29-05-2019 · 2 min. leestijd

Waar komen Berber kleden vandaan?

Berber kleden en tapijten zijn tegenwoordig erg populair, maar waar komen ze precies vandaan? De oorspronkelijke bewoners van Noord-Afrika worden vaak Berbers genoemd, maar daarnaast betekent het woord Berber ook handgeknoopt vloerkleed. Al in het jaar 622 leerden vrouwen van de Berber volkeren al op jonge leeftijd de verschillende weeftechnieken van hun moeders.

Geschiedenis van Berber kleden

De kleden werden voor verschillende functies gebruikt, zoals vloerkleed, gebedskleed of deken. In de winter gebruikte bewoners grovere kleden om warm te blijven in de bergen en op de fijnere kleden werd op geslapen.  De meeste berber kleden komen uit Marokko waar ze worden gemaakt van schapenwol van schapen uit het Atlas gebergte. Tegenwoordig worden berber kleden ook gemaakt in Algerije, Tunesië, Libië, Mali en Nigeria.

Wat is een berber kleed?

De originele Berber kleden zijn gemaakt van pure wol en daardoor ook slijtvast. De kleur van een origineel Berber vloerkleed is veelal de oorspronkelijke kleur van schapenwol of kamelen wol. De wol is niet geverfd en de meeste tapijten zijn daarom in de kleur gebroken wit. Tegenwoordig kun je ook Berber kleden kopen met verschillende kleuren en patronen. Deze wollen kleden worden gekleurd met behulp van natuurlijke producten zoals henna, saffraan, indigo en munt. De kleden worden zowel hoogpolig als laagpolig gemaakt.

vloerkleed berber berber vloerkleed Blend

De meest bekende berber tapijten

Er zijn drie favoriete Berber kleden, onder andere de Beni Ouarain welke komt uit de regio van het Midden-Atlasgebergte uit het gelijknamige dorp Beni Ouarain. Dit kleed heeft bijzondere asymmetrische patronen op een ivoor witte achtergrond en is afgewerkt met mooie franjes. De kleden zijn hoogpolige vloerkleden en gemaakt van 100% wol.

Een wat kleurrijker Berber kleed is de Beni Mguild. Dit kleed wordt ook gemaakt in het Atlasgebergte van Marokko en is een wat dikker kleed, omdat de winters in dit deel van Marokko heel koud kunnen zijn. Het Beni Mguild kleed kenmerkt zich door opvallende kleuren en is een echte eyecatcher in elk interieur. Dit type kleed wordt helaas niet meer gemaakt en is daarom zeer zeldzaam geworden.

Als laatste hebben we nog het Azilal tapijt, deze komt uit de Marokkaanse provincie Azilal. Ze worden gemaakt van 100% wol en zijn daarom van zeer goede kwaliteit. Het Azilal kleed zie je vooral met verschillende felle kleuren op een witte achtergrond. Deze kleden zijn leuk om bijvoorbeeld te gebruiken in een kinderkamer.

Een berber tapijt kopen!

Een echt Berber tapijt is nogal aan de prijs en daarom heeft Volero unieke look-a-likes ontworpen voor een zacht prijsje. Deze kleden zijn gemaakt van synthetisch materiaal zodat deze goed stofvrij zijn te houden en bovendien lekker warm aanvoelen!

De berber kleden zijn er in verschillende vloerkleed kleuren en patronen zodat er altijd een variant bij zit die precies in jouw interieur past. Je kunt namelijk veel stijlen combineren bij deze kleden. Denk bijvoorbeeld aan een Scandinavisch/industrieel interieur waarbij veel natuurtinten worden gebruikt in combinatie met hout en metaal voor een stoere uitstraling. Of juist een wat klassieke uitstraling door ook wat gouden en zilveren accessoires te gebruiken.

Zijn berberkleden toch niet zo jouw ding? Bekijk dan eens de andere Oosterse vloerkleden, zoals Perzisch tapijt!

Besproken producten in deze blog
Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice

TrustedShops
star rating grey star rating grey star rating grey star rating grey star rating grey
star rating star rating star rating star rating star rating
30008 klantbeoordelingen | 4.6 / 5
Niks missen? Volg ons!