10-04-2018 · 4 min. leestijd

Ontdek de geschiedenis van het vloerkleed!

Lang geleden in een land hier ver vandaan, begon het fenomeen ‘vloerkleed’ te bestaan. Geboren onder de noemer ‘tapijt’, maar toen al famous om haar oogverblindende schoonheid. Dat het tapijt tot 1900 amper op de vloer heeft gelegen is een leuk weetje en nog maar het begin achter de geheimen van het begeerde vloermatje die je gaat ontdekken in deze blog!

Al in het Oude Testament werd het tapijt geroemd, zo werd het oudste geknoopte kleed het ‘Pazyryk’ genoemd. Het gebruik van tapijten heeft een mooie loop genomen. Wil jij weten hoe het vloerkleed dan zo in onze woonkamers is terechtgekomen? Jij bent straks net zoals deze poëet, degenen die het weet in deze korte samenvatting over de geschiedenis van het vloerkleed.

Zo. Even een kunstzinnig stukje poëzie om alvast een beetje in de artistieke mood te komen. Want hoewel het vloerkleed begon als iets praktisch, is het in de loop van de tijd uitgegroeid tot een begeerd stukje kunst. Vroeger enkel voor de elite, tegenwoordig gelukkig ook voor Jan Modaal.

Het tapijt, terug in de tijd

Laten we bij het begin beginnen. Terug naar de tijd waarin mannen echt harig waren, vrouwen niet kookten uit pakjes en kinderen nooit verwend raakten. In de tijd van de nomaden was iedereen bezig met overleven. Elk volk op een eigen manier, maar zowel de Chinezen, de Egyptenaren en de Maya’s op het Zuid-Amerikaanse continent vulden hun dagen met voedsel verzamelen, jagen, onderdak zoeken en warm blijven. Eerst hing men dierenvellen aan de wanden van de hutten om de warmte binnen te houden, maar al gauw kwam de mens erachter dat het knopen en weven van wolgaren en plantenvezels tot grote stukken stof veel beter werkte. De eerste tapijten waren dan ook vooral praktisch van aard.

Het tapijt en haar schoonheid

Maar naarmate de tijd vorderde en het leven minder primitief werd, begon ook de schoonheid van de leefomgeving belangrijker te worden. Mannen werden iets minder harig, vrouwen droegen pakjes met net iets meer taille. Zo werden ook de tapijten onder de loep genomen! Door nieuwe knoop en weeftechnieken konden patronen gecreëerd worden, waardoor geknoopte vloerkleden van verschillende kleuren, prints en versieringen werden voorzien. In de loop van de tijd werd het knopen van tapijten steeds geavanceerder waardoor het zich in het Midden-Oosten tot een ware kunst ontwikkelde.

Het tapijt van de oudste leeftijd

De golden-oldie onder de tapijten is het eerder genoemde “Pazyryk” tapijt. In 1949 stuitten archeologen op het bijzonder goed bewaarde Perzische tapijt tijdens een opgraving in Siberië. Echter wijst onderzoek uit dat het tapijt, gemaakt van een flinke bos kostbaar kamelenhaar, afkomstig moet zijn uit Armenië wat toen een regio binnen het Perzische rijk. Waarschijnlijk diende het tapijt een hooggeëerde prins te vergezellen tijdens zijn reis naar het hiernamaals. In die tijd werd de elite begraven met alles wat los en vast zat, om het leven in de hemel zo comfortabel mogelijk te maken. Dat een paar dagen na de begrafenis de graftombes volledig leeggeroofd werden, is een ander verhaal. Het toeval wil in dit geval dat de rovers het vloerkleed zijn vergeten, de permafrost haar werk heeft gedaan en het vloerkleed vanaf 400 v. Christus tot aan de dag van de opgravingen uitzonderlijk goed geconserveerd is en zich ‘het oudste en in zijn geheel bewaarde tapijt’ van de wereld mag noemen.

Het tapijt in de handel strijd

Rond de 10de eeuw kwam de globale handel op gang. Doordat Europese kruisvaarders, handelaars en ontdekkingsreizigers het wel naar hun zin hadden in het oriëntaalse Midden-Oosten, kwamen ze daar in aanraking met de schoonheid van de tapijtknoopkunst. Hebberig als ze waren, legden ze flinke bedragen voor de Oosterse tapijten neer zodat ze in hun Europese thuisland ermee konden pronken. Op deze manier werd de tapijtenhandel erg kostbaar en daardoor superbelangrijk. Op een gegeven moment was het de Franse koning die besloot dat hij al dat geld beter kon investeren in een tapijtenfabriek in zijn eigen land zodat de pegels van de kooplieden tenminste in Frankrijk bleven. Echter werd de beste man elke keer nadat er weer een tapijt af was, betoverd door de schoonheid ervan, waardoor hij ze allemaal zelf wou houden!

Van tapijt tot vloerkleed

Dat de Franse koning met zijn l’amour voor tapijten, de voorloper zou zijn van de Europese tapijtenindustrie wist hij toen waarschijnlijk nog niet. Want hoewel tapijten tot aan de 18de voornamelijk als kunstobjecten werden gezien, maakte de industriële revolutie daar een einde aan. De productie van tapijten werd gemakkelijker, sneller en goedkoper door het gebruik van machines. Hierdoor evalueerden tapijten van uitzonderlijker luxe tot massaproducten. Dit zorgde er voor dat je er niet alleen meer naar kon kijken maar je er ook overheen kon lopen. En dat is hoe een vloerkleed is ontstaan!

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice

TrustedShops
star rating grey star rating grey star rating grey star rating grey star rating grey
star rating star rating star rating star rating star rating
30008 klantbeoordelingen | 4.6 / 5
Niks missen? Volg ons!