25-06-2019 · 2 min. leestijd

Maak kennis met Marokkaanse kleden

Vloerkleden zijn hip! Voorheen werden vloerkleden slechts gebruikt voor onder de bank. Maar, tegenwoordig is een lekker vloerkleed ook onmisbaar in de slaapkamer, keuken en zelfs de badkamer. Een veel geziene trend op vloerkledengebied zijn Marokkaanse kleden. Uit Marokko komen verschillende vloerkleden, zoals Berber en Kelim vloerkleden. Maar, wat is nou precies het verschil tussen deze Marokaanse kleden, en hoe stijl je ze het best?

Berber vloerkleed

Een Berber vloerkleed is een vorm van Marokaanse kleden en zijn tegenwoordig erg populair, maar waar komen ze precies vandaan? De oorspronkelijke bewoners van Noord-Afrika worden vaak Berbers genoemd, maar daarnaast betekent het woord Berber ook handgeknoopt vloerkleed. Oorspronkelijk werd een Berber vloerkleed gebruikt uit praktische redenen, zoals gebedskleed of deken. In de bergen kan het ’s winters namelijk erg koud worden. Originele Berber vloerkleden worden met de handgemaakt van schapenwol uit het Atlas gebergte en zijn dus hoogpolig. Maar, tegenwoordig wordt een Berber vloerkleed ook gemaakt in Algerije, Tunesië, Libië, Mali en Nigeria. Voorheen werden Berber kleden niet geverfd, waardoor deze de originele kleur hielden van het schapenwol. Daarom waren de meeste Berber kleden gebroken wit van kleur. Tegenwoordig zien we juist heel veel verschillende kleuren en patronen, doordat de Marokaanse kleden geverfd worden.

Marokkaans vloerkleed Royal Berber vloerkleed Aicha

Kelim vloerkleed

Een Kelim vloerkleed is ook een variant op de bekende Marrokaanse kleden. Wat een Kelim vloerkleed anders maakt dan een Berber vloerkleed is de weeftechniek. Waar een Berber vloerkleed wordt geknoopt, wordt een Kelim platgeweven, waardoor er eerder een soort ‘mat’ ontstaat. Vaak zijn de kleinere motieven datgene wat een betekenis heeft. De motieven in de kelims worden daarom ‘kam’ genoemd. Vroeger werd dit type Marokaanse kleden ook al geverfd. Dit werd gedaan met natuurlijke kleurstoffen. Deze kleuren werden uit planten gehaald. Doordat het natuurlijke kleuren zijn, was het ook altijd lastig om bijvoorbeeld dezelfde kleur ‘groen’ te krijgen. Dit duurde heel lang. Nadat de kudde schapen was geschoren werd van het wol dat van het schaap af kwam een prachtige kelim gemaakt. Ook werden Kelim vloerkleden, net zoals Berber kleden gebruikt als bidkleed of cadeau gegeven tijdens een huwelijk. Echte Marokaanse kleden zijn heel prijzig en daarom heeft Volero unieke look-a-likes ontworpen voor een zacht prijsje. Deze kleden zijn gemaakt van synthetisch materiaal zodat deze onderhoudsvriendelijk zijn en bovendien super zacht aanvoelen!

Marokaanse kleden: styling

Marokaanse kleden bestaan dus in verschillende soorten, maar ook met talloze designs en kleuren. De wat klassieke of sobere kleden staan prachtig in een modern, basic interieur of juist een Industriële ruimte en vormen zo een echte eye-catcher! Sommige Marrokaanse kleden zijn in een modern jasje gestoken en vind je in hippe kleuren, zoals okergeel of roze. Deze kleden passen fantastisch in een Scandinavische ruimte met veel accessoires. Marokkaanse kleden zijn op veel manieren te stijlen, afhankelijke van je interieurtype. Heb je een klassiek of industrieel interieur? Ga dan voor een klassiek Kelim kleed met sobere kleuren en gebruik daarbij robuuste accessoires met hout en staal of de rust te bewaren. Heb je juist een modern of Scandinavische stijl? Ga dan voor een zacht Berber vloerkleed in lichte kleuren, met geometrische patronen of zo meer warmte in huis te creëren.

Toch niet opzoek naar een Marokkaanse kleden? Bekijk dan eens onze Perzische kleden!

Besproken producten in deze blog
Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice

TrustedShops
star rating grey star rating grey star rating grey star rating grey star rating grey
star rating star rating star rating star rating star rating
30008 klantbeoordelingen | 4.6 / 5
Niks missen? Volg ons!