09-06-2020 · 2 min. leestijd

Het verhaal achter Turkse tapijten

Wie kent ze niet, de Turkse tapijten! Turkse tapijten hebben een rijk verleden. Tegenwoordig staan deze tapijten wereldwijd bekend om hun indrukwekkende knoopwerk, wat de kwaliteit behoorlijk omhoog tilt. Dit resulteert in geweldige exemplaren! We zullen je in deze blog meenemen naar het verhaal achter Turkse handgeknoopte tapijten. Ben je al benieuwd? Lees verder!

Vlieg met de Turkse tapijten terug naar het verleden

Het verhaal van een tapijt wat je vliegend overal naartoe kan brengen lijkt te mooi om waar te zijn, maar het tapijt heeft vroeger wel degelijk een wereldreis gemaakt! Vroeger werd het tapijt namelijk gezien als belangrijk handelsmiddel tussen Azië en Europa. De handelsroute ging vaak door Turkije aangezien Constantinopel als hoofdstad diende en bekend stond als tussenstation tussen Azië en Europa. De Constantinopel die wij nu kennen, is vandaag de dag nog steeds een wereldstad en beter bekend als Istanbul. Zo zijn er in de musea van Istanbul nog tal van prachtige oud Oosterse tapijten te vinden van het vroegere Constantinopel. Deze Oosterse tapijten worden tegenwoordig nog steeds geproduceerd en verkocht, zodat je deze prachtwerken ook in je huiskamer kunt bewonderen!

Turks vloerkleed Azara Vloerkleed Turks Azara

Turkse handgeknoopte tapijten

Wist je dat het oudste tapijt ter wereld het Pazryk-tapijt is en ongeveer 2400 jaar oud is! Dit tapijt heeft eigenschappen die wij nog steeds tegenkomen bij het produceren van Turkse tapijten. Zo worden de authentieke Turkse knopen nog steeds gebruikt. Het knopen van het tapijt is wat de Turkse tapijten zo uniek maakt. Er steken 2 knopen bovenuit: de Turkse knoop en de Perzische knoop (welke wordt toegepast in Iran). De Perzische knoop kun je terugvinden in de Perzische vloerkleden. Beiden zijn van excentrieke waarde. Een geknoopt vloerkleed wordt namelijk geknoopt met meer dan 250.000 knopen per kleed! De hoeveelheid knopen die verwerkt worden in een tapijt bepalen de kwaliteit. De tapijten worden worden volledig met de hand geknoopt. Vandaar de benaming: Turks handgeknoopt tapijt.

Wat maakt zo een ‘Turks kleed’ dan zo bijzonder?

Naast dat zo een Turks kleed volledig met de hand wordt geknoopt, is ook de poolhoogte een duidelijke graadmeter bij het bepalen van de kwaliteit. De wol wordt na het knopen geknipt. Hoe lager de pool, hoe hoger de kwaliteit. Er wordt vaak gezegd dat de kwaliteit van de Turkse handgeknoopte tapijten te herkennen is aan de poolhoogte. 

Wat zo een ‘Turks kleed’ verder uniek maakt is de variatie in kleurtint! De kleur van een Turks tapijt lijkt te veranderen wanneer de invalshoek van de zon veranderd. Dit zorgt ervoor dat het vloerkleed op bepaalde tijden lichter of donkerder oogt. Daarnaast staat het Turkse kleed ook bekend als Kelim vloerkleed. De meeste producenten werken met een vast symbool of patroon. Zo zie je vaak dezelfde tapijten terug in de winkel. Echter, Turkse handgeknoopte tapijten zijn daarentegen allemaal uniek en volgen geen richtlijn met betrekking tot vaste patronen. Daarom zul je nooit dezelfde Turkse handgeknoopte tapijten terugvinden in de winkel. Alle Turkse handgeknoopte tapijten zijn van wol gemaakt. Een wollen vloerkleed heeft eigenschappen waar je als tapijtliefhebber van kunt smullen! Zo zijn je voetjes altijd warm, is het vloerkleed antibacterieel, gaat deze lang mee, is lekker zacht en bijna niet vies te krijgen! Nu denk je vast, ik wil ook een Turks kleed! Kijk dan eens op de website om te ontdekken welk Turks handgeknoopt tapijt bij jou past!

Besproken producten in deze blog
Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice

TrustedShops
star rating grey star rating grey star rating grey star rating grey star rating grey
star rating star rating star rating star rating star rating
30008 klantbeoordelingen | 4.6 / 5
Niks missen? Volg ons!