er af en toe bij om het kleed te ontdoen van stof en andere viezigheid. Neem beide kanten mee, voorkom dat onnodige viezigheid zich opstapelt op jouw kleed. Een absolute ‘do’ dus. 
  • Do: wees voorzichtig met jouw jute vloerkleed. Gebruik altijd een zachte doek of borstel om het jute kleed vrij te maken van troep. 
  • Don’t: laat een vlek niet intrekken. Dit maakt het nog moeilijker om de smerige plek te verwijderen uit jouw jute vloerkleed. Is dit per ongeluk wel gebeurd? Een mes will do the trick, krab een hardnekkige vlek uit jouw jute vloerkleed (maar wees wel voorzichtig natuurlijk). 

Het reinigen van een jute vloerkleed was nog nooit zo makkelijk met deze do’s en don’ts. Gelukkig hoef je niet langer te vrezen spelende kinderen in de buurt van jouw jute vloerkleed! 

Wil je deze do's en don'ts bewaren? Bewaar de tips op Pinterest! 

Ben jij na het lezen van deze blog geïnspireerd geraakt, lees hier voordelen antislip onderkleed en een perfect kerstcadeau

Laat een reactie achter


Terug naar overzicht
Deze website maakt gebruik van cookies. Door op Akkoord te klikken of gebruik te maken van onze website ga je hiermee akkoord. Akkoord Meer over cookies »