Wat voor kleur vloerkleed?

Wanneer je het huis (opnieuw) gaat inrichten, komt één van de belangrijkste factoren direct naar boven: kleur. Kleur doet leven! Kleur bepaalt dan ook voor een groot deel de uitstraling van jouw interieur, de sfeer en natuurlijk niet te missen; hoe jij je voelt. Alleen, hoe zorg je ervoor dat je de juiste kleur kiest in jouw huis? Waar zwart met iedere kleur gecombineerd kan worden, is een kleur als paars of groen weer moeilijker te combineren. Over het algemeen zijn we er vaak al snel uit welke kleur verf we op de muur willen hebben en wat voor kleur kussens er op de bank komen te liggen. Voor een vloerkleed gaan we vaak voor een neutrale kleur, omdat deze de andere kleuren wat meer met elkaar verbindt. Wist je dat een kleurrijk vloerkleed ook een verbindende factor kan zijn in jouw woning? Oké, we kunnen ons goed voorstellen dat het een risico is en een stap buiten je comfort zone. We willen je toch uitdagen deze stap met ons te nemen. In dit artikel nemen we je mee in de verschillende kleuren en kleurgroepen.

De belangrijke factor is kleur

Het uitzoeken van een kleur vloerkleed gaat nog veel verder dan alleen kiezen wat jij mooi vindt. Onbewust doet kleur psychologisch erg veel met ons. Om de samenstelling van de kleurgroepen een beetje te begrijpen, leggen we je eerst uit welke kleuren bepaalde gevoelens bij jou kunnen oproepen. Een kleur beïnvloed jouw humeur, hersenen, gemoedstoestand en gedrag. Waar je in een donkere kamer sombere gevoelens kan krijgen, raak je van een lichte kamer juist opgewekt. Omdat het kleurenspectrum ontzettend veel kleuren omvat, beginnen we bij de primaire kleuren blauw, rood en geel.

Blauw
De kleur blauw geeft een vertrouwd gevoel. De kleur biedt rust, zekerheid, betrouwbaarheid en wijsheid. Blauw wordt vaak ook geassocieerd met water, de lucht en kou.

Rood
De kleur rood straalt kracht uit. De kleur staat voor passie, moed, impulsiviteit en uithoudingsvermogen. Vaak wordt de kleur ook geassocieerd met vuur, gevaar en warmte.

Geel
De kleur geel wekt een vrolijk gevoel op. De kleur biedt vrijheid, geluk, plezier en opwinding. Geel wordt vaak ook geassocieerd met positiviteit, vriendschap en intelligentie.

Primaire kleuren kunnen met elkaar gemengd worden, waardoor er nieuwe kleuren ontstaan die weer elk een ander gevoel met zich meebrengen. Om het overzichtelijk, en jou ook vooral makkelijker te maken, hebben we een aantal kleurgroepen ontwikkeld waarbinnen je het perfecte vloerkleed kan vinden. De kleurgroepen bij elkaar omvatten alle kleuren in het kleurenspectrum. Een hoop keuze? Zeker. Maar een kleurgroep maakt het wel weer makkelijker om andere kleuren te elimineren.

Kleurgroep #1: donkere tinten

Binnen deze kleurgroep vallen alle tinten zwart en grijs. Bij een donkere kleur denk je misschien als eerste aan negatieve gevoelens, sombere gedachtes en mysterie. Dat is eigenlijk ook niet heel gek. Iemand zwart maken, een zwart schaap of een zwarte pagina in de geschiedenisboeken. Toch symboliseert de kleur ook positieve gedachten als elegantie, kracht en professionaliteit. De kleur zwart gaat met iedere andere kleur samen, waardoor je een zwart vloerkleed altijd kan combineren met jouw nieuwe inrichting.  

Grijs is een prachtige en veelzijdige mengelmoes van de kleur zwart en wit. De kleur kan in vele tinten gaan en geeft hiermee dan ook vele mogelijkheden. Binnen deze kleurgroep hebben we het over de donkere grijstinten, ook wel antraciet genoemd. Een grijs vloerkleed heeft de kracht jouw woning tot een geheel te vormen en jou een rustgevend gevoel te geven.

De kleurgroep donkere tinten is gemakkelijk te combineren en komt in veel interieurs goed tot zijn recht.

Kleurgroep #2: lichte tinten

Binnen deze kleurgroep kunnen we kleuren opnemen als wit, crème en de lichte tinten van de kleur grijs. Deze lichtere kleuren reflecteren en accentueren de andere kleuren die je in de woonruimte gebruikt. De lichtere kleuren staan in contrast met de donkere kleuren in huis en creëren ruimtelijkheid. Lichte kleuren worden geassocieerd worden met kalmte, balans en netheid.

Overeenkomend met de donkere kleurgroep, kan de lichte kleurgroep uitstekend gecombineerd worden met iedere andere kleur uit het kleurenspectrum.

Een wit vloerkleed kan jou net voor het slapen gaan dat extra zetje geven om écht tot rust te komen. Door de neutrale kleur zorgt een wit vloerkleed ervoor dat jouw hersenen geen extra prikkels meer krijgen.

Kleurgroep #3: aardetinten

Een groep die buiten het contrast valt, maar zeker niet onderdoet, is de kleurgroep aardetinten. Binnen deze kleurgroep vallen kleuren als beige, taupe en bruin. Natuurlijke kleuren die je voortdurend in de natuur tegen het lijf loopt. Daardoor roepen aardetinten positieve gevoelens en rust op. De kleur bruin geeft ons namelijk de associatie met de natuur en de aarde. De kleur staat voor geborgenheid, warmte en bescheidenheid.

Daarnaast heeft ook de kleurgroep aardetint het voordeel dat het met vele andere kleuren gecombineerd kan worden. Met een beige vloerkleed kan je een industrieel, bohemian en Scandinavisch interieur de finishing touch geven. Niet alleen voor het rustgevende karakter, uiteraard ook om jouw voeten een zachte ondergrond te bieden.

Kleurgroep #4: Oranje en terracotta

Oranje is een kleur die ontstaat wanneer je de primaire kleuren rood en geel met elkaar mengt. De kleur oranje geeft ons een avontuurlijk, creatief en optimistisch gevoel. De kleur stimuleert, trekt de aandacht, fascineert en uit vrijheid en plezier. Met een oranje vloerkleed haal je een vrolijke en zomerse sfeer in huis waar jij je goed bij voelt. Ook oranje gaat in vele tinten, waardoor er ook voor jou een passend vloerkleed tussen zit.

Een kleur die we vaker terug gaan zien in het interieur en daarmee ook niet mag ontbreken in deze kleurgroep, is de kleur terracotta. Als we terracotta zeggen, denk je waarschijnlijk aan de bruinoranje bloempotten in je tuin. Terracotta is vanuit het Italiaans vertaald: ‘gebrande aarde’. Terracotta gaat zelf nog door in een aantal tinten en kan goed gecombineerd worden met de kleuren vanuit de kleurgroep aardetinten, maar ook met bijvoorbeeld een velvet fauteuil in de kleur petrol.

 

Kleurgroep #5: Geel

Een primaire kleur die simpelweg recht heeft op een eigen kleurgroep is geel. Een geel vloerkleed brengt meer teweeg dan vrijheid en vrolijkheid. Geel confronteert met verborgen angsten, helpt om emotionele blokkades te overwinnen én verbetert de persoonlijke ontwikkeling. Je bent immers nooit te oud om jezelf te ontwikkelen! Dat we vrolijk worden van geel is ook niet zo gek. We kunnen misschien ook wel zeggen dat de kleur geel jou fictief vitamine D geeft. Deze vitamine krijg je natuurlijk van zonlicht. En wie wordt er nou niet blij van de zon?! Je kan je wel voorstellen hoe vrolijk je wakker wordt met een geel slaapkamer vloerkleed.

Kleurgroep #6: Rood en roze

Rood en roze staan allebei voor liefde. Waar rood passievol en hard is, is roze zacht en lieflijk. Een roze vloerkleed doet denken aan een verliefdheid die na verloop van tijd wellicht kan overgaan in liefde voor een rood vloerkleed. Zowel rood als roze brengen apart van elkaar veel positieve gevoelens naar boven en kunnen deze gevoelens in combinatie erg goed versterken. Waar de kleur rood jou een krachtig en impulsief gevoel geeft, versterkt roze dit door innovatie, vernieuwing en verfrissing. De kleuren rood en roze worden vaker aan het vrouwelijke geslacht toegewezen. In een meisjes vloerkleed zijn deze kleuren dan ook vaak verwerkt.

Kleurgroep #7: Groen

De kleur groen associëren we met de natuur. Bomen, gras, groenten. Kan jij je iets bedenken wat groen is en niet met duurzaamheid en natuur te maken heeft? De kleur groen biedt jou balans in energie, optimisme en harmonie en vrede in het leven. Het is dan ook niet gek dat we gelukkig worden wanneer we door een groen landschap lopen, fietsen of rijden. Niet alleen is het uitzicht adembenemend, ook is dit gebied vaak zuurstofrijk. Kan jij je de biologieles over fotosynthese nog herinneren?

Een groen vloerkleed kan misschien geen extra zuurstof jouw woning inblazen, maar gelukkig kan het wel veel positieve gevoelens bij jou oproepen. De kleur groen brengt harmonie en rust in huis. Combineer het met leuke, exotische planten, een salontafel van mangohout en je hebt zo je eigen jungle!

Kleurgroep #8: Blauw

Is het eerlijk dat we de primaire kleur blauw vaak koppelen aan kou? Misschien wel. Ondanks dat het koud is, is een prachtig winterlandschap wel adembenemend. Eigenlijk heeft de kleur blauw zoveel meer moois in zich dan we misschien in eerste instantie denken. Blauw kan wel degelijk warme gevoelens oproepen. Heb je bijvoorbeeld wel eens gedacht aan hoe een blauw vloerkleed jou het gevoel kan geven dat je je bevindt op de Caribische eilanden? Zeker wanneer je de verdere inrichting van je huis hebt gebaseerd op een ‘beachy’-vibe.

Een vintage vloerkleed blauw biedt een verruimende sfeer waarbij het inspiratie, vrede en rust uitstraalt. Daarnaast werkt het tegen een sleur en kan je zo al je creatieve ideeën de vrije loop laten. De kleur blauw toevoegen aan jouw interieur klinkt ineens helemaal niet meer zo gek!

Kleurgroep #9: Meerkleurig

Kan je niet kiezen uit de eerdergenoemde kleurgroepen, maar wil je toch wat kleur in huis halen? Dan kan je kiezen voor de meerkleurige kleurgroep. Wordt dat dan niet te druk of gek? Zeker niet. Bij de ontwikkeling van een multicolor vloerkleed wordt er goed gekeken naar welke kleuren goed met elkaar samengaan en elkaar versterken in een vloerkleed. Door de samenstelling ontstaat er een opvallend vloerkleed dat echt dé eyecatcher wordt van jouw woonruimte.

Wist je dat een werkdag nooit saai is met een meerkleurig kantoor vloerkleed? Door een meerkleurig vloerkleed neer te leggen, krijgt jouw brein keer op keer een creatieve boost. Alle ideeën die je krijgt, wil je zo snel en goed mogelijk uitvoeren. Het geeft jouw werkplek niet alleen sfeer, je voorkomt ook krassen op de vloer die worden veroorzaakt door het schuiven van bureaustoelwieltjes.

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice

TrustedShops
star rating grey star rating grey star rating grey star rating grey star rating grey
star rating star rating star rating star rating star rating
30008 klantbeoordelingen | 4.6 / 5
Niks missen? Volg ons!