12-12-2016 · 5 min. leestijd

4 tips voor het inrichten van je huis

Mensen brengen gemiddeld 90% van hun tijd binnenshuis door, waarvan 70% in hun eigen woning (GGD). Je wilt dan toch ook niets liever dan dat jouw huis echt een thuis is. Een interieur waar jij je prettig in voelt is daarom ook enorm essentieel! Maar waar begin je als jee nieuw huis hebt of juist je huidige huis opnieuw wilt inrichten? Met onze 4 tips kom je een heel eind!

Tip #1: Kies meubels die geschikt zijn voor de ruimte

Bij het inrichten van je huis is het belangrijk dat je rekening houdt met de ruimte die je hebt. Als je precies weet hoe groot of klein de ruimte is, kan je overgaan tot het kiezen welke woonartikelen in de ruimte passen. Een hoekbank is ontzettend mooi en comfortabel, maar met een klein woonoppervlakte of een smalle woonkamer, zal een 3-zits bank waarschijnlijk beter passen. Het neerzetten van een hoekbank kan de woonruimte al snel optisch kleiner of smaller lijken.

Andersom geldt dit ook voor een grote ruimte: wanneer je deze gaat inrichten met kleine meubels en accessoires, zullen deze waarschijnlijk wegvallen in de ruimte. Heb je een nieuwe bank gevonden en wil je weten of deze past in de woonruimte? Onze tip: gebruik kranten of schilders tape om de afmeting op de grond uit te leggen. Op deze manier kan je het beste inschatten of de bank past in de ruimte.

wollen vloerkleed hoogpolig vloerkleed

Tip #2: Ga voor één kleur of kleurenpalet

Bij het stijlen van je interieur kies je vaak voor een kleur waar jij je prettig bij voelt. Wanneer jij meerdere favoriete kleuren hebt, is het maken van een keuze soms wat lastiger. Ga je voor het matchen van kleuren of ga je toch voor één kleur? Eigenlijk is alles mogelijk. Wel is het belangrijk om vooraf te weten welk interieur je wilt creëren. De aanschaf van diverse meubels en accessoires in allerlei kleuren en materialen kunnen al snel zorgen voor een druk interieur. Ga je liever voor een rustiger en harmonieus interieur? Probeer je meubels met elkaar te laten matchen en bedenk hoe deze samen kunnen staan. Kies zoveel mogelijk voor dezelfde materialen, zoals bijvoorbeeld hetzelfde soort hout in dezelfde tint. En wat kleur betreft hetzelfde! Ga voor één of twee hoofdkleuren of eenzelfde kleurenpalet.

Om erachter te komen welke kleur of welk kleurenpalet bij jou past, is het handig om inspiratie op te doen door via woontijdschriften of het internet. Pak de kleurenwaaier erbij en ga op zoek naar de kleuren, interieurstijlen en woontrends die bij jou en elkaar passen. Zo zie je al snel dat bijvoorbeeld botanische woontrends zich laten kenmerken door groen-, blauw-, en grijstinten in combinatie met natuurlijke materialen! Wist je al dat een bloemen vloerkleed perfect gecombineerd kan worden met een botanisch interieur dat is voorzien van diverse bloemen en planten?

rozenkelim vloerkleed estate goud roze vintage vloerkleed azara

Tip #3: Bedenk wat past bij je interieur

Wat geldt voor het kiezen van kleur, is eigenlijk bij het kiezen van een interieurstijl net zo. Wanneer je vanuit verschillende interieurstijlen meubels en accessoires bij elkaar sprokkelt, zorgt dit voor een onsamenhangend geheeld. Je kan iets nog zo mooi vinden, maar past het wel echt bij de rest?

Is jouw oog gevallen op die ene klassieke spiegel met veel tierlantijntjes, maar heeft de rest van je woonkamer een moderne look? Dan is het waarschijnlijk niet een hele handige keuze om de spiegel in de woonkamer op te hangen. Voor je een aankoop doet, is het goed om even te stil te staan of de woonartikelen of het meubelstuk wel past bij de rest van je interieur. Er kunnen vele interieurstijlen je aanspreken zonder dat je deze allemaal terug ziet in je woning. Eigenlijk kan je het ook wel vergelijken met je eigen kledingstijl. Je kan een bepaald kledingstuk erg mooi vinden, maar bijvoorbeeld niet zo snel met de rest van je outfit dragen.

Het kiezen van een interieurstijl is dus een kwestie van keuzes maken. Kijk eerst naar de woontrends die je aanspreken voordat je meubels en accessoires gaat matchen. Om een voorbeeld te geven, laten we je graag kijken naar de industriële woonstijl. Deze woonstijl laat zich kenmerken door de robuuste woonitems als stalen lampen, houten tafels, een schapenvacht en de wat donkere kleuren.

rond jute vloerkleed naturel jute vloerkleed

Tip #4: Ga voor praktisch

Hoogstwaarschijnlijk ben je er inmiddels achter gekomen dat het inrichten van een huis geen kwestie is van gewoonweg uitkiezen wat je mooi vindt. Laten we daar nog een klein schepje bovenop doen. De functionaliteit van een meubelstuk of woonaccessoire is ook van toepassing in huis. Denk hierbij aan het neerleggen van een hoogpolig vloerkleed terwijl je een rondrennende pup in huis hebt die nog niet helemaal zindelijk is. Of bijvoorbeeld die o-zo-mooie houten salontafel waar je kinderen graag hun limonade aan drinken en deze zo nu en dan nog wel eens per ongeluk omstoten. Vraag jezelf af of het woonitem geschikt en praktisch is in huis. Onze tip: zorg voor voldoende opbergruimte door middel van het gebruik van opbergboxen die je gemakkelijk in een open kast of achter het luik kan zetten. Zo zorg je voor voldoende ruimte voor je spullen en creëer je een rustige woonomgeving.

Als we alle tips kort kunnen samenvatten, kunnen we concluderen dat je niet klakkeloos meubels, woonaccessoires en kleuren met elkaar kan combineren. Het is van belang om constant je gewenste interieur voor je te houden. Niet alle afmetingen, kleuren, woonstijlen, meubels en accessoires zijn even geschikt om met elkaar ge-matched te worden. Houd rekening met de ruimte die je hebt en de sfeer die je wilt creëren.

Wij weten zeker dat met onze tips in je achterhoofd, jij een fijn thuis gaat creëren en kan genieten van jouw nieuwe interieur!

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice

TrustedShops
star rating grey star rating grey star rating grey star rating grey star rating grey
star rating star rating star rating star rating star rating
30008 klantbeoordelingen | 4.6 / 5
Niks missen? Volg ons!