Vloerkleden Summer Sale - 25% korting op heel veel vloerkleden
Vloerkleden Summer Sale - 25% korting op heel veel vloerkleden
Vloerkleden voor mensen met last van huisstofmijt en andere allergieën
Wooninspiratie / 28 Sep 2018

Vloerkleden voor mensen met last van huisstofmijt en andere allergieën


Hatsjoe! Ben jij ook zo iemand die altijd met een jeukende neus of kriebelende keel rondloopt? Of heb je een huisgenoot, partner of kind die er last van heeft? Het kan zijn dat je net zoals zo’n 1,7 miljoen andere Nederlanders, allergisch bent voor huisstofmijt, astma hebt of overgevoelig reageert op ronddwarrelende stof- of haarresten. Het zijn vooral de uitwerpselen van de huisstofmijt die voor ongemakken zorgen. Deze nestelen zich het liefste in warme, ietwat vochtige omgevingen zoals bijvoorbeeld vloerkleden en tapijten. Hierdoor denken velen mensen dat het automatisch onmogelijk is om vloerkleden en tapijten te hebben in je huis wanneer je overgevoelig bent voor deze stofdeeltjes. Onzin, zeggen wij!

Om klachten omtrent deze huisstofmijt te reduceren of te voorkomen is het zaak om het deze stofdeeltjes zo moeilijk mogelijk te maken. Gelukkig zijn hier tal van mogelijkheden voor beschikbaar wat betreft het materiaal van de vloerkleden en de reiniging ervan. Hierdoor hoeven mensen met allergieën, eczeem en gerelateerde helemaal niet vloerkleedloos door het leven te gaan. Lees mee en omarm deze verademende tips!

Synthetische en laagpolige vloerkleden kunnen wél!

Om het grootste gerucht maar gelijk uit de weg te nemen; een gladde, laminaat vloer is zeker niet in alle gevallen de beste oplossing wanneer het om het bestrijden van allergieën gaat. Tapijten en vloerkleden hebben juist een stof en/of pollen-aantrekkende werking, waardoor de stofresten zich voornamelijk rondom het kleed verzamelen en daardoor gemakkelijk, in één keer op te zuigen zijn.

Hierdoor kan een tapijt juist helpen bij allergische en astmatische klachten! Echter gaat dit handigheidje wel enkel op voor laagpolige vloerkleden of exemplaren gemaakt van synthetisch materiaal. Wollen vloerkleden, shaggy-kleden en kleden met een hoge pool zijn helaas niet het beste idee wanneer je last van jeuk, niezen en andere ongemakken hebt.

allergie

Hef die stofzuiger!

Daarnaast is het bij deze problematiek erg belangrijk dat je de juiste stofzuiger gebruikt. Oude, klassieke modellen maken het vaak alleen nog maar erger, doordat ze de opgezogen deeltjes gewoon weer de kamer in blazen. Je kunt beter gebruik maken van stofzuigers die werken met een speciaal watersysteem. Hierdoor worden de huisstofmijten en de stofresten gelijk vermengd met het water, waardoor het niet meer mogelijk is dat de deeltjes weer terug de lucht in fladderen. Wanneer je klaar bent met stofzuigen, gooi je het vuile water gewoon weg in de wasbak. Naast deze watersystemen zijn er ook speciale filters te verkrijgen die je op je stofzuigers kunt plaatsten. Deze zogenoemde High Efficiency Particulate Air-Filters hebben het vermogen om allergenen uit de lucht te filteren en zelfs de allerkleinste stofdeeltjes op te vangen. Tenslotte is een mechanische borstel erg aan te raden omdat deze ook de vastzittende stofdeeltjes van de draden los kan trekken.

In onze shop hebben we een aantal soorten vloerkleden die prima geschikt zijn als je overgevoelig bent voor huisstofmijt. Bekijk hier onze top 5 en ontdek hoe ook jij meer sfeer en comfort in je huis kunt aanbrengen met een geschikt vloerkleed.  

#1: Tencil vloerkleden
Zo zijn daar de tencel vloerkleden. Deze duurzame soort heeft naast een uniek zijdeachtig uiterlijk nog een aantal voordelige kwaliteiten. Het materiaal waaruit deze vloerkleden worden gemaakt, ontstaat door het verwerken van cellulose- een vezel die wordt gewonnen uit eucalyptus hout. Niet alleen heeft deze houtsoort een luchtweg verbredende werking, ook bevorderd het de luchtventilatie in de ruimte waarin het kleed ligt. Zo ontstaat er een verhoogde ventilatie die ervoor zorgt dat stofresten niet vast blijven zitten in de draden. Dit is vooral voor mensen met astma -letterlijk- een opluchting, ook voor iedereen met een gevoelige huid en andere allergieën zijn deze vloerkleden een goede oplossing.

#2: Acryl vloerkleden
Een ander alternatief voor mensen met allergieën en overgevoeligheid, zijn acryl vloerkleden. Deze synthetische vloerkleden en worden van kunststoffen gemaakt. Deze materialen voorkomen dat stofdeeltjes zich kunnen nestelen in de vezels van het kleed omdat ze simpelweg te glad zijn. Deze gladheid zorgt er daarnaast voor dat deze acryl vloerkleden lekker zacht en soepel blijven. Dit maakt ook het reinigen van de kleden erg gemakkelijk, omdat het huisstofmijt als het ware bovenop de kleden blijven liggen. Hierdoor zuig je resten in mum van tijd op.

#3: Jute vloerkleden
Natuurlijke vezels zoals die van de jute vloerkleden zorgen er voor dat de huisstofmijt zich moeilijk in de vezels kan nestelen, maar er eerder bovenop blijft liggen. Klaar om opgezogen en afgevoerd te worden! Daarnaast hebben deze natuurlijke vezels het vermogen om stofdeeltjes op te vangen en ze te neutraliseren. Hierdoor verliezen de stofdeeltjes hun werking en krijgt schimmelvorming geen kans. Een jute vloerkleed functioneert daarom perfect als deurmat of als kleed in vochtige ruimtes.

#4: Sisal vloerkleden
Sisal vloerkleden worden net zoals jute kleden geproduceerd door natuurlijke vezels. Hierdoor hebben ze eigenlijk dezelfde werking als jute vloerkleden waardoor ze ook erg geschikt zijn voor mensen met allergieën, ademhalingsziektes en andere overgevoeligheden met betrekking tot huisstofmijt. Sisal vloerkleden zijn iets minder ruig en daardoor minder opvallend dan de juten variant.  

#5: Katoenen kleden
Tenslotte kunnen ook kantoenen kleden een goede optie zijn voor mensen met jeuk, niesaanvallen en andere problematiek omtrent huisstofmijt. Doordat deze vloerkleden heel dun en draagbaar zijn, kun je ze gemakkelijk elk dag uitkloppen of even buiten laten luchten. Daarnaast nestelen stofdeeltjes zich ook minder snel in de platte pool van deze kleden. Een regelmatige stofzuigbeurt is daarom zo gepiept én erg efficiënt.

jute vloerkleed

 

Reacties:
Margriet de Groot:
Hallo! Ik zou graag de trap naar boven en de bovenverdieping willen bekleden met vloerbedekking. Helaas is mijn zoon erg allergies voor huisstofmijt, honden/katten, pollen en nog hooikoorts. Is daar iets voor of moet ik hier niet aan beginnen?

Laat een reactie achter


Terug naar overzicht
Deze website maakt gebruik van cookies. Door op Akkoord te klikken of gebruik te maken van onze website ga je hiermee akkoord. Akkoord Meer over cookies »