Herfst SALE - tot 30 % korting op heel veel vloerkleden
Herfst SALE - tot 30 % korting op heel veel vloerkleden
Hoe kies je het juiste vloerkleed?
Wooninspiratie / 19 Sep 2017

Hoe kies je het juiste vloerkleed?


Klaar voor huisje, boompje, kleedje? Maar kun je nog even geen vloerkleed vinden dat zich met jou kan settelen? Het is ook geen gemakkelijke zoektocht. Sommige exemplaren zijn onbereikbaar, anderen zijn onbetaalbaar of gewoon simpelweg bezet. Je zult soms je wensen moeten bijstellen, maar je wilt ook weer niet met ‘zomaar-iets’ thuis komen. Helaas bestaat er (nog!) geen app waarmee je op je dooie gemakje van vloerkleed tot vloerkleed swipet. Omdat de ware vinden duidelijk nogal wat voeten in de aarde heeft, geven wij graag wat tips over waar je allemaal op moet letten wanneer je op zoek bent naar het perfecte vloerkleed. We kunnen alvast een ding verklappen: size matters. 

Waar moet je op letten bij het kiezen van een vloerkleed. 

Grofweg gezegd heb je te maken met de drie M’s: Maat, Model en Materiaal. De drie M's bepalen de keuze voor jou! De een is hier heel makkelijk in en de ander neemt toch iets meer zijn tijd bij het afstemmen van de drie M's, wat niet gek is! De een houdt meer van blauw dan groen. De ander vindt juist een roze vloerkleed mooier dan een oranje vloerkleed. 

Zaken zoals budget en smaak zijn per persoon zo verschillend, dat we er zeker van zijn dat er op elk vloertje wel een kleedje past en we deze factoren niet opnemen in dit advies. Daarom te beginnen met het kiezen van de juiste maat vloerkleed. 

Maten: Hoe kies je de juiste maat vloerkleed?

Hoewel we net stellig hebben vermeld deze factor niet te benoemen, hangt het kiezen van de juiste maat toch sterk samen met nou-ja: smaak. Wanneer we het hebben over een maat vloerkleed voor in de woonkamer, kun je zelf spelen met de manier waarop je het vloerkleed in de salon plaatst ten opzichte van de rest van de inrichting- vaak ten opzichte van de bank. Om je toch een beetje houvast te bieden geven we een aantal opties, zodat je zelf kunt bepalen welke maat het beste bij jouw inrichting past.

Optie 1: Voorpoten op het vloerkleed
Om eenheid te creëren in het zitgedeelte kun je de voorpoten van de sofa of fauteuils op het vloerkleed plaatsen. Zo betrek je als het ware de zitmeubelen bij elkaar en ontstaat er een ruimte waarin alle stukken hun eigen functie hebben. Deze manier werkt goed in de meeste indelingen en zorgt ervoor dat je vloerkleed en de meubelen eromheen optimaal tot uiting komen.  

Optie 2: Alle meubelen op het vloerkleed
Wanneer je dat nog niet genoeg vindt, kun je er ook voor kiezen om álle meubelen op het vloerkleed te zetten en op deze manier voor meer synergie in de woonkamer te zorgen. Om al je meubelen op een voetstuk te zetten, heb je wel een joekel van een vloerkleed nodig. Maar- we kunnen niet anders stellen- dan heb je ook wat. Vergeet niet om eerst de opstelling van de meubels te bedenken en daarna de afmetingen van het vloerkleed te bepalen.

Optie 3: Geen meubelen op het vloerkleed
Wanneer het vloerkleed al een kunstwerkje op zich is, kan het zonde zijn om meubelen op het vloerkleed te plaatsen. In dit geval kun je kiezen voor een kleinere maat, zodat het tapijt het middelpunt van de belangstelling wordt.

Wanneer je op zoek bent naar een vloerkleed voor in de slaapkamer, zorg er dan voor dat je vloerkleed niet ondergesneeuwd wordt door het bed. Zorg daarom voor een rand van minstens 30 centimeter vloerkleed rondom het bed. Zo stap je ’s ochtends zeker met het goede been uit bed, gelijk op de zachte ondergrond.

In ons assortiment hebben wij alle maten beschikbaar voor een vloerkleed. Populaire maten van een vloerkleed zijn 80x150 cm en 170x240cm. Zoals we al stelden; een beetje spelen met maten kan altijd verrassend werken- maar zorg er altijd voor de boel in verhouding is. Prop niet een xxl vloerkleed in een smalle ruimte of leg een klein kleedje niet in een grote, lichte, ruime kamer.

Model: hoe kies je het juiste model vloerkleed?

Wanneer je aan een vloerkleed denkt, is een rechthoekig exemplaar waarschijnlijk on top of your mind. Het is dan ook verreweg het meest voorkomende model. Doordat meubels vaak ook hoekig zijn, passen de aanwezige randen van het vloerkleed moeiteloos bij de scherpe vormen. Hierdoor kun je afzonderlijke ‘zones’ creëren in grote ruimtes. Denk aan een zitzone in een ruime living, een slaapzone in een grote zolderkamer of een eetzone in een woonkeuken- dat werk. Doordat het naadloos aansluit op de rest van je interieur, weet je zeker dat je altijd goed zit met een rechthoekig vloerkleed. Een experimentele variant van een rechthoekig vloerkleed, is een exemplaar dat nog iets langer is in de lengte en smaller in de breedte; een zogenoemde loper. Leuk voor in de hal of op de overloop.

Wanneer je van nature een beetje tegendraads bent, is een rechthoekig vloerkleed misschien iets te mainstream voor je. Gelukkig hebben sinds kort ook de ronde vloerkleden hun intrede gedaan. Hadden ze in hun jongere dagen soms iets te veel weg van uit de kluiten gewassen douchematten- tegenwoordig zijn ronde vloerkleden in de mooiste uitvoeringen te vinden. Van classy vloerkleed tot het rond jute vloerkleed, van warm wol of voorzien van de meest kleurige prints. Als je het belangrijk vindt om een eenheid te creëren in je inrichting, kun je dit doen door het ronde vloerkleed te combineren met bijvoorbeeld een ronde salontafel, kleine ronde poefjes of wanneer het om de slaapkamer gaat; een rond bed!

Is dat je juist weer een beetje te recht-toe, recht-aan? Mix dan alles gewoon lekker door elkaar! Wil je klein beginnen? Ga dan voor de kleinste diameter van een meter. Klaar voor het grotere werk? Dan zijn er ook vloerkleden te verkrijgen van Ø 120cm, Ø 150cm, of de ronde vloerkleden van 180 cm

Materiaal: Welk materiaal kies je?

Dit is misschien nog wel de meest moeilijke kwestie: het materiaal. Om het wat makkelijker te maken is het misschien een optie dat niet jij het materiaal kiest, maar het materiaal JOU. Hè?!? Het is makkelijker dan het klinkt. Het gaat er namelijk om dat je het materiaal van jouw nieuwe vloerkleed, afstemt op jouw manier van leven.

Om praktisch te beginnen; wanneer je huisdieren hebt is het handig om een vloerkleed te kiezen dat niet vatbaar is voor rondvliegende haren. Denk hierbij aan jute, katoen of synthetische vloerkleden. Een andere kwestie waar je rekening mee dient te houden, zijn de nagels van de vriendelijke viervoeters. Wanneer de polen van je vloerkleed te hoog of fijn zijn, kunnen de klauwtjes van je hond of kat in de garens vast te komen zitten. Niet leuk voor de diertjes zelf, maar ook niet voor jouw vloerkleed. Er kunnen haken ontstaan die niet meer te fixen zijn. 

Wanneer je beschikt over schattige TWEEvoeters zijn deze materialen juist wél aan te raden. Hier kunnen de kids lekker overheen kruipen zonder pijn of kou te vatten. Jute is als materiaal wat minder geschikt om kinderen overheen te laten kruipen, aangezien het hier om een stug en een iets ruwere stof gaat.

Wanneer je voldoende aandacht schenkt aan deze drie factoren, weet je zeker dat je nieuwe aanwinst een blijvertje wordt. Zolang je je ogen op je eigen kleedje gericht houdt en soms een avond thuis met je tapijtje blijft, wordt het gegarandeerd een goed huwelijk tussen jou en je nieuwe vloerkleed. Happy end!

Ben jij na het lezen van deze blog geïnspireerd geraakt, lees hier hoe vloerkleden worden gemaakt & wat zijn de woontrends van 2018?

Laat een reactie achter


Terug naar overzicht
Deze website maakt gebruik van cookies. Door op Akkoord te klikken of gebruik te maken van onze website ga je hiermee akkoord. Akkoord Meer over cookies »