Welke maat vloerkleed is geschikt voor mijn huis?

Eindelijk de juiste kleur gevonden? Het juiste printje kunnen vinden? En de knoop doorgehakt wat betreft het materiaal? Gedaan met de keuzestress, zal je denken. Maar nee, nog één laatste trede voordat de bestelling voltooid kan worden: het kiezen van de juiste afmetingen voor het vloerkleed. Om het je wat makkelijker te maken, geven we je graag een duwtje in de juiste richting met een aantal tips en richtlijnen zodat je antwoord krijgt op de vraag ‘welke maat vloerkleed past het beste in mijn huis?’.

Tip #1 Om maar gelijk met de deur in je vloerkleedloze huis te vallen: een gouden tip om te zien welke maat vloerkleed het beste in de desbetreffende ruimte past, is het gebruik van schilderstape op de grond. Door verschillende rechthoeken of vierkanten (of cirkels in het geval van een rond vloerkleed) af te plakken, krijg je alvast een klein beetje inzicht in hoe het vloerkleed de ruimte zal vullen.

Tip #2 Wanneer je een klein vloerkleed (vloerkleden t/m 120x170cm) in een ruimte wilt plaatsen, geldt de vuistregel om minstens een strook van ongeveer 25 centimeter over te houden tussen het tapijt en de muur. Hierdoor oogt het geheel ruimtelijk en komt het vloerkleed het beste tot uiting.

Tip #3 Wanneer je een middelgroot of groter vloerkleed (vloerkleden vanaf 140x200) in een ruimte gaat leggen, is de vuistregel voor de strook nog iets royaler. Door ongeveer 50cm tussen de muur en het vloerkleed over te laten, komt het tapijt het beste tot zijn recht en ziet het geheel er opgeruimd uit.

De keuze van bescheiden tot reuze! In onze shop werken we met veel standaard maten vloerkleden. Hierdoor zal er altijd een vloerkleed te vinden zijn die perfect in jouw plaatje past. Maar dan alsnog rest de vraag: waar begin je? Hierbij geven wij je een aantal tips die je kunnen helpen om het juiste formaat vloerkleed te vinden.

Vloerkleden in de woonkamer

Het valt niet te ontkennen, een lekkere plofbank is toch wel waar het in de living om draait. Niets lekkerder dan na een lange dag linea recta naar je sofa te lopen en daar vervolgens niet meer af te komen. Naast in je alledaagse leven, speelt ook in het bepalen van de juiste maat vloerkleed, de zitbank een cruciale rol.

Zo zijn er globaal gezien drie manieren om je vloerkleed ten opzichte van je zitbank te plaatsen.

1. Het zijn de kleine dingen die het ‘m doen

We beginnen bescheiden met het kleinste formaat vloerkleed. Vooral in kleinere woonruimtes is het aan te raden om een woonkamer vloerkleed onder de salontafel te plaatsen. Zorg ervoor dat het vloerkleed nog een paar centimeter onder de tafel uitsteekt zodat het niet ‘opgepropt’ lijkt. Tussen de bank en het vloerkleed houd je ongeveer een strook van 20 centimeter om zo de bank, de tafel en het vloerkleed de ruimte te geven.

Ook wanneer je over een mooie vloer beschikt, maar toch een warme vibe aan je woonkamer wilt toevoegen, is een klein, bescheiden vloerkleedje geschikt. Zo breek je het geheel op en versterken de pracht van de vloer én van je tapijtje elkaar.

Maat-advies

Het ligt een beetje aan de grootte van de salontafel, maar in de meeste gevallen is het kleinste formaat, een 80x150cm vloerkleed voldoende.

2. Doe maar gemiddeld, dan doe je al gek genoeg

De meest traditionele manier is om de voorpoten van je bank op het vloerkleed te zetten. Hierdoor creëer je een bepaalde synergie in de woonkamer omdat alle meubels als het ware een eenheid vormen, met het vloerkleed als verbindende factor. Deze manier is zeer gangbaar en in de meeste indelingen toe te passen. Meet voordat je het vloerkleed bestelt, de bank op. Zorg ervoor dat het vloerkleed ongeveer 15 – 18cm onder de bank komt te liggen. Om de juiste eenheid te krijgen is aan te raden een strook vloerkleed van ongeveer hetzelfde aantal centimeters aan de zijkant van de bank over te houden.

Maat-advies
Doorgaans hebben tweezitbanken een breedte van ongeveer 160cm, waardoor je aan een vloerkleed in de standaardmaat 140x200cm genoeg zal moeten hebben. Toch raden we in dit geval aan om een maatje groter (160x230cm vloerkleed) te overwegen. Zo geef je de bank de ruimte en houdt je genoeg plek over voor een eventuele salontafel. Hetzelfde geldt voor een driezitsbank. Deze hebben een breedte van ongeveer 210cm. Een vloerkleed in de standaardmaat 160x230cm zal passen, maar een vloerkleed van 200cm of meer in de kortste zijde is zeker het overwegen waard.

3. Grootheidswaan-zinnig

Wanneer je de beschikking hebt over een grotere bank óf een royale ruimte, is het volledig plaatsen van je zitmeubel op het vloerkleed een optie. Hierdoor zal de sofa helemaal tot zijn recht komen omdat het als het ware op een voetstuk wordt gezet. Ook wanneer je woonkamer een uitzonderlijk grote ruimte is, creëer je vaak meer eenheid door de bank, salontafel en eventuele zitstoelen op een vloerkleed te plaatsen. Hierdoor ontstaat er als het ware een ‘wooneiland’ in de desbetreffende ruimte.

Maat-advies
Onder het motto ‘als je het doet, doe het goed’ kies je voor het optimale effect, één van de grootste maten; 240x340cm vloerkleed of zelfs een 300x400cm vloerkleed.

Zoek je een vloerkleed voor onder de eettafel?

Een tafel waar aan elke zijde plek is voor drie mensen, kent gemiddeld een afmeting van 90x180cm. Om genoeg plaats te hebben om de stoelen onder de tafel te zetten én naar achter te kunnen schuiven, is het raadzaam om een ruimte van minimaal 40cm aan elke kant over te houden. Een vloerkleed van minimaal 200cm breed is daarvoor een gangbaar formaat. In het geval je ook stoelen aan de korte zijden wilt plaatsen, adviseren we je om een vloerkleed te nemen met een minimale lengte van 290cm.

Tip #4: Doordat je in de eethoek veel te maken hebt met schuivende stoelen, is een onderkleed aan te raden. Het biedt veiligheid, is beter voor het vloerkleed en houdt de boel netjes op zijn plek.

Zoek je een vloerkleed voor in de slaapkamer?

Wanneer je op zoek bent naar het juiste formaat vloerkleed voor in de slaapkamer, is het handig om eerst na denken over de plek war het vloerkleed komt te staan. Wil je het vloerkleed langs de lengte van het bed plaatsen zodat je elke ochtend als eerst met je voeten een zacht tapijtje raakt? Of wil je het vloerkleed aan het voeteneinde leggen? Denk eraan dat wanneer je voor optie één gaat, je ruimte hebt aan beide kanten van het bed en hierbij een heel groot vloerkleedexemplaar of twee slaapkamer vloerkleden nodig hebt.

Natuurlijk kan je ook een vloerkleed onder je bed leggen. Zorg er dan wel voor dat er nog een strook vloerkleed rondom het bed is te zien. Een strook van tussen de 60cm (voor kleinere bedden) en 80cm (voor grotere bedden) geeft het mooiste effect.

Maat-advies
Het gemiddelde eenpersoonsbed heeft een afmeting van 90x200cm. Hierdoor heb je aan een klein of middelgroot vloerkleed genoeg. Ben je in het bezit van een twijfelaar, waarbij de gemiddelde maat 120x200cm is, kan je ook in dit geval aan een klein of middelgroot vloerkleed genoeg hebben. In het geval van een tweepersoonsbed, loopt de breedte op vanaf 140cm.

Natuurlijk zijn dit enkel richtlijnen die kunnen helpen in het kiezen van de optimale maat vloerkleed. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om welke size voor jou matters!

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice

TrustedShops
star rating grey star rating grey star rating grey star rating grey star rating grey
star rating star rating star rating star rating star rating
23.468 klantbeoordelingen | 9.2 / 10
Niks missen? Volg ons!