Mega Vloerkleden Sale - tot 40% korting op heel veel buitenkleden
Mega Vloerkleden Sale - tot 40% korting op heel veel buitenkleden

Hoe reinig je een wollen vloerkleed?

Al strijkend over het hoogpolige vloerkleed dat bij jou thuis in de lounge ligt, verbaas jij je nog altijd over de zachtheid van het tapijt. Heerlijk! Nog een soort die net zo zacht is: een wollen vloerkleed! Wat ons betreft de aankoop van de eeuw. Het aangename van wol komt mede doordat wol op natuurlijke wijze isoleert. Dat maakt dat wol zowel geschikt is bij warmte én kou.

Wat is het toch fijn om op een wollen vloerkleed te relaxen met een kopje thee in de hand. Je zou bijna vergeten dat je ook nog een bank hebt om op te zitten. Trek er nog een paar wollen sokken bij aan en je bent helemaal klaar voor een avond Netflix. Vanuit je ooghoek bespeur je een vlekje op jouw wollen tapijt. Hoe krijg je die weg en behoud je die fijne zachtheid? In deze FAQ leggen wij je stap voor stap uit hoe je een wollen vloerkleed kan schoonmaken.

Wollen vloerkleed reinigen

Ga de buitenlucht in met wollen vloerkleden

Wol is afkomstig van dierenvacht. Schapen, alpaca’s en merino’s staan bekend om hun dikke vacht. Het produceren van wol is een dier- en milieuvriendelijk proces. De schaapjes krijgen na het scheren gewoon weer een nieuwe, warme vacht. Niet alleen schapen houden van de buitenlucht: jouw wollen vloerkleed is er ook dol op! Ruikt jouw tapijt wat muf? Om jouw vloerkleed vrij te maken van ongewenste luchtjes, kan de frisse buitenlucht goed helpen. Hang het kleed gewoon even aan de waslijn. Wil je ook meteen af van kruimels en stof? Ouderwets uitkloppen werkt wonderen! Daarbij haal je er zelf ook nog voordeel uit: een frisse neus en meteen alle frustraties eruit geklopt! 

Opgelet, zo krijg je een vlek uit jouw wollen vloerkleed!

Echte vlekken in een wollen vloerkleed reinig je met natuurlijk schoonmaakmiddel, zoals keukenzout of een mengsel van water en azijn. Heb je een vlek in het vloerkleed gemaakt? Ga snel aan de slag! Strooi het keukenzout over het kleed en laat het even intrekken. Zout heeft namelijk een neutraliserend effect. Zorg dat je naderhand het zout wel uit het kleed haalt door te stofzuigen. Naast zout werkt baking soda ook goed om de vlek te absorberen. Heeft dit niet voldoende gewerkt? Overweeg een behandeling met water en azijn. Wrijf het mengsel voorzichtig in het wollen tapijt met een doek. Gebruik vervolgens een föhn of een absorberende doek om het wollen tapijt droog te maken. Et voilà, je wollen tapijt is gereinigd. Heb je een blauw wollen vloerkleed of een beige wollen vloerkleed? Deze methodes zorgen ervoor dat de mooie kleur van jouw wollen vloerkleed wordt behouden en levendig blijft.

Een wasbeurt voor je wollen tapijt

Je zou het misschien niet zeggen, maar tapijt reinigende mousse of shampoo doet de ‘haren’ van jouw wollen tapijt ook goed! De benodigdheden voor het reinigen van jouw wollen vloerkleed zijn: koud water, reinigingsmousse en een spons. Ga voorzichtig te werk als je jouw wollen tapijt schoonmaakt. Breng de mousse aan en laat even intrekken. Reinig de vlek met een spons en dep vervolgens schoon met koud water. Als laatste handeling gebruik je een droge doek om restanten te verwijderen en het wollen vloerkleed te drogen.

Wellicht verbaast het je, maar je zou deze stappen ook eens kunnen proberen met scheerschuim. Scheerschuim heeft een reinigende werking en is ook nog eens budget proof! Let er wel op dat het scheerschuim geen kleur of andere toevoegingen bevat die schadelijk kunnen zijn voor jouw wollen vloerkleed. Om het helemaal af te maken, verwijder je tot slot met een scheermes alle ongewenste pluisjes van jouw wollen vloerkleed. Waar een scheerset allemaal niet goed voor is! Alle tips werken natuurlijk ook voor ronde wollen vloerkleden!

Checklist voor het onderhouden van jouw wollen tapijt

Een aantal dingen zijn erg belangrijk om te onthouden als je een wollen vloerkleed hebt. De slijtvaste vezel waaruit wol bestaat, kan weliswaar tegen een stootje. Wollen vloerkleden hebben doorgaans een lange gebruiksduur. Maar met een aantal handige tips gaat jouw wollen tapijt zélfs nog langer mee.

  • Schaf een onderkleed aan! Zoals eerder genoemd, kan een wollen kleed wel tegen een stootje, maar wat zou het toch fijn zijn als er geen krullen in komen. Je voorkomt er tevens verschuiving mee. 
  • Keer het kleed eens in het halfjaar om. Zo vermijd je lelijke plekken. Denk aan een poes die zich innestelt op een vaste plaats of afdrukken van schoenen.
  • Zuig je kleed regelmatig, het liefst meerdere keren per maand. Dit kan je het beste doen met een schone zuigmond, anders blijft er alsnog wat stoffigheid in het wol hangen. Niet geheel onbelangrijk om te vermelden: een te hardhandige manier van stofzuigen kan er nog weleens voor zorgen dat de glans en de textuur van het wol verloren gaan. Wees dus voorzichtig!
  • Besprenkel het wollen vloerkleed af en toe met wat koud water. 

Jouw laag- of hoogpolig wollen vloerkleed zal door deze DIY onderhoud-tips lekker lang meegaan. Pas de tips regelmatig toe om de schoonheid en veerkracht van een wollen kleed zo lang mogelijk te rekken! Deze tips bewaren? Bewaar dit artikel op Pinterest!

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op Akkoord te klikken of gebruik te maken van onze website ga je hiermee akkoord. Akkoord Meer over cookies »