Vloerkleden Sale - tot 30% korting op heel veel vloerkleden
Vloerkleden Sale - tot 30% korting op heel veel vloerkleden
De verschillende materialen van vloerkleden
Wooninspiratie / 07 Sep 2017

De verschillende materialen van vloerkleden


Madonna zong het in 1984, ‘we al live in a material world’. Nu verschijnt de Queen of Pop voornamelijk op ‘red carpets’ maar ook zij zal net als wij, het materiaal waar het rode tapijtje van is gemaakt uiterst belangrijk vinden. Het mooie is namelijk dat elk materiaal weer verschillende eigenschappen heeft en jouw vloerkleed uniek maakt. Daarom verdiend elk materiaal een kleine lofzang waarin de meest typerende karaktertrekken worden benoemd. Ben jij ook benieuwd naar de materialen vloerkleden? Lees dan door. 

(ja)Wolh!

Om te beginnen het pure en duurzame materiaal wol. Het vergaren van het mooiste, sterkste en kwalitatief beste product begint bij het schaap zelf. Zo leveren schapen die bijvoorbeeld hoog in de bergen leven een uniek soort wol dat een bepaalde glas over zich heen heeft. Om warm te blijven kweken deze schapen namelijk een extra vetlaagje rondom hun huid. Dit zorgt ervoor dat het gehalte aan de zogenoemde lanoline in hun huid hoger wordt, waardoor wol minder stug wordt en meer glimt. Daarnaast is de wol die afkomstig is van schapen die worden geschoren in de herfst kwalitatief het beste. Bovendien is de wol dat rondom de hals groeit, verschillend dan van de rest van het lichaam en leent zich door de fijne structuur perfect voor hele precieze ontwerpen of patronen in vloerkleden.

Weer of geen weer
Een van de unieke eigenschappen van wol is dat het niet-uit-te-houden warmte of juist de-tenen-vriezen-eraf-kou kan reguleren. Door een wollen vloerkleed op je vloer te leggen ben je daarom verzekerd van een aangenaam temperatuurtje onder je voeten. Naast deze temperatuurregulerende functie, is wol uitermate sterk. In eerste instantie is de functie van wol natuurlijk om het schaap te beschermen tegen invloeden van buiten. Maar ook in het tweede leven is wol wel bestand tegen een stootje. Zo zijn de vezels waaruit wol bestaat zo sterk in elkaar verweven dat je ze bijna niet meer uit elkaar kunt trekken. Vuil krijgt dan ook bijna geen ruimte om zich tussen de wol te nestelen. Kortom; het materiaal dat afkomstig is van de lieve, pluizige beestjes in de wei (dat overigens bijzonder veel overeenkomsten heeft met het schapenkapstel van Madonna eind jaren ’80) is niet te onderschatten. Oersterk, waterafstotend, temperatuurregulerend en bovendien enorm knuffelbaar. Eigenschappen die wol tot een materiaal maken dat zich perfect leent tot de productie van vloerkleden.

De voordelen en nadelen van een wollen vloerkleed

+ Oersterk
+ Waterafstotend
+ Temperatuurregulerend
+ Zacht
+ Vuil gaat niet in de vezels zitten
+ Moeilijk ontvlambaar

- Kan in het begin pluizen
- Kan heel soms vorm verliezen

Shop: wollen vloerkleden

De voordelen van een wollen vloerkleed

Brute Jute vloerkelden

Een andere speler in de wereld van natuurlijke materialen in de vloerkleedwereld, is jute. Dit materiaal wordt gemaakt van solide draden die gesponnen worden uit lange, plantaardige vezels die afkomstig zijn van planten die groeien in warme en vochtige streken zoals India of Bangladesh. Na ongeveer vier maanden worden de stengels van de planten afgehakt, waarnaar deze in lange stroken worden gesneden. Vervolgens worden de stroken in de zon gelegd zodat ze zich vol kunnen zuigen met vitamine D. Hierna zijn de stroken klaar om geweven te worden tot bijvoorbeeld vloerkleden zodat jij als consument het zonnetje in huis kunt halen. Deze pure manier van produceren zorgt ervoor dat jute een erg duurzaam én milieuvriendelijk materiaal is.

Jute is ruig en krachtig
In tegenstelling tot deze vriendelijkheid, is de look van jute juist ruig en authentiek. De karakteristieke roestachtige kleur zorgt voor een bepaalde stoerheid die op een subtiele manier in elke inrichting past. Met deze fermheid gaat ook met een ontzettende kracht gepaard. Doordat de stroken strak in elkaar worden gevlochten, is dit materiaal niet kapot te krijgen. Het onderhoud is daarom ook zeer gemakkelijk. Gewoon de stofzuiger eroverheen en je hoeft niet bang te zijn dat je het tapijt beschadigd. Dat is ja bonita! Vroeger in het begin van de vorige eeuw, werd jute vooral gebruikt als een verpakkingsmateriaal. Producten die wereldwijd verscheept werden zoals suiker, cacao of andere etenswaren werden in jutezakken gehouden omdat jute zo sterk, duurzaam en lucht doorlatend is.

De voordelen en nadelen van een jute vloerkleed

+ Oersterk
+ Gemakkelijk in onderhoud
+ Duurzaam
+ Biologisch afbreekbaar
+ Ventilerend
+ Gemakkelijk te combineren

- Gelimiteerd in kleurenpalet
- Kan niet goed tegen te veel water, kan gaan rotten

Shop: jute vloerkleden

De voordelen van jute vloerkleden

Geef ‘m van katoen!

Katoen. Het is misschien wel de meest bekende plantaardige vezel waar talloze producten van worden gemaakt. Al duizenden jaren geleden werd deze vezels over ter wereld gebruikt voor de productie van doeken die op hun beurt weer verschillende doeleinden hadden. Katoen is afkomstig van de katoenplant die voornamelijk in tropische en subtropische gebieden groeien, Wanneer de bloemen van deze plant uitgebloeid zijn, blijven er bolletjes over waarin zaden zitten verwerkt. Wanneer die zaadjes lang genoeg in de bolletjes zitten gaan ze haartjes ontwikkelen. Als er teveel zaadjes met haar in de bolletjes zitten, knappen deze open en heb je een bolletje katoen. Vroeger werden deze bolletjes met de hand geplukt, maar tegenwoordig zijn hier gelukkig machines voor. Van de opengeklapte bolletjes worden garen en draden gesponnen, die uiteindelijk resulteren in een zacht, dun en ventilerend textiel. Hiervan worden de uiteindelijke eindproducten geweven. Katoen wordt veelal gebruikt om kleding te produceren, maar ook artikelen zoals handdoeken, tafellakens, gordijnen, theedoeken- en dus vloerkleden worden van deze vezels gemaakt.

Het fijne aan katoen is dat je het in alle denkbare kleuren kan verven of bedrukken (hoewel het soms wel kan voorkomen dat de kleuren kan vervagen). Daarnaast zijn er allerlei mogelijkheden om te spelen met structuren en patronen, zodat vloerkleden zo kunstzinnige, speels en origineel mogelijk gemaakt kunnen worden. Verder ogen katoenen vloerkleden lekker luchtig en zijn ze gemakkelijk, mits ze niet te groot zijn, te wassen in de wasmachine. Klinkt als ‘music’ in de oren toch?

De voordelen en nadelen van een katoenen vloerkleed

+ Licht en luchtig
+ Ruime keuze in kleur, patroon en structuur
+ Dun maar sterk
+ Plantaardige vezels

- Kleuren kunnen vervagen
- Slijtage

Shop: katoenen vloerkleden

De voordelen van een katoenen vloerkleed

Stabiel, solide en synthetisch

Een nieuwkomer in de wereld van de vloerkleden, zijn de synthetische tapijten. Steeds vaker sieren vloerkleden gemaakt van kunstmatige materialen onze Hollandse vloeren. Deze kunstmatige vloerkleden worden tegenwoordig op zo’n manier gemaakt dat je geen verschil zit met traditioneel geweven vloerkleden. Synthetische vloerkleden worden vaak verwerkt met de stoffen polyester, polyamide –ookwel nylon genoemd- of polipropyleen. Een zeer gewaardeerde eigenschap van deze stoffen is, dat ze wel een tijdje meegaan. Ze verkleuren niet en behouden lange tijd hun vorm. Wanneer je dus investeert in een dergelijk exemplaar- dan weet je dat je een tijdje niet vanaf zult komen. Ze zeggen weleens ‘onkruid vergaat niet’, nuwel- ook synthetische stoffen zullen zelden vroegtijdig het toneel verlaten. Net als Madonna, dat is in feite ook een stuk onkruid; nooit weg te slaan.

De voordelen en nadelen van een synthetisch vloerkleed

+ Kleurvast
+ Vormvast
+ Gemakkelijk schoon te houden
+ In verhouding goedkoper

- Kunststof
- Ziet er in het algemeen minder mooi uit, dan de natuurlijke materialen.

Shop: synthetische vloerkleden

De voordelen van een synthetisch vloerkleed

Natuurlijke vloerkleden

De vele materialen vloerkleden zijn bepalend voor veel mensen, waar er een onderscheid kan worden gemaakt tussen natuurlijke materialen en niet natuurlijke materialen. Natuurlijke materialen komen rechtstreeks uit de natuur. Neem bijvoorbeeld de jute vloerkleden, die voortkomen vanuit een plant. Hetzelfde geldt voor katoen. Natuurlijke vloerkleden voegen iets extra toe aan jouw huis. Dit komt doordat de natuur goed voor ons kan zijn. Bij wol merken wij dat een wollen vloerkleed een antibacterieel effect heeft. 

Naast natuurlijke vloerkleden kun je ook denken aan een dierlijk tintje. Net genoemd jute en katoen komen van een plant, maar wol van de schaap. Zo zijn er ook schapenvachten, die positief werken voor in ons interieur. Deze schapenvachten staan bekend om hun super zachte uiterlijk, waardoor je een schapenvacht goed kunt gebruiken als kussen om tegen aan te leunen, maar ook als vloerkleed om op te lopen. Naast schapenvachten zijn er ook vloerkleden van leer. Deze leren vloerkleed komen van de koeienhuid en staan strak op de vloer. 

Kortom: verdiep je voordat je een vloerkleed koopt, ook in de voor- en nadelen van het materiaal want het vinden van een passende grondstof, is the power of a Good-buy.

Reacties:
Bouwens:
Bij Uw opsomming van de materialen voor vloerkleden ontbreekt Viscose.
Vindt U Viscose ongeschikt als materiaal voor vloerkleden?
Zie Uw reactie graag tegemoet

Laat een reactie achter


Terug naar overzicht
Deze website maakt gebruik van cookies. Door op Akkoord te klikken of gebruik te maken van onze website ga je hiermee akkoord. Akkoord Meer over cookies »