Welke maat vloerkleed is geschikt voor mijn huis?

Eindelijk de juiste kleur gevonden? Het juiste printje kunnen vinden? En de knoop doorgehakt wat betreft het materiaal? Gedaan met de keuzestress, zul je denken. Maar nee, nog één laatste trede voordat de bestelling voltooid kan worden: het kiezen van de juiste maat vloerkleed. Hoewel het een persoonlijke voorkeur en smaak blijft, zijn er wel een aantal factoren waar je rekening mee kunt houden bij het bepalen van de juiste maat vloerkleed.

Vloerkleed in de zithoek

De maat vloerkleed die jij nodig hebt, is mede afhankelijk van of je het vloerkleed onder of voor de bank plaatst. Een gangbare regel voor het creëren van verbinding en eenheid, is om de voorpoten van de bank op het vloerkleed te plaatsen.

Meet de bank op en tel aan beide kanten ongeveer 15 tot 20 centimeter erbij op. Bij een tweezitsbank met een breedte van 190 centimeter kom je volgens dit voorbeeld uit op een vloerkleed 160x230 cm.

Ben je een kleinere ruimte aan het inrichten? Plaats het vloerkleed dan vóór de bank om een ruimtelijk effect te creëren. Ga niet voor een te groot vloerkleed, omdat dit kan gaan overheersen. In dit geval kun je beter kiezen voor een vloerkleed dat ongeveer even breed is als de bank. Bij een 190 centimeter brede bank kun je dus het beste gaan voor een vloerkleed 140x200 cm.

Maat vloerkleed bank

Bij een hoekbank kun je jezelf wederom afvragen of er genoeg ruimte is om het vloerkleed in zijn geheel of gedeeltelijk op het vloerkleed te plaatsen. Als je die ruimte niet hebt, tel je ongeveer 15 tot 20 centimeter op bij de totale breedte. Zo steekt het vloerkleed aan de lange zijde iets uit en komt het vloerkleed aan de korte zijde tot halverwege de chaise longue. Heb je een hoekbank die 275 centimeter lang is? Ga dan voor een vloerkleed 200x290 cm. Wil je dat het vloerkleed helemaal op het vloerkleed komt te staan? Tel dan aan beide kanten ongeveer 20 tot 30 centimeter op bij de breedte van de bank. Een vloerkleed 230x330 cm past dan het beste bij een hoekbank van 275 cm breed.

Tip: Om een beter beeld te krijgen van hoe een bepaalde afmeting staat in verhouding tot jouw meubels, kun je schilderstape of kranten gebruiken om de  maat af te plakken op de vloer.

Maat vloerkleed hoekbank

Vloerkleed onder de eettafel

Een tafel waar aan elke zijde plek is voor drie mensen, kent gemiddeld een afmeting van 90x180cm. Om genoeg plaats te hebben om de stoelen onder de tafel te zetten én naar achter te kunnen schuiven, is het raadzaam om rondom de tafel een ruimte van minimaal 40 centimeter over te houden. Een vloerkleed in de maat 200x290 cm is in dat geval een gangbaar formaat.

Tip: Doordat je in de eethoek veel te maken hebt met schuivende stoelen, is een onderkleed sterk aan te raden. Het biedt veiligheid, is beter voor het vloerkleed en houdt het vloerkleed netjes op zijn plek.

Maat vloerkleed onder de eettafel
Maat vloerkleed slaapkamer

Vloerkleed in de slaapkamer

Wanneer je op zoek bent naar het juiste formaat vloerkleed voor in de slaapkamer, is het handig om eerst na denken over de plek waar het slaapkamer vloerkleed komt te liggen. Leg je het vloerkleed onder je bed? Zorg er dan wel voor dat het vloerkleed aan beide kanten uitsteekt, zodat je voeten als eerst een zacht tapijtje raken als je uit bed stapt. Houdt rekening met een strook van tussen de 60 en 80 centimeter per zijde. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om aan weerszijden een loper naast het bed te plaatsen. Ook leuk: leg een vloerkleed voor één derde onder het bed of aan het voeteneinde voor een speels effect.

Heb je nog hulp nodig bij het kiezen van de juiste maat vloerkleed? Kom gerust langs in één van onze showrooms. Onze specialisten helpen je graag!

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice

TrustedShops
star rating grey star rating grey star rating grey star rating grey star rating grey
star rating star rating star rating star rating star rating
30008 klantbeoordelingen | 4.6 / 5
Niks missen? Volg ons!