22-08-2017 · 6 min. leestijd

Huisdieren en vloerkleden

Ondanks dat Max, Benji en Simba een eigen vachtje in huis hebben, doen ze eigenlijk niets liever dan heerlijk luieren op een fluffy vloerkleed. Natuurlijk is dat hartstikke schattig, maar het zal je verwonderen hoe snel de katten- of hondenharen zicht nestelen in jouw nieuwe vloerkleed. De vraag luidt dan ook: hoe kom je nu van die huisdierharen af? En wat als er zich een klein ongelukje voordoet op je nieuwe vloerkleed? Hoe zorg je er dan voor dat de nare geurtjes uit je tapijt verdwijnen? Wij geven je de juiste tips en tricks om je vloerkleed weer zo goed als nieuw te krijgen!

hond plast op vloerkleed scandinavisch vloerkleed kat

Hoe kan je haren uit vloerkleed halen?

Wanneer je een trotse eigenaar bent van een of meerdere huisdieren, hoort het er nu eenmaal bij. Her en der een verdwaalde huisdierhaar. Huisdieren hebben nu eenmaal een vachtje wat gemakkelijker loslaat. Je huisdier doet het ook echt niet expres. Rond dwarrelende huisdierharen zijn bepaald niet echt hygiënisch. Ze kunnen voor jeuk zorgen of erger nog, allergieën aanwakkeren. Wanneer je hond, kat, poes, cavia of konijn begint te verharen, wil je al snel de stofzuiger pakken om de huisdierharen voor eens en altijd uit het zicht te ruimen. Wanneer de huisdierhaartjes zo gehecht zijn aan de vezels van het vloerkleed, lukt het helaas niet in een keer om deze van het vloerkleed te verwijderen. We moeten eerlijk bekennen dat dit bij een wollen vloerkleed nog wat lastiger gaat. Maar hoe kan je dan haren uit vloerkleed halen? Daarom hebben wij dé tip-der-tips, die gegarandeerd gaat helpen.

And the magic word is...... rubber! Dit is niet het materiaal waar je in eerste instantie direct aan denkt, maar kan op iedere materiaalsoort en kleursetting worden gebruikt. Maak het rubber eerst lichtvochtig met bijvoorbeeld een doekje. Wrijf hierna langzaam over het vloerkleed heen. Je zult zien dat de huisdierharen samen zullen klitten en zich op het rubber verzamelen. Het rubber spoel je weer onder de kraan af en klaar is kees. Rubberen schoonmaakhandschoenen, rubberen borstels en ramenwissers werken het beste voor dit klusje. Wist je dat er voor dit klusje zelfs speciale borstels en trekkers zijn ontwikkeld?

hoogpolig vloerkleed kat wollen vloerkleed hond

Hoe verwijder je huisdieren urine uit vloerkleed?

Hoe aantrekkelijk je het hoekje van de kattenbak ook inricht, kunnen katten nogal koppig zijn. Het kan zo nu en dan wel eens voorkomen dat de kat plast op vloerkleed. De geur van kattenpis, is geen kattenpis! Het is niet fijn thuiskomen en het leukste klusje om te doen, maar het dient wel te gebeuren voordat je omringt bent in de penetrante geur. Het kan gebeuren dat je kat de daad zal blijven herhalen wanneer jij er geen duidelijke sanctie aan verbind. Om te voorkomen dat je kat het als een gewoonte gaat zien om zijn behoefte op het vloerkleed te doen, kan je het vloerkleed tijdelijk in een andere ruimte neerleggen waarbij het de kat verboden wordt om deze ruimte binnen te treden.

Na het opleggen van de sanctie kan het bestrijden van de onaangename geur beginnen. We vallen dan ook maar direct met de deur in huis. Het verwijderen van een urinegeur is een flinke klus dat vaker niet lukt dan wel. De ammoniak van urine hecht zich namelijk vrij snel in de vezels van je vloerkleed. Begin het proces met het droogdeppen van de urinevlek. Dit doe je met absorberend keukenpapier. Maak hierna een mix van azijn en een beetje vloeibaar wasmiddel. Dep dit vervolgens op de plek des onheil en laat het even opdrogen. Verwijder dit vervolgens met een droge doek. Maak de boel af door met een speciale tapijtreiniger de plek nog eens te bewerken. Het kwaad zou nu betreden moeten zijn.

Hoe haal je honden urine uit vloerkleed?

In tegenstelling tot kattenurine is hondenurine iets gemakkelijker uit je Perzisch tapijt te verwijderen. Begin met het maken van een mengsel van azijn en water. Dit mengsel spray je op je vloerkleed en laat je minstens 10 minuten inwerken. Dep hierna met keukenpapier of een spons op de vlek. Het proces beëindig je met een kwartiertje absorberen. Dit doe je door middel van de natte plek te bestrooien met baking soda of zuiveringszout. Op deze manier haal je meestal de geur uit het vloerkleed.

Willen deze trucs niet echt lukken? Ga dan op zoek naar een middel met veel enzymen die de proteïnen en de ammoniak uit de plasvlek trekt. Hier werken wasmiddelen vooral goed. Wanneer je het hebt aangebracht op de vlek, meng je het met water en houdt je de plek iets warmer dan 30 graden. Dit kan je doen door het gebruik van handdoeken of een plastic zak. Op deze manier kunnen de enzymen uit het wasmiddel optimaal hun werk doen. Het kan wel een tijdje duren. Vaak is er een etmaal nodig om het geurtje te doen verdwijnen.

hond op vloerkleed fora kat vloerkleed

Hoe haal je katten- of honden poep uit vloerkleed?

We kunnen er wel om heen draaien en moeilijk over doen, maar dit is het minst fijne klusje in huis om te doen. Misschien ook wel beter te omschrijven als pure ellende! Een grote bruine boodschap midden op je vintage vloerkleed. Vaak gebeurd dit omdat je hond of kat ziek of erg gestrest is. Heel vervelend voor je hond of kat en voor jou! Want hoe haal je poep uit vloerkleed?

Laten we beginnen bij de overtallige ontlasting. Dit kan je door middel van een schepje of keukenpapier van het vloerkleed halen en weggooien. Met een lichtvochtige doek kan je op de vlek gaan deppen. Let op! Niet wrijven. Door te gaan wrijven zorg je er eigenlijk alleen maar voor dat de vlek erger wordt. Maak na het deppen een middeltje van Biotex en water en dep dit op de vlek. Laat dit een nachtje inwerken en verwijder dit de volgende dag met een vochtige doek. Op deze manier moet het grootste kwaad verholpen zijn. De laatste herinnering aan dit ongelukje verwijder je door een mengsel te maken van 50% water en 50% azijn en dit op de vlek te deppen. Het ergste zou nu voorkomen moeten zijn.

Hoe goed je je huisdier ook kent, je weet helaas nooit wat er precies kan gebeuren. Gelukkig zijn er diverse manieren om overtollige huisdierharen te verwijderen en urinevlekken of sporen van ontlasting te verwijderen uit je hoogpolig vloerkleed.

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice

TrustedShops
star rating grey star rating grey star rating grey star rating grey star rating grey
star rating star rating star rating star rating star rating
23.468 klantbeoordelingen | 9.2 / 10
Niks missen? Volg ons!