20-12-2017 · 2 min. leestijd

Tips tegen pluizende vloerkleden

“Pluisje”, niet alleen de bijnaam van de iconische voetbalheld Diego Maradonna- maar onfortuinlijk genoeg soms ook van jouw nieuwe vloerkleed. Bij wollen vloerkleden en exemplaren uit onze Dreams collectie is pluizen niets ongewoons. In deze blog geven wij je daarom 5 tips tegen het pluizen!

Pluizend vloerkleed

Het is een veelvoorkomend probleem; vloerkleden die in de lente van hun bestaan overtollig uitpluizen. De reden hiervoor is dat tijdens de productie van het vloerkleed, vezels en stukjes pool worden afgesneden. Hierdoor blijven er als het ware losgeraakte stukjes vezel achter, die zich als bolletjes ontpoppen tot die vervelende pluisjes. Deze moeten er gewoon even uit, daarna komt alles goed.

Zoals een lelijk eendje uitgroeit tot een zwaan, een rups zich ontpopt tot een prachtige vlinder- zo is jouw wollen vloerkleed bezig een nog mooiere versie van zichzelf te worden. Om tot de mooiste vorm van het tapijt te komen, is dit ontpluizingsritueel nodig. Hoe lang dat gaat duren is afhankelijk van de hoeveelheid wol, stukjes gehalveerde vezels en de hoogte van de pool (hoe hoger de pool, hoe langer het gaat duren- is doorgaands de regel). Gemiddeld gaat het om 2 á 3 weken. Om de boel toch wat minder bont te maken, zijn er een aantal tips die het pluizen van vloerkleden inperken.

Tip #1: laat het vloerkleed z’n werk doen

Trek niet zélf de pluisjes uit het vloerkleed. Je loopt het risico om ook vastzittende vezels los te trekken. Wacht totdat de pluisjes en de vezels omhoog komen en verwijder ze dan.

Tip #2: besprenkel het vloerkleed met spatjes water

Vocht maakt de restjes wol minder droog, waardoor de pluisjes minder hinderlijk worden.

Tip #3: houd de luchtvochtigheid hoog door een bakje water op de verwarming te plaatsen

Naast het besprenkelen van je vloerkleed met waterspatjes, helpt het ook om een bakje water op de verwarming te zetten. Hierdoor komt er meer vocht in de lucht binnen de ruimte waar je vloerkleed in ligt. Dit houdt net zoals het besprenkelen, het pluizen in toom.

Tip #4: stofzuigen met de opzetborstel van de stofzuiger

Verwijder de losgekomen vezels en pluisjes met een speciale opzetborstel van je stofzuiger of gebruik de korte buis (niet met de ‘gewone’ kop, dit kan het pluizen soms nog erger maken). Gewoon effe doen, want dit korte werkje, levert een groots resultaat. Niet alleen zijn die pluisjes (for the time being) weg, het maakt het vloerkleed ook mooier omdat de vezels allemaal in de goede richting worden geblazen.

Tip #5: ga met een trekker (zo’n een die je gebruikt voor de ramen of in de badkamer) en een doek in de weer

Om pluisjes sneller naar de oppervlakte te trekken, ga je met een trekker over het vloerkleed heen. Met een droge doek haal je de pluisjes van de trekker om vervolgens de rest van het vloerkleed bij langs te gaan.

Onthoud: elke pluis die je verwijderd- die komt nooit meer terug! 

Let op: na een professionele schoonmaakbeurt, kan het pluizen weer terugkomen. Ook hier geldt; geduld is naast het vloerkleed- ook een schone zaak.

Dus voel je die kleine, wolvormige doorntjes alweer in je oog prikken? Keep calm en  loop deze 5 tips bij langs. Houd het volgende motto in je achterhoofd; “Oost west, thuis pluist het nieuwe vloerkleed het best” en je vloerkleed is pluisvrij before you know it! 

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice

TrustedShops
star rating grey star rating grey star rating grey star rating grey star rating grey
star rating star rating star rating star rating star rating
30008 klantbeoordelingen | 4.6 / 5
Niks missen? Volg ons!