Vloerkleden Summer Sale - 25% korting op heel veel vloerkleden
Vloerkleden Summer Sale - 25% korting op heel veel vloerkleden

Welke maat vloerkleed is geschikt voor mijn huis?

Eindelijk de juiste kleur gevonden? Het juiste printje kunnen vinden? En de knoop doorgehakt wat betreft het materiaal? Gedaan met de keuzestress, zul je denken. Maar nee- nog één laatste trede voordat de bestelling voltooid kan worden. Het kiezen van de juiste afmetingen voor het vloerkleed: een klusje van formaat dus! Om het wat gemakkelijker te maken, geven we je graag een duwtje in de juiste richting met een aantal tips en richtlijnen zodat jij antwoord krijgt op de vraag ‘welke maat vloerkleed past het beste in mijn huis?’.

Tip #1 Om maar gelijk met de deur in je vloerkleedloze huis te vallen: een gouden tip om te zien welke maat vloerkleed het beste in de desbetreffende ruimte past, is het gebruik van plak tape op de grond. Door verschillende vierkanten (of cirkels in het geval van een rond vloerkleed) af te plakken, krijg je alvast een klein beetje inzicht in hoe het vloerkleed de ruimte zal vullen.

Tip #2 Wanneer je een klein vloerkleed (vloerkleden t/m 120x170cm) in een ruimte wilt plaatsen, geldt de vuistregel om minstens een strook van ongeveer 25 centimeter over te houden tussen het tapijt en de muur. Hierdoor oogt het geheel ruimtelijk en komt het vloerkleed het beste tot uiting.

Tip #3 Wanneer je een middelgroot of groter vloerkleed (vloerkleden vanaf 140x200) in een ruimte gaat leggen, is de vuistregel voor de strook nog iets royaler. Door ongeveer 50cm tussen de muur en het vloerkleed over te laten, komt het tapijt het beste tot zijn recht en ziet het geheel er opgeruimd uit.

De keuze van bescheiden tot reuze! In onze shop werken we met veel standaard maten vloerkleden:
Hierdoor zal er altijd een vloerkleed te vinden zijn die perfect in jouw plaatje past. Maar dan alsnog rijst de vraag: waar begin je? Hierbij een aantal die je kunnen helpen om het juiste formaat vloerkleed te vinden.

Vloerkleden in de woonkamer

Het valt niet te ontkennen, een lekkere plofbank is toch wel waar het in de living omdraait. Niets lekkerder dan na een volle dag linea recta naar je sofa te lopen- om daar vervolgens niet meer af te komen. Naast in je alledaagse leven, speelt ook in het bepalen van de juiste maat vloerkleed, de zitbank een cruciale rol.

Zo zijn er globaal gezien drie manieren om je vloerkleed tegen opzichte van je zitbank te plaatsen.

1. Het zijn de kleine dingen die het ‘m doen

We beginnen bescheiden met het kleinste formaat vloerkleed. Vooral in kleinere woonruimtes is het aan te raden om het woonkamer vloerkleed onder de salontafel te plaatsen. Zorg ervoor dat het vloerkleed nog een paar centimeter onder de tafel uitsteekt zodat het niet ‘opgepropt’ lijkt. Tussen de bank en het vloerkleed houd je ongeveer een strook van 20 centimeter om de bank, de tafel en het vloerkleed de ruimte te gunnen.

Ook wanneer je over een mooie vloer beschikt, maar toch een warme vibe aan je woonkamer wilt toevoegen is een klein, bescheiden vloerkleedje geschikt. Zo breek je het geheel op en versterken de pracht van de vloer én van je tapijtje elkaar.

Maat-advies
Het ligt een beetje aan de grootte van de salontafel, maar in de meeste gevallen is het kleinste formaat, een 80x150cm vloerkleed voldoende.

2. Doe maar gemiddeld, dan doe je al gek genoeg

De meest traditionele manier is om de voorpoten van je bank op het vloerkleed te zetten. Hierdoor creëer je een bepaalde synergie in de woonkamer omdat als het ware alle meubels een eenheid vormen, met het vloerkleed als bindende factor. Deze manier is zeer gangbaar omdat het in de meeste indelingen toe te passen is. Meet voordat je het vloerkleed bestelt, de bank op. Zorg ervoor dat het vloerkleed ongeveer 15 – 18cm onder de bank eindigt. Om de juiste eenheid te krijgen is aan te raden een strook vloerkleed van ongeveer dezelfde aantal centimeters aan de zijkant van de bank over te houden.

Maat-advies
Doorgaans hebben tweezitbanken een breedte van ongeveer 160 cm, waardoor je aan een vloerkleed in de standaardmaat 140cm x 200cm genoeg zal moeten hebben. Toch raden we aan om in dit geval voor een maatje groter, 160 x 230cm vloerkleed te overwegen. Geef je bank de ruimte en houdt wanneer je een salontafel voor de bank wilt plaatsen, hier genoeg plek voor over. Hetzelfde geldt voor een driezitter. Deze kennen een breedte van ongeveer 210cm, waardoor een vloerkleed in de standaardmaat 160cm x 230cm zal passen, maar een vloerkleed 200 cm of meer ook te overwegen valt.

Maat vloerkleed bank

3. Grootheidswaan-zinnig

Wanneer je de beschikking hebt over een grotere bank óf een royale ruimte, is het volledig plaatsen van je zitmeubel op het vloerkleed een optie. Hierdoor zal de sofa helemaal tot zijn recht komen omdat het als het ware op een voetstuk wordt gezet. Ook wanneer je woonkamer een uitzonderlijk grote ruimte is, creëer je vaak meer eenheid door de bank, salontafel en eventuele zitstoelen op een vloerkleed te plaatsen. Hierdoor ontstaat er als het ware een ‘wooneiland’ in de desbetreffende ruimte.

Maat-advies
Onder het motto ‘als je het doet, doe het goed’ kies je voor het optimale effect één van de grootste maten; 240x340cm vloerkleed of zelfs een 300x400cm vloerkleed. Let op: deze laatste is niet voor elk vloerkleed mogelijk.

Zoek je een vloerkleed voor onder de eettafel?

Een tafel waar aan elke zijde plek is voor drie mensen kent gemiddeld de afmetingen 90x180cm. Om genoeg plaats te hebben om de stoelen onder de tafel te zetten én naar achter te kunnen schuiven, is het raadzaam om een ruimte van minimaal 40cm aan elke kant over te houden. Een vloerkleed van minimaal 200cm breed en in het geval dat je ook stoelen aan de korte zijden wilt plaatsen, minimaal 290 cm lang is daarbij waarschijnlijk de beste optie.

Tip #4: Doordat je in de eethoek veel te maken hebt met schuivende stoelen, is een onderkleed aan te raden. Het biedt veiligheid, is beter voor het vloerkleed en houdt de boel netjes op de plek.

Maat vloerkleed eettafel

Zoek je een vloerkleed voor in de slaapkamer?

Wanneer je op zoek bent naar het juiste formaat vloerkleed voor in de slaapkamer, is het handig om een afweging te maken over de plek waar je het vloerkleed wilt plaatsen. Wil je het vloerkleed langs de lengte van het bed plaatsen zodat je elke ochtend als eerst met je voeten een zacht tapijtje raakt? Of wil je het vloerkleed aan het voeteneinde leggen? Denk erom dat wanneer je voor optie één gaat, je ruimte hebt aan beide kanten van het bed en een heel groot exemplaar of twee slaapkamer vloerkleden nodig hebt.

Natuurlijk kun je ook een vloerkleed onder je bed leggen. Zorg er dan wel voor dat er nog een strook vloerkleed rondom het bed is te zien. Een strook van tussen de 30cm voor kleinere bedden en 50cm voor grotere bedden geeft het mooiste effect.

Maat-advies
Het gemiddelde eenpersoonsbed heeft afmetingen van 90x200cm. Hierdoor heb je aan een klein of middelgroot vloerkleed genoeg. Ben je in het bezit van een twijfelaar? De gemiddelde maat van dit bed is 120x200cm waardoor je, ook in dit geval aan een klein of middelgroot vloerkleed genoeg hebt. In het geval van een tweepersoonsbed, loopt de breedte op vanaf 140cm.

Natuurlijk zijn dit enkel richtlijnen die kunnen helpen in het bepalen van de optimale maat vloerkleed. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om welke size voor jou matters!

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op Akkoord te klikken of gebruik te maken van onze website ga je hiermee akkoord. Akkoord Meer over cookies »