Vloerkleden Sale - tot 30% korting op heel veel vloerkleden
Vloerkleden Sale - tot 30% korting op heel veel vloerkleden

Vloerkleed reinigen

Help! Een vlek op mijn vloerkleed! Wat is nu de juiste manier om een vloerkleed schoon te maken? Deze vraag ontvangen wij wekelijks. Een ongeluk zit in een kleine hoek en daarom vind je hieronder een stappenplan voor het schoonmaken van jouw vloerkleed. Je vloerkleed blijft namelijk niet uit zichzelf eeuwig prachtig stralen. Eerst verdelen we het vloerkleed schoonmaken op basis van het materiaal. Elk materiaal heeft namelijk zijn eigen schoonmaakwijze; 

#1 Natuurlijke vloerkleden schoonmaken

Bestaat je vloerkleed uit 1 of meerdere natuurlijke bestanddelen als wol, katoen, jute, viscose of leer? Dan is het van belang te weten dat deze materialen reageren op water. Lees hieronder of jouw vloerkleed tegen water kan.

Katoenen vloerkleed Schoonmaken

Beetje water. Katoen is een natuurlijke stof die bekend staat om zijn stevigheid en kan best wel tegen een beetje water. Let wel op dat je niet te hard wrijft en zo de vezels kapot maakt.

Viscose vloerkleed schoonmaken

Beetje water. Viscose vloerkleden kunnen een beetje water hebben, maar niet te veel. Wees dus voorzichtig en gebruik water met mate.

Wollen vloerkleed schoonmaken

Beetje water. Wol is een solide stof. Een vochtige doek kan, een plens water kan NIET. Behandel het vloerkleed altijd voorzichtig en beperkt wrijven tot een minimum om de vezels heel te laten.

Jute of sisal vloerkleed schoonmaken

Geen water. Jute, Hennep en Sisal vloerkleden kunnen niet tegen water. Als jute in aanraking komt met water krimpt het en hierdoor gaat je vloerkleed bobbelen. Let er dus goed op als je jouw vlek ten aanval gaat.

Velours vloerkleed schoonmaken

Beetje water. Velours lijkt qua look en feel erg op fluweel. Deze stof staat er om bekend dat het veel kan hebben en om die reden makkelijk in onderhoud is. Vaak kun je een vlek met een droge doek al verwijderen, is het hardnekkiger, dan is een klein beetje water vaak al voldoende. Belangrijk is dat je niet hard wrijft, omdat veloursweefsel dan kapot gaat.

Chenille vloerkleed schoonmaken

Geen water. Chenille is een gevoelige stof die niet goed tegen water kan. Deze katoenen stof is vergelijkbaar met velours en fluweel en verdient een zachte aanpak. Gebruikt dus zeker geen water en probeer met een droge doek de vlek er uit te deppen.

Leren vloerkleed schoonmaken

Beetje water. Een leren vloerkleed kan je schoonmaken met water, maar pas op dat je niet gaat schrobben. Een typisch leren vloerkleed is een koeienhuid. Door de koeienhuid zacht te behandelen voorkom je uitval van de haren. Je kunt het best een oplossing van water met groene zeep gebruiken. Groene zeep is een zacht schoonmaakmiddel dat de poreuze haren niet zal aantasten.

 

#2 Synthetisch vloerkleed schoonmaken

Zitten er geen natuurlijke materialen in je vloerkleed? Bestaat je vloerkleed voor 100% uit synthetische materialen, dan is water geen probleem. Blijf voorzichtig met wrijven en probeer altijd te deppen, zo gaat je vloerkleed altijd langer mee!

Vlek in vloerkleed schoonmaken

Dan het volgende onderdeel, wat voor soort vlek is het?

Je ziet het bordeauxrode druppeltje in slow motion naar beneden koersen. Je probeert tevergeefs nog met het puntje van je servet het ontsnapte bolvormige vochtdeeltje te behoeden van de val, maar nee, met een dramatische duik klettert het rode goedje naar beneden. Om zich vervolgens in jouw kraakwitte tapijt te nestelen. Een vlek: de een ziet het als een mooie herinnering aan een leuke avond, een ander wil het zo snel mogelijk uit het zicht hebben. Maar dan volgt de grote vraag: HOE DAN?!?

Hoe krampachtig je het ook probeert te voorkomen, een vloerkleed blijft helaas niet voor eeuwig spik & span. Zijn het niet een paar moddervoeten of de haren van de buurkat, dan zijn het wel rondvliegende etens- of drankresten. Een vloerkleed blijft niet ongedeerd. Maar met deze tips & trucs heb je je vloerkleed na elk incident weer fris, fruitig en schoon. Hoe je het best vlekken in je vloerkleed verwijdert hangt af van de soort vlek. Lees hieronder verder!

#1 Rode wijnvlek in je vloerkleed

Er zijn heel wat fabeltjes over het bestrijden van dit kwaad. Weleens gehoord van de truc waarbij je gedwongen wordt een fles witte Chardonnay ’67 over de rode wijn vlek te sprenkelen? DOE HET NIET! Want het helpt niet. Door het suiker in de wijn ontstaat er enkel een plakvlek waarin het vuil vast blijft zitten.

Wat kun je dan wel doen? Begin eerst gewoon rustig met een vochtige handdoek waarmee je de vlek droog dept. Herhaal dit meerdere malen na elkaar, totdat de boel droog is. Wanneer de vlek er nog steeds zit, is grover geschut nodig. Geschut in de vorm van zout! Hoe ga je hiermee te werk?

 • Haal het zoutvaatje erbij en laat het zout tegen alle voedingsregels in, rijkelijk vloeien over de vlek.
 • Het kan een tijdje duren, maar je zult zien dat het zout zich gulzig volzuigt met de rode wijn. Verwijder daarna met een vochtige doek het zout van het vloerkleed of zuig het op met de stofzuiger.
 • Herhaal dit net zolang totdat het tapijt wijn-vrij is. Let op: werk van buiten naar de kern van de vlek, zo zorg je ervoor dat de wijn niet uitloopt.
 • Zit de wijnvlek er al een tijdje? Bestrijd deze dan met (witte wijn-) azijn. Besprenkel de vlek, laat het even voor een uurtje inwerken en dep het gedeelte van het vloerkleed droog.

#2 Stinkend tapijt reinigen

Heb je last van ander, niet nader te identificeren vuil op het vintage vloerkleed? Keer terug naar het keukenkastje en pak een fles azijn en een wat bakpoeder erbij. Ditmaal wordt dat stukje misbaksel op het tapijt bestreden!

 • Giet een beetje azijn op de vlek.
 • Bestrooi het stuk kwaad dat jouw vloerkleed heeft bezet met een flinke lading bakpoeder.
 • Giet hier zachtjes lauwwarm water overheen en zie hoe het mengsel zich intrekt in jouw vloerkleed. Soms kan het zelfs een beetje gaan bruisen.
 • Verwijder na een uurtje het geheel met een stofzuiger en bekijk het resultaat. Is het minder? Pas deze truc nogmaals toe!
 • Gaat het te langzaam? De sterkere variant ‘Baking Soda’ werkt iets agressiever.
 • Is de vlek weg maar hangt de onaangename odeur nog rondom de crimescene? Bekijk dan onze James starterset vloerkleden vlekverwijdering.

#3 Moddervlekken in tapijt schoonmaken

Heeft er weer zo’n modderfiguur over je vloerkleed gelopen met een stel vieze schoenen? Dit is het reddingsplan.

 • Laat eerst de modder opdrogen. Droge deeltjes kun je gemakkelijker tussen de naden uit vissen. Probeer eerst de boel los te wrikken met je handen of bijvoorbeeld met een vork.
 • Zuig de overtollige deeltjes modder op met de stofzuiger.
 • Heeft de modder nog een bruine vlek achtergelaten? Giet er een beetje azijn overheen. Wacht af totdat de vlek zich gaat hechten aan de azijn. Dep daarna het geheel droog en vervolg het proces met een doek met vloeibaar, mild wasmiddel erop. Dep hiermee de laatste restjes modder weg en hopelijk kleurt het vloerkleed weer als vanouds. Wilt dit nog niet werken, gebruik dan de James starterset vloerkleden vlekverwijdering.

Gelukt? Dat is natuurlijk fijn, maar in dit geval, is het credo ‘beter voorkomen dan bestrijden’ van kracht. Dus hoppaaa, voeten vegen en meteen schoenen uit wanneer je binnenkomt.

#4 Vetvlekken en bloedvlekken verwijderen uit je tapijt
Hoe verwijder je agressieve vlekken zoals vetvlekken, inktvlekken en bloedvlekken uit je vloerkleed? Probeer eerst om met een mengsel van citroensap en koud water de vlekken te verwijderen. Wanneer dit niet lukt, is het raadzaam om onze speciale tapijtvlekken verwijderaars te kopen die deze vlekken kunnen oplossen. Zo weet je zeker dat het tapijt niet beschadigd raakt.

Huisdier vlekken in je vloerkleed?

Het maakt huis vaak net iets meer thuis, een Snuitje, Poekie of Rex in huis.  Huisdieren doen vaak niets liever dan heerlijk luieren op een zacht vloerkleed. Hartstikke schattig natuurlijk, maar je kunt je blijven verwonderen over hoe snel de haren zich ook in jouw vloerkleed nestelen. De vraag luidt dan ook; hoe kom je nu van die huisdierharen af? En wat als er zich een klein ongelukje voordoet, precies op jouw lichte vloerkleed? Of hoe zorg je ervoor dat die nare luchtjes die in het tapijt zijn getrokken, de kiem in worden gesmoord? Wij geven je tips in dit huisdieren-en-vloerkleden SOS.

#1 Huisdierharen uit jouw vloerkleed halen?

Het hoort er nu eenmaal bij, her en der een verdwaalde huisdierhaar. Dieren hebben nu eenmaal een vachtje dat soms wat makkelijker loslaat. Ze doen het echt niet expres, het zijn immers ook maar dieren. Maar rondliggende huisdierharen zijn niet erg hygiënisch, kunnen voor jeuk zorgen en erger nog, allergieën aanwakkeren. Wanneer jouw hond, kat, poes, cavia, konijn, noem-maar-op, begint te verharen, wil je al snel de stofzuiger pakken om die haren voor eens en voor altijd uit het zicht te krijgen. Echter lukt dit vaak niet optimaal. De haartjes zijn zo gehecht aan de vezels van het vloerkleed, dat ze moeilijk los laten en bij een wollen vloerkleed is dit nog erger. Daarom hebben wij de tip-der-tips, die gegarandeerd gaat helpen.

And the magic word is...... rubber! Jazeker. Maak dit materiaal eerst lichtvochtig met bijvoorbeeld een doekje en wrijf daarna langzaam over het vloerkleed heen. Je zult zien, de haren klitten samen en verzamelen zich op het rubber. Dit spoel je af onder de kraan en klaar is kees. Rubberen schoonmaakhandschoenen, rubberen borstels en ramenwissers werken het beste voor dit klusje. Voor dit werkt zijn zelfs speciale borstels en trekkers ontwikkeld. Deze truc is toe te passen op alle soorten materialen en kleursettings.

#2 Hoe verwijder je katten urine uit je vloerkleed?

Katten kunnen nogal koppig zijn. Hoe aantrekkelijk je de kattenbak ook inricht en vol gooit met de allerfijnste grindkorrels; het kan weleens voorkomen dat de kat, al dan niet per ongeluk, de urine laat lopen op jouw vloerkleed. En dat is niet mals. De geur van kattenpis, is geen kattenpis.

Om het niet al erger te maken dan het al is; zorg ervoor dat de kat het niet weer doet. Het kan namelijk dat de kat deze daad zal blijven herhalen wanneer er geen duidelijke sancties aan verbonden zijn. Leg het vloerkleed daarom tijdelijk even ergens anders neer of verbiedt de kat om in dezelfde kamer waarin het tapijt ligt te komen.

Nu kan het bestrijden van de onaangename odeur beginnen. Het is nogal een flinke klus, die vaker niet lukt dan wel. De ammoniak van de kattenpies hecht zich namelijk snel in de vezels van het vloerkleed. Wanneer je het aan durft begint dit langdurige proces bij het droog deppen van de kattenpis met absorberend keukenpapier. Maak daarna een mix van azijn en een beetje vloeibaar wasmiddel. Dep dit vervolgens op de plek des onheil. Laat het opdrogen en verwijderen dan met een droge doek. Maak de boel af door met een speciale tapijtreiniger de plek nog eens te bewerken. Het kwaad zou nu bestreden moeten zijn. Echter zoals eerder gezegd, is de urine van een kat iets wat hardnekkig in het vloerkleed kan gaan zitten. Het kan dus voorkomen, dat het vloerkleed niet meer te redden valt. Dan maar een bak kattengrind onder de salontafel.

#3 Hoe haal je hondenplas uit je vloerkleed?

In tegenstelling tot kattenpis, is hondenurine iets gemakkelijker uit het tapijt te verwijderen. Door een mengsel van azijn en water op de vlek te sprayen, dit minstens 10 minuten te laten inwerken, daarna op te deppen met keukenpapier of een spons, kom je al een heel eind. Door het proces te eindigen met een kwartiertje absorberen d.m.v. het leggen van bakingsoda of zuiveringszout op de vlek, haal je meestal de geur uit het vloerkleed.

Willen deze trucs niet lukken? Ga dan op zoek naar een middel met veel enzymen die de proteïnen en de ammoniak uit de plasvlek trekt. Wasmiddelen werken hiervoor goed. Wanneer je ze na het aanbrengen op de vlek mengt met water en ze daarna iets warmer houdt dan dertig graden door het gebruiken van handdoeken of een plastic zak, kunnen de enzymen uit het wasmiddel optimaal hun werk doen. Let wel, dit duurt een tijdje. Een etmaal is vaak nodig om alle geurtje te doen verdwijnen.

#4 Hoe haal je katten- of hondenpoep uit je vloerkleed?

We kunnen er lang en moeilijk over doen, maar dit is gewoon niet leuk. Ofwel, pure ellende. Vaak gebeurd het omdat je hond ziek of erg gestrest is; een grote bruine boodschap het liefst in het midden van je vintage vloerkleed. Wat nu? Verwijder eerst de overtollige ontlasting met een licht vochtige doek. Let erop, begin niet met wrijven want dan wordt het enkel maar erger. Daarna een middeltje maken van Biotex en dit op de vlek deppen. Een nachtje inwerken en daarna met een droge doek verwijderen. Als het goed is, is het grootste kwaad geschied. De laatste herinnering aan dit kwaad verwijder je door een mengsel van 50% water en 50% azijn op de vlek te deppen. Nu zou het ergste voorkomen dienen te zijn. Groetjes aan de hond! Hoe zuur het ook is, met huisdieren weet je nooit precies wat er kan gebeuren. Gelukkig zijn er manieren om overtollige huisdierharen weg te halen en urinevlekken of sporen van uitwerpselen te verwijderen uit vloerkleden. Wanneer het je allemaal iets teveel wordt, dan moet je misschien maar gewoon een goudvis nemen.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op Akkoord te klikken of gebruik te maken van onze website ga je hiermee akkoord. Akkoord Meer over cookies »