Mega Vloerkleden Sale - tot 40% korting op heel veel buitenkleden
Mega Vloerkleden Sale - tot 40% korting op heel veel buitenkleden

Hoe reinig ik mijn tapijt of vloerkleed?

Je ziet het bordeauxrode druppeltje in slow motion naar beneden koersen. Langzaam golft het mee op de bolling van het glas, om ineens de versnelling in te zetten en brutaal richting de hals van de kelk te glijden. Je probeert tevergeefs nog met het puntje van je servet het ontsnapte bolvormige vochtdeeltje te behoeden van de val, maar nee, met een dramatische duik klettert het rode goedje naar beneden. Om zich vervolgens in jouw kraakwitte tapijt te nestelen. Een vlek: de een ziet het als een mooie herinnering aan een leuke avond, een ander wil het zo snel mogelijk uit het zicht hebben. Maar dan volgt de grote vraag: HOE DAN?!?

Hoe reinig ik mijn tapijt of vloerkleed?

Hoe krampachtig je het ook probeert te voorkomen, een vloerkleed blijft helaas niet voor eeuwig spik en span. Zijn het niet een paar moddervoeten of de haren van de buurkat, dan zijn het wel rondvliegende etens- of drankresten. Een vloerkleed blijft niet ongedeerd. Maar met deze tips & tricks heb je je vloerkleed na elk incident weer fris, fruitig en schoon.

Om bij de basis te beginnen: hoe kan ik mijn vloerkleed reinigen? Een paar zaken die je houvast geven:

WEES VOORZICHTIG. Van welk materiaal het vloerkleed ook gemaakt is, je wilt niet dat de boel gaat verkleuren, er naden los gaan laten of dat er vreemde bollingen ontstaan. Wees daarom niet te fanatiek met agressieve schoonmaakmiddelen of water. Wanneer deze niet speciaal voor het vloerkleed zijn ontwikkeld, kunnen ze deze juist beschadigen.

Wat dien je dan wel te gebruiken? Begin eerst met een doek dat licht vochtig is gemaakt met KOUD WATER. Leg dit op de vlek en begin met DEPPEN. Dat betekent dus: NIET WRIJVEN! Driftig boenen, zorgt er juist voor dat de vlek zich nog verder in de vezels gaat nestelen. Deppen is de kuur voor al je schoonmaakproblemen.

In veel gevallen werkt deze methode na een aantal keer herhalen goed. Wanneer het om agressievere gevallen gaat, zijn er andere methodes die je vloerkleed reinigen.

Hoe krijg je rode wijn uit je vloerkleed?

Er zijn heel wat fabeltjes over het bestrijden van dit kwaad. Weleens gehoord van de truc waarbij je gedwongen wordt een fles witte Chardonnay ’67 over de rode wijn vlek te sprenkelen? DOE HET NIET! Want het helpt niet. Door het suiker in de wijn ontstaat er enkel een plakvlek waarin het vuil vast blijft zitten.

Wat je wel kan doen? Begin eerst gewoon rustig met een licht vochtige handdoek waarmee je de vlek droog dept. Herhaal dit meerdere malen na elkaar, totdat de boel droog is. Wanneer de vlek er nog steeds zit, is grover geschut nodig. Geschut in de vorm van Naci, ofwel zout! Hoe ga je hiermee te werk?

 • Haal het zoutvaatje erbij en laat het zout tegen alle voedingsregels in, rijkelijk vloeien over de vlek.
 • Het kan een tijdje duren, maar je zult zien dat het zout zich gulzig volzuigt met de rode wijn. Verwijder daarna met een vochtige doek het zout van het vloerkleed of zuig het op met de stofzuiger.
 • Herhaal dit net zolang totdat het tapijt wijnvrij is. Let op: werk van buiten naar de kern van de vlek, zo zorg je ervoor dat de wijn niet uitloopt.
 • Zit de wijnvlek er al een tijdje? Bestrijd deze dan met (witte wijn-) azijn. Besprenkel de vlek, laat het even voor een uurtje inwerken en dep het gedeelte van het vloerkleed droog.

Vloerkleed schoonmaken: hoe verwijder je vlekken met nare luchtjes?

Heb je last van een ander, niet nader te identificeren stuk vuil op het vintage vloerkleed? Keer terug naar het keukenkastje en pak een fles azijn en een van die pakken bakpoeder (want die koop je steeds opnieuw wanneer je spontaan een taart wilt gaan bakken) erbij. Ditmaal wordt dat stukje misbaksel op het tapijt bestreden!

 • Giet een beetje azijn op de vlek.
 • Bestrooi het stuk kwaad dat jouw vloerkleed heeft bezet met een flinke lading bakpoeder.
 • Giet hier zachtjes lauwwarm water overheen en zie hoe het mengsel zich intrekt in jouw vloerkleed. Soms kan het zelfs een beetje gaan bruisen.
 • Verwijder na een uurtje het geheel met een stofzuiger en bekijk het resultaat. Is het minder? Pas deze truc nogmaals toe!
 • Gaat het te langzaam? Baksoda, de sterkere variant, werkt iets agressiever.
 • Is de vlek weg, maar hangt de onaangename odeur nog rondom de crimescene? Bekijk dan onze tapijtreiniger.

Hoe verwijder je moddervlekken uit je tapijt?

Heeft er weer zo’n modderfiguur over jouw hoogpolige vloerkleed gelopen met een stel vieze schoenen? Dit is het reddingsplan:

 • Laat eerst de modder opdrogen. Droge deeltjes kun je gemakkelijker tussen de naden uit vissen. Probeer eerst de boel los te wrikken met je handen of bijvoorbeeld met een vork.
 • Zuig de overtollige deeltjes modder op met de stofzuiger.
 • Heeft de modder nog een bruine vlek achtergelaten? Giet er een beetje azijn overheen. Wacht af totdat de vlek zich gaat hechten aan de azijn. Dep daarna het geheel droog en vervolg het proces met een doek met vloeibare, milde wasmiddel erop. Dep hiermee de laatste restjes modder weg en hopelijk kleurt het vloerkleed weer als vanouds. Wilt dit nog niet werken, gebruik dan een tapijtreiniger.

Dat is natuurlijk fijn, maar in dit geval, is het credo ‘beter voorkomen dan geneze’ van kracht. Dus hoppaaa, voeten vegen en meteen schoenen uit wanneer je binnenkomt.

Hoe verwijder je agressieve vlekken uit je vloerkleed, zoals  vetvlekken, inktvlekken of bloedvlekken?

Graag willen wij je erop wijzen dat het beter is om eerst te testen alvorens je schoonmaakmiddelen gebruikt. Dit kan je doen op een stukje vloerkleed wat niet zichtbaar is of nauwelijks opvalt (bijvoorbeeld een klein hoekje van het vloerkleed). Op deze manier kan je zien of de schoonmaakoplossing jouw vloerkleed geen schade toebrengt. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat bij het verwijderen van een vlek jouw vloerkleed meer schade of vlekken oploopt. 

Vetvlek
Vetvlekken zijn uniek in hun soort en vragen daarmee ook een eigen manier van reinigen. Heb je net een nieuwe vetvlek?

 • Dep zo veel mogelijk met een schone doek op de vlek om het meeste vet op te nemen.
 • Strooi ter absorptie wat baksoda op de vetvlek.
 • Neem een harde borstel en borstel de vlek. Dit doe je om de vlek als het ware 'te breken'.

Mocht de vlek nog steeds zichtbaar zijn, kan je het beste op zoek gaan naar een professioneel reinigingsmiddel voor vloerkleden. Breng dit vervolgens met een droge spons lichtelijk aan op de vlek.

Gelukkig is er ook nog een andere methode om een vetvlek uit jouw vloerkleed proberen te krijgen.

 • Meng een kopje warm water met 4 eetlepels afwasmiddel.
 • Dompel een schone doek in het schoonmaakgoedje en dep vervolgens op de vetvlek.
 • Laat de lichtvochtige doek 1-3 minuten liggen.
 • Gebruik een nieuwe, schone doek om de vlek te deppen totdat de vlek uit het vloerkleed is verdwenen.
 • Zodra de vlek niet meer zichtbaar is, leg je over het gehele gebied keukenpapier. Zet hier een zwaar voorwerp bovenop en laat dit de gehele nacht staan, zodat het resterende vocht geabsorbeerd kan worden. 

Inktvlek
Inkt bestaat uit verschillende ingrediënten die het wat lastiger maken om inktvlekken te verwijden. Het is zeker niet onmogelijk! Met de juiste tips lukt het jou om jouw vloerkleed inktvlek-vrij te maken. Belangrijk is om te weten dat er verschillende soorten inkt bestaan die verschillende inktvlekken veroorzaken, namelijk: balpen inkt, permanente inkt en inkt op waterbasis. Elke type inktvlek heeft dan ook zijn eigen speciale manier van verwijderen. Het is dan ook belangrijk voor jou om te weten welke inktvlek het is en hoe deze het beste verwijderd kan worden. 

Balpen inkt verwijderen
Bij het verwijderen van balpen inkt kan je simpelweg gebruik maken van haarlak. De hoeveelheid haarlak is afhankelijk van de grootte van de vlek en hoe gemakkelijk de vlek verdwijnt. Spuit wat haarlak op de vlek en laat het de inkt versoepelen. Gebruik een schone doek en dep op de vlek. Blijf deppen totdat de inkt verdwijnt. Laat de plek drogen zuig eventuele restanten op.

Permanente inkt verwijderen
Dep de inktvlek met schoonmaakalcohol. Hierbij blijven we herhalen: deppen, niet wrijven! Blijf lichtelijk deppen zodat de inkt wordt opgenomen door de doek. Zodra de vlek is opgelost, dep je deze plek met een nieuwe en schone lauwwarme doek. Mocht dit niet helpen, gebruik dan de methode van het verwijderen van balpeninkt. 

Inkt op waterbasis verwijderen
Meng 1 theelepel afwasmiddel met lauwwarm water. Dep een schone doek in het schoonmaakgoedje en dep vervolgens op de inktvlek. Herhaal dit totdat de vlek is verdwenen.

Bloedvlek
Voor het verwijderen van bloedvlekken geldt: hoe sneller, hoe beter! Daarbij willen je we graag op het hart drukken om géén warm of heet water te gebruiken. Warm water zorgt er namelijk voor dat een bloedvlek goed in het vloerkleed gaat trekken. En dat willen we natuurlijk niet! Bij het verwijderen van een bloedvlek raden wij je ook aan om een witte doek te gebruiken. Zo zie je namelijk direct of het schoonmaken effect heeft. 

Heb je een opgedroogde bloedvlek? Geen paniek. Ook daarvoor hebben wij een aantal tips.  Borstel de opgedroogde bloedvlek met een harde borstel om het bloed aan de oppervlakte te verwijderen. Meng 1 theelepel afwasmiddel met 475ml KOUD water. Neem een witte doek en dip deze in het mengsel wat je zojuist zelf hebt gefabriceerd. Dep herhaaldelijk op de vlek.

Mocht afwasmiddel niet goed werken, probeer dan ammoniak. Meng 240 ml lauwwarm water met 1 eetlepel ammoniak. Gebruik een doek of spons en pas het mengsel toe op de bloedvlek. Dep de vlek totdat het mengsel volledig is geabsorbeerd door de doek. Gebruik een spons, gedompeld in koud water, direct op de vlek en dep droog. 

Vlekken verwijderen uit je vloerkleed: pas op met vocht!

Wees daarom altijd voorzichtig met vloeistoffen. Sommige vloerkleden kunnen bol trekken bij aanraking met vloeistof. Wees extra voorzichtig met vocht en jute vloerkleden. Twijfel je over het aanpakken van de vlek? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op Akkoord te klikken of gebruik te maken van onze website ga je hiermee akkoord. Akkoord Meer over cookies »