Vloerkleden SALE - 25% korting op heel veel vloerkleden
Vloerkleden SALE - 25% korting op heel veel vloerkleden
Hoe reinig je een sisal vloerkleed?
Wooninspiratie / 05 Nov 2019

Hoe reinig je een sisal vloerkleed?


Eindelijk is het vloerkleed dat je al een hele periode voor ogen had gearriveerd. De hele inrichting van jouw nieuwe stulpje komt nu samen! Het kleed moest van heinde en verre komen maar daar is ie’ dan. Jouw kersverse tapijt heeft wel erg bijzondere roots; niemand minder dan de Maya’s uit Midden Amerika bekleedden hun huizen al met dit materiaal. Jaren geleden maakten zij al geweven vloerkleden van sisal. De natuurlijke sisal-vezel is afkomstig van de agave plant. Een prachtig, tropisch sisal vloerkleed pronkt in de woonkamer. Daar moet op geproost worden! Tijdens het uitbrengen van een toost let je alleen éven niet op. Het resultaat? Een vlek in je sisal tapijt! Wat te doen? Pas de volgende tips toe op jouw sisal tapijt en alles komt goed!

Sisal tapijt reinigen; Wees er snel bij

Misschien wel de belangrijkste tip bij het schoonmaken van een vlek in ‘t sisal tapijt: wees er snel bij! Blijf niet bibberend op de bank zitten van de schrik maar probeer in actie te komen. Hoe langer de vlek op het sisal tapijt blijft, hoe groter de schade. Je wilt voorkomen dat een vlek opdroogt en daardoor nog hardnekkiger wordt. Dit is dus regel nummer één wanneer je een sisal tapijt reinigt!

Sisal kleed; Teveel vocht is foute boel 

Je bent als een blok gevallen voor dit oersterke vloerkleed met natuurlijke glans. Tegen één ding is het sisal kleed echter niet erg bestand: vocht! Het tast de structuur van de tropische vezel namelijk aan. Overtollig vocht zorgt voor meer problemen. Dit is dan ook de tweede hoofdregel bij het reinigen van een sisal kleed: wrijf een vochtvlek absoluut niet verder in op het tapijt. Dit geldt overigens ook voor een jute vloerkleed

Dep een natte vlek rustig af met bij voorkeur een absorberend doekje (lees: geen vochtige doek)! Leg vervolgens een keukenpapiertje op de vochtplek. Het keukenpapier zal de overige vloeistof opnemen. Herhaal dit meerdere malen en de schade zal flink minder worden. Waar keukenpapier niet allemaal goed voor is. Je kunt gelukkig weer opgelucht ademhalen! 

Pro-tip: denk jij weleens na over het vochtgehalte in jouw stulpje? Dit is een preventieve maatregel die je kunt nemen. Jouw sisal kleed zal er aanzienlijk langer van mee gaan! Je wilt toch ook zo lang mogelijk genieten van jouw tropische pronkstuk?

Hardnekkige vlek op je vloerkleed sisal? 

Ben jij toevallig ook een liefhebber van chocolade? Snoepen van een reep melkchocolade kan heerlijk zijn tijdens een avondje voor jezelf. Let alleen wel: chocolade veroorzaakt hardnekkige vlekken. Ook in je vloerkleed. Probeer een opgedroogde vlek zoveel mogelijk weg te krabben met een mes. De achterkant van een lepel wil ook nog weleens helpen. Ga bij indroging in ieder geval niet aan de slag met keukenpapier of een andere doek. Dit zal de vlek niet wegnemen bij het reinigen van ‘t vloerkleed sisal.

 

Rode wijnvlek op sisal behandelen

Om terug te komen op het schoonmaken van de bovenstaande rode wijnvlek, hoe pak je dit concreet aan? Loop in ieder geval vast naar het keukenkastje! Zout en bakpoeder toveren de rode substantie weg uit jouw sisal tapijt. Strooi allereerst het zout of wat bakpoeder over de rode wijn-vlek. Verdeel dit eventueel met een kleine borstel over de hele natte plek. Laat het strooisel het werk doen door het een poos te laten inwerken. Dit mag een paar uur zijn, maar een hele nacht is het allerbeste. 

De vlek wordt roze van kleur wanneer alle ‘dirt’ weg is. Stofzuig hierna jouw sisal tapijt en hopelijk ziet het er weer als nieuw uit. Lesje geleerd! Oppassen met rode wijn. Deze behandeling is erg geschikt voor het sisal tapijt want zoals jullie weten is teveel vochtigheid foute boel. 

Neutraliseren van geuren op vloerkleed

Naast het oog, wil de neus ook wat. Het sisal vloerkleed is na reiniging weer hersteld in optima forma. De enige vraag die nog rest is: wat te doen aan een penetrante geur in het sisal kleed? Combineer water met azijn of ammonia, dit kan erg behulpzaam zijn bij het neutraliseren van geurtjes die je liever niet in je tapijt wilt hebben. Heb je een jonge viervoeter rondlopen die nog niet helemaal zindelijk is? Knoop dit dan goed in je oren: azijn en water is de sleutel. Maar let op: niet te veel vocht op je vloerkleed laten, maak schoon met mate! 

Hopelijk kom je met deze tips ver en wordt jouw sisal tapijt niet langer slachtoffer van rode wijn, kaarsvet of een huisdier met vieze poten. Kom je er helemaal niet uit? Overweeg dan gebruik te maken van vloerkleden reinigingsset of schakel de hulp in van een professionele tapijtreiniger. 

Laat een reactie achter


Terug naar overzicht
Deze website maakt gebruik van cookies. Door op Akkoord te klikken of gebruik te maken van onze website ga je hiermee akkoord. Akkoord Meer over cookies »