Black Friday Vloerkleden Sale - tot 40% korting op heel veel vloerkleden
Black Friday Vloerkleden Sale - tot 40% korting op heel veel vloerkleden
4 tips voor het inrichten van je huis
Wooninspiratie / 12 Dec 2016

4 tips voor het inrichten van je huis


Mensen brengen gemiddeld 90% van hun tijd binnenshuis door, waarvan 70% in hun eigen woning (GGD). Hoe belangrijk is het dan om je prettig te voelen thuis? Een interieur wat past bij jouw is daarom essentieel. Waar begin je als je een nieuw huis hebt of als je je huis opnieuw wil inrichten? Met deze 4 tips kom je een heel eind!

Tip 1: Kies meubels die geschikt zijn voor de ruimte

Bij het inrichten van je huis is het van belang dat je rekening houdt met de ruimte die je hebt. Nadat je precies weet hoe groot of klein de ruimte is, kan je kiezen wat voor woonartikelen erin passen. Een hoekbank is vaak mooi, maar met een klein oppervlakte of een smalle woonkamer, zal een 3-zits bank waarschijnlijk beter staan. De ruimte kan dan al snel optisch (nog) kleiner of smaller lijken.

Andersom geldt dit ook voor een erg grote ruimte: wanneer je deze inricht met kleine meubels en accessoires zullen deze waarschijnlijk wegvallen in de ruimte. Boots de afmetingen van je bank na thuis door bijvoorbeeld kranten of tijdschriften op de grond te leggen op de plek waar je bank wil. Op deze manier kan je inschatten of de bank past in de ruimte.

Tip 2: Ga voor één kleur of kleurenpalet

Voor je huis kies je vaak een kleur waarbij je fijn bij voelt. Wanneer dit meerdere kleuren zijn, is dit lastiger. Ga je dan voor het matchen van kleuren of toch voor één kleur? Eigenlijk is alles mogelijk. Wel is het goed om in de gaten te houden wat voor interieur je uiteindelijk wil creëren. Wanneer je diverse meubels en accessoires koopt in allerlei kleuren en materialen, zorgt dat voor een vrij druk interieur. Wil je een rustiger interieur en meer harmonie? Probeer dan te matchen, bedenk hoe het samen zal staan. Kies voor zoveel mogelijk dezelfde materialen, zoals hetzelfde soort hout in dezelfde tint. Wat betreft kleur geldt hetzelfde: ga voor één of twee hoofdkleuren of een kleurenpalet.

Om erachter te komen wat voor kleur of kleurenpalet bij je past is het handig om inspiratie op te doen in woontijdschriften en internet en een kleurenwaaier erbij te pakken. Je kan eerst op zoek naar kleuren die je aanspreken of juist een interieurstijl of woontrend kiezen en gaan voor de kleuren die daarbij passen. Zo passen bij de woontrend botanisch wonen groen-, blauw-, en grijstinten. Een bloemen vloerkleed kun je ook perfect combineren met een interieur met bloemen en planten. 

Tip 3: Bedenk wat past bij je interieur

Wat geldt voor kleuren is bij een interieur eigen net zo. Wanneer je voor allerlei meubels en accessoires in verschillende stijlen kiest, zorgt dit voor een onsamenhangend geheel. Je kan iets nog zo mooi vinden, maar past het wel bij de rest?

Als je oog bijvoorbeeld is gevallen op een klassieke spiegel met veel tierelantijntjes en de rest van je woonkamer een moderne look heeft, is het waarschijnlijk niet zo’n handige keus deze in de woonkamer te hangen. Het is dus verstandig voordat je een aankoop wil doen stil te staan of het meubelstuk of woonaccessoire past bij de rest van je interieur. Uiteraard kunnen verschillende woonstijlen je aanspreken, zonder dat je deze allemaal terug ziet in je huis. Je kan het vergelijken met je kledingstijl. Soms vind je iets mooi, maar zou je het niet zo snel bij de rest van je outfit dragen.

Het is dus een kwestie van keuzes maken. Eerst kies je een woonstijl en vervolgens ga je meubels en accessoires hiermee matchen. Bij de woonstijl industrieel wonen kan je bijvoorbeeld denken aan industriële lampen, houten tafels en dierenvachten.

Tip 4: Ga voor praktisch

Hoogstwaarschijnlijk ben je er inmiddels achter gekomen dat je huis inrichten geen kwestie is van gewoonweg uitkiezen wat je mooi vindt. Dit is ook van toepassing voor functionaliteit en hoe praktisch een meubel of accessoire is in je huis. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan een hoogpolig vloerkleed terwijl je een pup in huis hebt rondlopen en die nog niet zindelijk is. Of een bijzettafel wanneer je kleintjes hebt. Vraag jezelf dus af voordat je een aankoop doet of het praktisch is in je huis. Zorg daarnaast voor voldoende opbergruimte in bijvoorbeeld opbergboxen, deze kan je ook in een open kast kwijt, of opbergkisten. Op deze manier heb je voldoende plek voor je spullen en zorg je voor rust, doordat je spullen uit het zicht zijn.

De tips komen er dus op neer dat je niet klakkeloos dingen kan combineren, maar dat het van belang is telkens je gewenste interieur voor ogen te houden. Niet alle afmetingen, kleuren, woonstijlen, meubels en accessoires zijn even geschikt. Het is noodzakelijk om rekening te houden met de ruimte die je hebt en de sfeer die je wil neerzetten. Wanneer je deze tips in gedachten houdt, zal je zien dat je huis een echt thuis zal worden.

 

Laat een reactie achter


Terug naar overzicht
Deze website maakt gebruik van cookies. Door op Akkoord te klikken of gebruik te maken van onze website ga je hiermee akkoord. Akkoord Meer over cookies »