Vakantie Voordeel - tot 30% korting op heel veel vloerkleden
Vakantie Voordeel - tot 30% korting op heel veel vloerkleden
Huisdieren en vloerkleden
Wooninspiratie / 22 Aug 2017

Huisdieren en vloerkleden


Hoewel Poekie, Snuitje en Rex vaak zelf al voorzien zijn van een lekker vachtje, doen huisdieren niets liever dan heerlijk luieren op een zacht vloerkleedje. Hartstikke schattig natuurlijk, maar je kunt je blijven verwonderen over hoe snel de haren zich ook in jouw vloerkleed nestelen.

De vraag luidt dan ook; hoe kom je nu van die huisdierharen af? En wat als er zich een klein ongelukje voordoet, precies op jouw vloerkleed? Of hoe zorg je ervoor dat die nare luchtjes die in het tapijt zijn getrokken, de kiem in worden gesmoord? Wij geven je tips in dit huisdieren-en-vloerkleden SOS.

Hoe haal je haren uit jouw vloerkleed?

Het hoort er nu eenmaal bij, her en der een verdwaalde huisdierhaar. Dieren hebben nu eenmaal een vachtje dat soms wat gemakkelijker loslaat. Ze doen het echt niet expres, het zijn immers ook maar dieren. Maar rondliggende huisdierharen zijn niet erg hygiënisch, kunnen voor jeuk zorgen en erger nog, allergieën aanwakkeren. Wanneer jouw hond, kat, poes, cavia, konijn, noem-maar-op, begint uit te haren, wil je al snel de stofzuiger pakken om die haren voor eens en voor altijd uit het zicht te krijgen. Echter lukt dit vaak niet optimaal. De haartjes zijn zo gehecht aan de vezels van het vloerkleed, dat ze moeilijk los laten en bij een wollen vloerkleed is dit nog erger. Daarom hebben wij de tip-der-tips, die gegarandeerd gaat helpen.

And the magic word is...... rubber! Jazeker. Maak dit materiaal eerst lichtvochtig met bijvoorbeeld een doekje en wrijf daarna langzaam over het vloerkleed heen. Je zult zien, de haren klitten samen en verzamelen zich op het rubber. Dit spoel je af onder de kraan en klaar is kees. Rubberen schoonmaakhandschoenen, rubberen borstels en ramenwissers werken het beste voor dit klusje. Voor dit werkt zijn zelfs speciale borstels en trekkers ontwikkeld. Deze truc is toe te passen op alle soorten materialen en kleursettings.

Hoe verwijder je huisdieren urine uit je vloerkleed?

Katten kunnen nogal koppig zijn. Hoe aantrekkelijk je de kattenbak ook inricht en volgooit met de allerfijnste grindkorrels; het kan weleens voorkomen dat de kat, al dan niet per ongeluk, de urine laat lopen op jouw vloerkleed. En dat is niet mals. De geur van kattenpis, is geen kattenpis.

Om het niet al erger te maken dan het al is; zorg ervoor dat de kat het niet weer doet. Het kan namelijk dat de kat deze daad zal blijven herhalen wanneer er geen duidelijke sancties aan verbonden zijn. Leg het vloerkleed daarom tijdelijk even ergens anders neer of verbied de kat om in dezelfde kamer waarin het tapijt ligt te komen.

Nu kan het bestrijden van de onaangename odeur beginnen. Het is nogal een flinke klus, die vaker niet lukt dan wel. De ammoniak van de kattenpies hecht zich namelijk snel in de vezels van het vloerkleed. Wanneer je het aan durft begint dit langdurige proces bij het droogdeppen van de kattenpis met absorberend keukenpapier. Maak daarna een mix van azijn en een beetje vloeibaar wasmiddel. Dep dit vervolgens op de plek des onheil. Laat het opdrogen en verwijderen dan met een droge doek. Maak de boel af door met een speciale tapijtreiniger de plek nog eens te bewerken. Het kwaad zou nu betreden moeten zijn. Echter zoals eerder gezegd, is de urine van een kat iets wat hardnekkig in het vloerkleed kan gaan zitten. Het kan dus voorkomen, dat het vloerkleed niet meer te redden valt. Dan maar een bak kattengrind onder de salontafel.

Hoe haal je hondenplas uit je vloerkleed?

In tegenstelling tot kattenpies, is hondenurine iets gemakkelijker uit het tapijt te verwijderen. Door een mengsel van azijn en water op de vlek te sprayen, dit minstens 10 minuten te laten inwerken, daarna op te deppen met keukenpapier of een spons, kom je al een heel eind. Door het proces te eindigen met een kwartiertje absorberen d.m.v. het leggen van bakings soda of zuiveringszout op de vlek, haal je meestal de geur uit het vloerkleed.

Willen deze trucs niet lukken? Ga dan op zoek naar een middel met veel enzymen die de proteïnen en de ammoniak uit de plasvlek trekt. Wasmiddelen werken hiervoor goed. Wanneer je ze na het aanbrengen op de vlek mengt met water en ze daarna iets warmer houdt dan dertig graden door het gebruiken van handdoeken of een plastic zak, kunnen de enzymen uit het wasmiddel optimaal hun werk doen. Let wel, dit duurt een tijdje. Een etmaal is vaak nodig om alle geurtje te doen verdwijnen.
En dan de jackpot…..

Hoe haal je katten- of hondenpoep uit je vloerkleed?

We kunnen er lang en moeilijk over doen, maar dit is gewoon niet leuk. Ofwel, pure ellende. Vaak gebeurd het omdat je hond ziek of erg gestrest is; een grote bruine boodschap het liefst in het midden van je vintage vloerkleed. Wat nu?

Verwijder eerst de overtallige ontlasting met een lichtvochtige doek. Let erop, begin niet met wrijven want dan wordt het enkel maar erger. Daarna een middeltje maken van Biotex en dit op de vlek deppen. Een nachtje inwerken en daarna met een droge doek verwijderen. Als het goed is, is het grootste kwaad geschiet. De laatste herinnering aan dit kwaad verwijder je door een mengsel van 50% water en 50% azijn op de vlek te deppen. Nu zou het ergste voorkomen dienen te zijn. Groetjes aan de hond! Hoe zuur het ook is, met huisdieren weet je nooit precies wat er kan gebeuren. Gelukkig zijn er manieren om overtollige huisdierharen weg te halen en urinevlekken of sporen van uitwerpselen te verwijderen uit vloerkleden. Wanneer het je allemaal iets teveel wordt, dan moet je misschien maar gewoon een goudvis nemen.

Ben jij na het lezen van deze blog geïnspireerd geraakt, lees hier hoe wordt een vloerkleed gemaakt & een botanische woonstijl inspiratie

Reacties:
Anna:
Biotex groen of blauw? +?
Shirley:
Kort en interessante uitleg

Laat een reactie achter


Terug naar overzicht
Deze website maakt gebruik van cookies. Door op Akkoord te klikken of gebruik te maken van onze website ga je hiermee akkoord. Akkoord Meer over cookies »