22-08-2017 · 6 min. leestijd

Huisdieren en vloerkleden

Ondanks dat Max, Benji of Simba een eigen vachtje in huis hebben, doen ze eigenlijk niets liever dan heerlijk luieren op jouw vloerkleed. Natuurlijk is dat hartstikke schattig, maar het zal je verwonderen hoe snel de katten- of hondenharen zicht nestelen in jouw vloerkleed. Alles weten over vloerkleden en huisdieren? Lees hier welke vloerkleden wél geschikt zijn voor huisdieren en hoe je een vloerkleed schoonmaakt als huisdiereigenaar.

hond plast op vloerkleed scandinavisch vloerkleed kat

Welke vloerkleden met honden en katten?

Als huisdiereigenaar is het cruciaal om te kiezen voor vloerkleden die bestand zijn tegen slijtage van nagels, pootjes en af en toe een ongelukje. Ga voor een synthetisch vloerkleed gemaakt van duurzame materialen zoals polypropyleen of polyester. Deze materialen zijn niet alleen sterk, maar ook gemakkelijk schoon te maken, wat een zegen is wanneer je een pluizige metgezel hebt die soms een beetje onvoorspelbaar kan zijn. Overweeg daarom ook eens een buitenkleed. Buitenkleden zijn tegenwoordig net zo comfortabel en stijlvol als een binnen vloerkleed en nog onderhoudsvriendelijker.

Omdat katten en honden nogal kunnen verharen, is het aangeraden om te kiezen voor een laagpolig vloerkleed. Anders dan bij een hoogpolig vloerkleed, hebben dierenharen minder ruimte om zich aan de vezels te hechten.

Tips vloerkleed en huisdieren:

  • Stoor je je aan de zichtbare haren van jouw huisdier? Kies dan voor een vloerkleed in dezelfde tint als jouw beestje. Lichte haren contrasteren namelijk meer met een donker vloerkleed dan met een lichte en vice versa.
  • Kies voor een vloerkleed met een melange, patroon of motief om vlekken of andere onvolkomenheden te verbergen. Of kies voor een wasbaar vloerkleed dat makkelijk te reinigen is bij onverwachte ongelukjes.
  • Vermijd vloerkleden met franjes, omdat deze kunnen losraken wanneer jouw hond of kat ermee aan de haal gaat.
  • Combineer jouw vloerkleed met een antislip onderkleed zodat het vloerkleed niet verschuift of wegglijdt tijdens het spelen.
hoogpolig vloerkleed kat wollen vloerkleed hond

Hoe verwijder je (dieren)haren uit een vloerkleed?

Wanneer je een trotse eigenaar bent van een of meerdere huisdieren, hoort het er nu eenmaal bij. Her en der een verdwaalde huisdierhaar. Regelmatig stofzuigen is erg belangrijk om van die haren af te komen. Gebruik hiervoor wel een speciaal mondstuk voor vloerkleden en tapijten. Een ander hulpmiddel om jouw vloerkleed te ontdoen van dierenharen is rubber. Ja, je leest het goed! Denk bijvoorbeeld aan een rubberen bezem, ramenwisser, trekker, borstel of zelfs rubberen schoonmaakhandschoenen. Maak de gekozen tool wat vochtig en haal deze over jouw vloerkleed heen. Je zult zien dat de dierenharen aan het rubber blijven plakken. Huisdierharen kun je eventueel ook uit een vloerkleed halen met een pluisroller.

Hoe verwijder je hondenurine/kattenurine uit vloerkleed?

Hoe aantrekkelijk je het hoekje van de kattenbak ook inricht of hoe vaak je de hond ook uitlaat, dieren hebben soms een eigen wil. Helaas is de geur van dierenurine in een vloerkleed geen kattenpis. De vlek die het kan veroorzaken evenmin. Bij ongelukjes is het daarom belangrijk om snel te werk te gaan. Volg deze stappen om honden- of kattenurine uit een vloerkleed te verwijderen:

  1. Dep de urine zo snel mogelijk op met keukenpapier of een witte doek. Gebruik geen gekleurde handdoeken, omdat deze mogelijk kleur kunnen afgeven.
  2. Spoel de vlek met koud water. Dit doe je door een kleine hoeveelheid water op de vlek te gieten en opnieuw te deppen om het water en de urine op te nemen. Herhaal dit proces totdat het meeste van de urine is verwijderd.
  3. Behandel de vlek met schoonmaakoplossing of tapijtreiniger. Meng een theelepel milde wasmiddel met een kop water. Vermijd producten met ammoniak, omdat dit de geur van urine kan versterken en huisdieren kan aantrekken om op dezelfde plek te blijven plassen. Breng de oplossing aan op de vlek en gebruik een schone witte doek om de vlek voorzichtig te deppen. Werk van buiten naar binnen om verdere verspreiding van de vlek te voorkomen. Herhaal totdat de vlek is verdwenen.
  4. Spoel de gereinigde plek met koud water om eventuele zeepresten te verwijderen. Dep opnieuw met keukenpapier om het water op te nemen.
  5. Gebruik een azijn- of enzymatische reiniger als er nog steeds een urinegeur is. Meng gelijke delen water en schoonmaakazijn en breng dit aan op de plek. Laat het enkele minuten intrekken en dep het vervolgens droog met keukenpapier. Deze middelen helpen om resterende geuren af te breken.
  6. Laat het vloerkleed volledig drogen voordat je er weer op loopt.

Tip: Als de urinevlek en/of -geur aanhouden, kan het nodig zijn om professionele reinigingsdiensten in te schakelen, vooral als de urine diep in het vloerkleed is doorgedrongen.

hond op vloerkleed fora kat vloerkleed

Hoe haal je kattenpoep/hondenpoep uit vloerkleed?

Oh nee, een grote bruine boodschap midden op je vintage vloerkleed! Vast niet je lievelingsklusje, maar het is belangrijk om snel te werk te gaan. De eerste stap om dierenpoep uit een vloerkleed te verwijderen: de vaste poep van het vloerkleed scheppen met een schep of stevig stuk karton. Vervolgens dep je met een droge witte doek of keukenpapier om overtollig vocht op te nemen. Niet wrijven! Maak na het deppen een middeltje van Biotex en water en dep dit op de vlek. Laat dit een nachtje inwerken en verwijder dit de volgende dag met een vochtige doek. Op deze manier moet het grootste kwaad verholpen zijn. De laatste herinnering aan dit ongelukje verwijder je door een mengsel te maken van 50% water en 50% azijn en dit op de vlek te deppen of de vlek te behandelen met tapijtreiniger. Laat vervolgens goed drogen en geniet van jouw schone vloerkleed!

Een huisdier betekent niet dat je een vloerkleed-loos bestaan hoeft te leven. Door te kiezen voor de juiste materialen en het vloerkleed regelmatig te onderhouden, kunnen jij en je beestje heerlijk genieten van een slaapkamer of woonkamer vloerkleed. Ook voor ongelukjes hoef je niet te vrezen, met deze schoonmaaktips is jouw vloerkleed binnen no-time weer fris en schoon!

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice

TrustedShops
star rating grey star rating grey star rating grey star rating grey star rating grey
star rating star rating star rating star rating star rating
30008 klantbeoordelingen | 4.6 / 5
Niks missen? Volg ons!