Oktober Woonmaand - tot 30 % korting op heel veel vloerkleden
Oktober Woonmaand - tot 30 % korting op heel veel vloerkleden
Geschiedenis van het vloerkleed
Wooninspiratie / 10 Apr 2018

Geschiedenis van het vloerkleed


Lang geleden in een land hier ver vandaan, begon het fenomeen ‘vloerkleed’ te bestaan. Geboren onder de noemer ‘tapijt’, maar toen al fameus om haar oogverblindende schoonheid. Dat het tapijt tot 1900 amper op de vloer heeft gelegen is een leuk wist-je-datje, En, dat is nog maar het begin achter de geheimen van het begeerde vloermatje.

Al in het Oude Testament werd het tapijt geroemd, zo werd het oudste geknoopte kleed het ‘Pazyryk’ genoemd. Het gebruik van tapijten heeft een mooie loop genomen. Wil jij weten hoe het vloerkleed dan zo in onze woonkamers is terechtgekomen? Jij bent straks net zoals deze poëet, degenen die het weet, een korte samenvatting over de geschiedenis van het vloerkleed.

Zo. Even een kunstzinnig stukje poëzie- om alvast een beetje in de artistieke mood te komen. Want hoewel het vloerkleed begon als iets praktisch, is het in de loop van de tijd uitgegroeid tot een begeerd stukje kunst. Vroeger enkel voor de elite, tegenwoordig gelukkig ook voor Jan Modaal.

Het tapijt, terug in de tijd

Laten we bij het begin beginnen. Terug naar de tijd waarin mannen echt harig waren, vrouwen niet kookten uit pakjes en kinderen nooit verwend raakten. In de tijd van de nomaden was iedereen waar ook ter wereld, bezig met overleven. Elk volk op een eigen manier, maar zowel de Chinezen, de Egyptenaren en de Maya’s op het Zuid-Amerikaanse continent vulden hun dagen met voedsel verzamelen, jagen, onderdak zoeken en vooral; warm blijven. Eerst hing men dierenvellen aan de wanden van de hutten om de warmte binnen te houden, maar al gauw kwam de mens erachter dat het knopen en weven van wolgaren en plantenvezels tot grote stukken stof veel beter werkte. De eerste tapijten waren dan ook vooral praktisch van aard.

Het tapijt en haar schoonheid

Maar naarmate de tijd vorderde en het leven minder primitief werd, begon ook de schoonheid van de leefomgeving belangrijker te worden. Mannen werden iets minder harig, vrouwen droegen pakjes met net iets meer taille. En ook tapijten werden onder de loep genomen. Door nieuwe knoop- en weeftechnieken konden patronen gecreëerd worden, waardoor tapijten van verschillende kleuren, prints en versieringen werden voorzien. In de loop van de tijd werd het knopen van tapijten steeds geavanceerder waardoor het zich in het Midden-Oosten tot een ware kunst ontwikkelde.

Het tapijt van de oudste leeftijd

De golden-oldie onder de tapijten is het eerder genoemde “Pazyryk”-tapijt. In 1949 stuitten archeologen op het bijzonder goed bewaarde Perzische tapijt tijdens een opgraving in Siberië. Echter wijst onderzoek uit dat het tapijt, gemaakt van een flinke bos kostbaar kamelenhaar, afkomstig moet zijn uit Armenië- toentertijd een regio binnen het Perzische rijk. Waarschijnlijk diende het tapijt een hooggeëerde prins te vergezellen tijdens zijn reis naar het hiernamaals. In die tijd werd de elite begraven met alles wat los en vast zat, om het leven in de hemel zo comfortabel mogelijk te maken. Dat een paar dagen na de begrafenis de graftombes volledig leeggeroofd werden door mensen die zelf waarschijnlijk nooit in de hemel terechtkomen zijn, is een tweede. Het toeval wil in dit geval dat de rovers het vloerkleed zijn vergeten, de permafrost haar werk heeft gedaan en het vloerkleed vanaf 400 v. Christus tot aan de dag van de opgravingen uitzonderlijk goed geconserveerd is en zich ‘het oudste en in zijn geheel bewaarde tapijt’ van de wereld mag noemen.

Het tapijt van de oudste leeftijd Pazyryk

 


De handelstrijd van de vloerkleden
 

Het tapijt in de handelstrijd

Rond de 10de eeuw kwam de globale handel op gang. Doordat Europese kruisvaarders, handelaars en ontdekkingsreizigers het wel naar hun zin hadden in het oriëntaalse Midden-Oosten, kwamen ze daar in aanraking met de schoonheid van de tapijtknoopkunst. Hebberig als ze waren, legden ze flinke bedragen voor de Oosterse tapijten neer zodat ze in hun Europese thuisland ermee konden pronken. Op deze manier werd de tapijtenhandel erg kostbaar en daardoor superbelangrijk. Op een gegeven moment was het de Franse koning die besloot dat hij al dat geld beter kon investeren in een tapijtenfabriek in zijn eigen land zodat de pegels van de kooplieden tenminste in Frankrijk bleven. Echter werd de beste man elke keer nadat er weer een tapijt af was, betoverd door de schoonheid ervan, waardoor hij ze allemaal zelf wou houden!

Van tapijt tot vloerkleed

Dat de Franse koning met zijn l’amour to the vloer, de voorloper zou zijn van de Europese tapijtenindustrie wist hij toen waarschijnlijk nog niet. Want hoewel tapijten tot aan de 18de voornamelijk als kunstobjecten werden gezien, maakte de industriële revolutie daar een einde aan. De productie van tapijten werd gemakkelijker, sneller en goedkoper door het gebruik van machines. Hierdoor evalueerden tapijten van uitzonderlijker luxe tot massaproducten waar naast gekéken- ook overheen gelopen kon worden. And that’s how ‘het vloerkleed’ was born!

Ben jij na het lezen van deze blog geïnspireerd geraakt, lees hier vloerkleden voor in de gang en vloerkleden aan de wand

Laat een reactie achter


Terug naar overzicht
Deze website maakt gebruik van cookies. Door op Akkoord te klikken of gebruik te maken van onze website ga je hiermee akkoord. Akkoord Meer over cookies »