Vloerkleden Sale - tot 30% korting op heel veel vloerkleden
Vloerkleden Sale - tot 30% korting op heel veel vloerkleden
Hoe maak je een vloerkleed schoon?
Wooninspiratie / 29 Jan 2019

Hoe maak je een vloerkleed schoon?


Je ziet het bordeauxrode druppeltje in slow motion naar beneden koersen. Langzaam golft het mee op de bolling van het glas, om ineens de versnelling in te zetten en brutaal richting de hals van de kelk te glijden. Je probeert tevergeefs nog met het puntje van je servet het ontsnapte bolvormige vochtdeeltje te behoeden van de val, maar nee, met een dramatische duik klettert het rode goedje naar beneden. Om zich vervolgens in jouw kraakwitte tapijt te nestelen. Een vlek: de een ziet het als een mooie herinnering aan een leuke avond, een ander wil het zo snel mogelijk uit het zicht hebben. Maar dan volgt de grote vraag: HOE DAN?!?

Hoe verwijder je vlekken uit een vloerkleed?

Hoe krampachtig je het ook probeert te voorkomen, een vloerkleed blijft helaas niet voor eeuwig spic & span. Zijn het niet een paar moddervoeten of de haren van de buurkat, dan zijn het wel rondvliegende eten- of drankresten. Een vloerkleed blijft niet ongedeerd. Maar met deze tips & trucs heb je je vloerkleed na elk incident weer fris, fruitig en schoon.

Om bij de basis te beginnen: hoe verwijder je vlekken uit een vloerkleed?

Een paar zaken die je houvast geven:

WEES VOORZICHTIG. Van welk materiaal het vloerkleed ook gemaakt is, je wilt niet dat de boel verkleurd, er naden los gaan laten of dat er vreemde bollingen ontstaan. Wees daarom niet te fanatiek met agressieve schoonmaakmiddelen of water. Wanneer deze niet speciaal voor het vloerkleed zijn ontwikkeld, kunnen ze deze juist beschadigen.

Wat dien je dan wel te gebruiken? Begin eerst met een doek dat licht vochtig is gemaakt met KOUD WATER. Leg dit op de vlek en begin met DEPPEN. Dat betekent dus: NIET WRIJVEN! Driftig boenen, zorgt er juist voor dat de vlek zich nog verder in de vezels gaat nestelen. DEPPEN, dat is de kuur voor al je schoonmaakproblemen.

In veel gevallen werkt deze methode na een aantal keer herhalen vaak goed. Wanneer het om meer agressieve gevallen gaat, zijn er andere methodes die de vlek kunnen verwijderen.

Hoe krijg je rode wijn uit je vloerkleed?

Er zijn heel wat fabeltjes over het bestrijden van dit kwaad. Weleens gehoord van de truc waarbij je gedwongen wordt een fles witte Chardonnay ’67 over de rode wijn vlek te sprenkelen? DOE HET NIET! Want het helpt niet. Door het suiker in de wijn ontstaat er enkel een plakvlek waarin het vuil vast blijft zitten.

Wat je wel kan doen? Begin eerst gewoon rustig met een licht vochtige handdoek waarmee je de vlek droog dept. Herhaal dit meerdere malen na elkaar, tot dat de boel droog is. Wanneer de vlek er nog steeds zit, is grover geschud nodig. Geschud in de vorm van Naci, ofwel zout! Hoe ga je hiermee te werk?
 

 

Hoe krijg je rode wijn uit een vloerkleed

 • Haal het zoutvaatje erbij en laat het zout tegen alle voedingsregels in, rijkelijk vloeien over de vlek.
 • Het kan een tijdje duren, maar je zult zien dat het zout zich gulzig volzuigt met de rode wijn. Verwijder daarna met een vochtige doek het zout van het vloerkleed of zuig het op met de stofzuiger.
 • Herhaal dit net zolang totdat het tapijt wijnvrij is. Let op: werk van buiten naar de kern van de vlek, zo zorg je ervoor dat de wijn niet uitloopt.
 • Zit de wijnvlek er al een tijdje? Bestrijd deze dan met (witte wijn-) azijn. Besprenkel de vlek, laat het even voor een uurtje inwerken en dep het gedeelte van het vloerkleed droog.

Hoe verwijder je vlekken met een luchtje uit je vloerkleed?

Heb je last van ander, niet nader te identificeren stuk vuil op het vintage vloerkleed? Keer terug naar het keukenkastje en pak een fles azijn en een van die pakken bakpoeder (want die koop je steeds opnieuw wanneer je spontaan een taart wilt gaan bakken) erbij. Ditmaal wordt dat stukje misbaksel op het tapijt bestreden!

 • Giet een beetje azijn op de vlek.
 • Bestrooi het stuk kwaad dat jouw vloerkleed heeft bezet met een flinke lading bakpoeder.
 • Giet hier zachtjes lauwwarm water overheen en zie hoe het mengsel zich intrekt in jouw vloerkleed. Soms kan het zelfs een beetje gaan bruisen.
 • Verwijder na een uurtje het geheel met een stofzuiger en bekijk het resultaat. Is het minder? Pas deze truc nogmaals toe!
 • Gaat het te langzaam? De sterkere variant ‘Baking Soda’ werkt iets agressiever.
 • Is de vlek weg maar hangt de onaangename odeur nog rondom de crimescene? Bekijk dan onze tapijtreiniger.

Hoe verwijder je moddervlekken uit je tapijt?

Heeft er weer zo’n modderfiguur over je vloerkleed gelopen met een stel vieze schoenen? Dit is het reddingsplan.
 • Laat eerst de modder opdrogen. Droge deeltjes kun je gemakkelijker tussen de naden uit vissen. Probeer eerst de boel los te wrikken met je handen of bijvoorbeeld met een vork.
 • Zuig de overtollige deeltjes modder op met de stofzuiger.
 • Heeft de modder nog een bruine vlek achtergelaten? Giet er een beetje azijn overheen. Wacht af totdat de vlek zich gaat hechten aan de azijn. Dep daarna het geheel droog en vervolg het proces met een doek met vloeibaar, mild wasmiddel erop. Dep hiermee de laatste restjes modder weg en hopelijk kleurt het vloerkleed weer als vanouds. Wilt dit nog niet werken, gebruik dan een tapijtreiniger.
  Hoe verwijder je modder uit een vloerkleed 


Dat is natuurlijk fijn, maar in dit geval, is het credo ‘beter voorkomen dan bestrijden’ van kracht. Dus hoppaaa, voeten vegen en meteen schoenen uit wanneer je binnenkomt.

Hoe verwijder je agressieve vlekken zoals vetvlekken, inktvlekken en bloedvlekken uit je vloerkleed?

Probeer eerst om met een mengsel van citroensap en koud water de vlekken te verwijderen. Wanneer dit niet lukt, is het raadzaam om speciale tapijtvlekken verwijderaars te kopen die deze vlekken kunnen oplossen. Zo weet je zeker dat het tapijt niet beschadigd raakt.

Let op; sommige vloerkleden kunnen slecht tegen vocht

Wees daarom altijd voorzichtig met vloeistoffen. Sommige vloerkleden kunnen bol trekken bij aanraking met vloeistof. Twijfel je over het aanpakken van de vlek? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Reacties:
Anton Versnel:
Het vloerkleed heeft vlekken waar veel gezeten wordt
Heb het tapijt pas enkele maanden maar je ziet nu al duidelijk verschil
Wat kan ik er tegendoen
Het is niet mooi meer
Graag een reactie

Laat een reactie achter


Terug naar overzicht
Deze website maakt gebruik van cookies. Door op Akkoord te klikken of gebruik te maken van onze website ga je hiermee akkoord. Akkoord Meer over cookies »